Bratt tøffing i nord

Det finnes spesielt en foss ved Nordens Paris som måtte vente på sin bestigning. Ikke uten grunn. Bare prøv å nedlegge Smørstabben.

Sist oppdatert: 20. januar 2010 kl 15.18
Smørstabben
Smørstabben
Lesetid: 3 minutter

Nesten rett ovenfor den mest populære badestranden på Kvaløya, der det samles et 100'talls badlystige tromsøværinger på flotte sommerdager, og tidvis et par hardcore bølgesurf-entusiaster på vinterstid, ligger en virkelig isklassiker.

Klippekvaliteten er, til forskjell fra resten av Kvaløya, meget dårlig, og Nord-Atlanterhavet og vinden har erodert ut to svære huler i fjellsiden. Over den mindre hulen renner det en liten bekk. Plassen er Grøtfjord, fossen heter "Smørstabben".

Da bekken som lager fossen er meget liten, er det langt fra hvert år fossen når ned til bakken, uten forblir en svær istapp som truer med å falle ned ved første mildværsperiode. Ryktene sier at trangen til å klatre denne fossen var så stor i Tromsø, at noen hang et tau ned langs bekken for å hjelpe den å fryse til. Det hjalp ikke.

Men senhøsten 1994 frøs den i alle fall til, og dannet en 60 meter lang, delvis fristående, istapp. Noen var å prøvde den under noen kalde og korte romjulsdager, men ble skremt vekk av kulden som gjorde isen sprø og hele istappen usikker. Ryktene om at isen hadde dannet seg spredde seg i klatremiljøet i Tromsø, og et par dager inn i nyåret da kulden var mindre intens møtte flere klatrelag opp under istappen. Først til mølla var et par meget urutinerte svensker, en av dem hadde aldri klatret is før. Stamtidig sto langt mer kvalifiserte klatrere nedenfor for å se disse førstereisguttene plyndre seg opp. Førstebestigningen involverte et langt førstemannsfall, der en titanskrue ble bøyd 90 grader men forhindret et bakkefall.

Et par år senere fikk fossen sin andrebestigning av de meget rutinerte klatrerne Børge Solbakk og Kurt Kaspersen. Da de klatret istappen hadde den brukket og delvis falt ned, men stod på skrå mot veggen inne i hulen. Etter å ha klatret opp langs den delen av tappen som lå lent mot veggen, fikk de en luftig seanse i bratt isklatring for å komme seg ut på overdelen av tappen.

I nyere tid så fossen sin tredje repetisjon av Joakim Eide, Tor Henrik Larsen og Ole-Ivar Lied. Fossen var da langt tynnere og mye mer innholdsrik enn under førstebestigningen.

Bratt og frittstående er fossen et meget spektakulært syn der den ligger på randen av sivilisasjonen. Saltstenken som slår deg der du henger i dine stroppeløse økser, kommer rett fra Grønland. "Utsatt" er fornavnet.

Fakta Smørstabben

Beliggenhet: I Grøtfjorden ved Blåmannen, på Kvaløya utenfor Tromsø. Men fossen fryser ikke ofte.

Lengde: 200m grad WI 3-6 med 60 meter loddrett is.

Retur: Gå (nord)østover når du er kommet opp, til du kommer til en tydelig ås som leder ned til veien. Følg veien tilbake til utgangspunktet.

Denne saken er tidligere publisert i magasinet Klatring. Forfatter er Mårten Blixt.

Tøffe tak: Joakim Eide klatrer stødig på bratt og tøff is på Smørstabben. Foto: Tor Henrik Larsen

Publisert 20. januar 2010 kl 15.16
Sist oppdatert 20. januar 2010 kl 15.18

Relaterte artikler

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen