Det er mange topper i Bodø og Narvik som krever at du bruker stegjern, isøks og eventuelt tau for å komme helt til topps. Her har du en liste over alpine toppturer på ski i Bodø og Narvik.
Mikael af Ekenstam, Per Jonsson og Daniel Keskitalo beundrer nordveggen på Stetinden. Stetindrenna vises midt i bildet. Foto: Robin Andersson / Toppturer rundt Narvik.
Lesetid: 4 minutter
På denne lista vil det kreve at du kan bruke stegjern, isøks og eventuelt tau, og ikke minst ha litt vinterklatreerfaring.
Vinterklatring gjør at du må ta i bruk ferdigheter til å bevege deg på snø, is og stein. Disse turene er ikke de mest krevende turene klatremessig, men det krever at du kan gjøre gode vurderinger i alpint terreng.
Midtiskardstinden dominerer Vassvikdalen med sin potente form og kan gi deg fantastisk tørr snø i de nordvendte flankene. Turen opp er relativt enkel, men du må gjerne belage deg på stegjern og isøks for å komme helt til toppunktet.
Korsviktinden er en utfordrende skitopp. Under gode forhold vil skikjøringen være noe av det råeste i området. Dersom det er hardt føre så vil mange synes det er fint med stegjern og isøks.
Den nordvendte bollen og den nordvendte, smale kammen på tinden er noe av den mest fantastiske skikjøringen i området. Hvis du skal helt til topps er det fordelaktig å ha med stegjern og isøks, og ikke minst skarejern på våren.
Spisstind er ingen utpreget skitopp, men Spisstind-renna er et typisk våreventyr. Spisstind bærer navnet sitt med rette, men da må du skue toppen fra Falkflågdalen der den sydvendt fjellveggen møtes i en markant spiss.
Småtindan er en markert tinderekke syd for Bodø med en vest-østorientering, ofte omtalt som Beiartindane på folkemunne. I nordsiden finnes en rekke klassikere for de som liker bratt rennekjøring. Dette er stedet for spektakulær vårskikjøring i april-juni, og mange drar hit for å oppleve skikjøring i midnattssol. Dersom det er hardt føre bør du ha med stegjern og isøks.
Høgnakken er en krevende tur, men på de rette forholdene vil den gi spektakulær skikjøring. Skal du helt opp på Høgnakken må du belage deg på 50 høydemeter snøklatring med stegjern og isøks.
På grunn av vanskelighetsgraden og det komplekse terrenget er Klubbviktinden en av Narvik-områdets minst besøkte topper. Den fremste årsaken er de tekniske vanskelighetene og det komplekse terrenget som møter deg på vei mot toppen, uansett hvilken side du går på.
Har du ambisjoner om å nå toppen bør du foruten å ha de nødvendige ferdighetene, velge en turdag med bra vær og gunstig skredvarsel. Du bør ha med stegjern og isøks på denne turen.
Det høyeste punktet på Frostisen stikker opp blant de omgivende isbreene. Området karakteriseres av villmark og få besøkende. Frostisen har områdets største fallhøyde og turmulighetene er fantastiske, under den forutsetningen at du har erfaring med å ferdes på isbre og å orientere deg i høyfjellsmiljø.
Her har du to alternative nedkjøringer, hvorav den ene krever veldig gode skiferdigheter. Kulhornrenna er 50 grader bratt og her er det ingen rom for feil grunnet en spiss klippe som peker rett opp i fallinjen. Du kan også kjøre ned vestsida av Kulhornet, og her er det også partier på 40 grader.
Dersom du vil få en alpinklatretur ut av det hele så kan du gå østryggen på Kulhornet.
Du kan gå på topptur på ski til Halls fortopp uten å ha med deg stegjern, isøks og tau, men om du skal til topps på Stetind må du ha vinterklatreferdigheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.