Det suser i – Lyngen

Et av Norges flotteste alpine klatreområder har endelig fått sin fører

Sist oppdatert: 22. november 2013 kl 11.33
Vakre Lyngen. Foto: Trym Sæland
Vakre Lyngen. Foto: Trym Sæland
Lesetid: 3 minutter

Lyngen er en verdenskjent skidestinasjon. Som klatredestinasjon har ikke stedet samme ryktet. Nå kommer Sjur Nesheim og Eivind Smeland med en klatre- og skiguide for Lyngen. Det er på tide å sette Lyngen på klatrekartet.

– Klatringen i Lyngen har et seriøst rykte, og det er få som kommer dit for å klatre. Det er mye på grunn av mangel på informasjon, men mange vil nok se på klatringen som gammeldags. Det er alpin klatring på store fjell med varierende terreng og snøforhold. Det er ikke som i Hemsedal, Jotunheimen, eller Lofoten, hvor du får renere fjell. Men du finner ikke like store fjell noen andre steder i Norge. Så enkeltstående, store fjell. Hurrungane blir smått i sammenlikning, vet du, der starter du på tusen meter. Lyngen er det nærmeste du kommer Himalaya i Nord-Europa. Du får fintfølelsen på storfjell her, som i Chamonix, Alaska og Himalaya.

LES OGSÅ: Nordmann først på Storen?

Sjur Nesheim har tilbragt mer tid enn de fleste i Lyngens fjell, og har mange av førstebestigningene i området. Nå lanseres boken The Lyngen Guide, hvor Nesheim sammen med Eivind Smeland serverer det beste av ski- og klatreturer i Lyngen. Boken dekker også over isklatring og sommerturer. Nettopp variasjonen er noe av hovedgrunnen til å lage boka.

­– Jeg synes det er viktig å vise mangfoldet i Lyngen både sommer og vinter, og ikke minst vise frem de mindre kjente perlene, sier Smeland.

Lyngen har vokst seg stor som vinterdestinasjon for snøhungrige mellomeuropeere med trang til utsikt mot havet. Nesheim mener det bare var et spørsmål om tid før noen hadde kommet utenfra og laget en guide over Lyngen.

– At noen fra utlandet laget boken ville kunne undergrave mye av den lokale historien og de samiske tradisjonene. Vi ville at dette skulle ligge til grunn for boken. I starten av prosjektet dro vi til Lyngen og forhørte oss om hva de ville ha med i en guidebok derfra.

LES OGSÅ: Klassikeren: Rjukanfossen

Det var viktig med lokal forankring og lokalt opplevd behov. De ville gjerne ha et større fokus på sommerturer. Vinteraktiviteten har tatt seg opp enormt, og de var redd sommeraktivitetene skulle bli glemt, sier Nesheim.

Lyngen har et overveldende antall fjell og klatreruter, hva er de beste klatreturene i Lyngen?

– Det er de lange traversene. Du kan få 2-3-4-dagers turer over traversene. Lakselvtindtraversen er fantastisk, men det er ikke så mye klatring, det er mer en alpintur. Hvis det er første gang Lyngen ville jeg anbefale Lakselvtindan eller Jægervasstindan. Guhkesgáisás vest- og østvegg er jo litt mer hårete. De er mer utsatt for snøras, de er større, men veldig interessante. Det er jo mange flere ruter i Lyngen enn det som er beskrevet i boka, det er bare noen selected climbs. Det er også mange nye rutemuligheter der, sier Nesheim entusiastisk.

 

Les også: Ski og seil med Christian Radich i Lyngen

Hvordan er isklatringen i Lyngen?

– På østsiden av Lyngenhalvøya finnes det eventyrklatring. Hit må du komme deg med båt fra Koppangen. Dette er noe du ikke kan oppleve så mange andre steder i Norge. Isen er så nært havet, og det er en helt fantastisk utsikt. Det er også lett og flott isklatring 20 minutter å gå fra Lyngseidet, med klatring på opp mot 200 meter, avslutter Nesheim.

Les mer om majestetiske Guhkesgáisá i neste nummer av Klatring.

LES OGSÅ: Inspirasjon til din neste klatretur

The Lyngen Alps kan du kjøpe her.

Publisert 22. november 2013 kl 11.33
Sist oppdatert 22. november 2013 kl 11.33
 

Relaterte artikler

 

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Tore Meirik

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen