Enkelte fjelltopper krever at du må ferdes over bre, og bruke stegjern og isøks for å komme på toppen av. Vi har laget en liste over skiturer i Hurrungane og Sogn som krever brekunnskaper.
Det er spesielt kritisk å ferdes over breer tidlig på vintersesongen og seint på vårsesongen. Årsaken til det er at tidlig på vinteren har ikke snøen fått pakka seg godt nok nedi sprekkene, og snøbruene kan være svake. Sent på våren kan snøbruene igjen svekkes grunnet høye temperaturer. Med andre ord, du må vurdere gjennom hele vinteren hvordan forholdene på breene er sett ut ifra hvordan vintersesongen og snøfallet er.
Hurrungane og Sogn er et område med spisse tinder og breer. Flere av disse toppene krever brekunnskaper for å ferdes over vinterstid. Disse turene står beskrevet i toppturboka «Toppturar i Sogn» som er digitalisert på friflyt.no og tilgjengelig for alle Klatring-abonnenter.
Vesle Skagastølstind
Vesle Skagastølstind er en del av Skagastølstindmassivet, med Storen i sørvest og Centraltind i øst. På ski når du Vesle Skagastølstind lettest via Slingsbybreen og fra Mohns skar. Mange vil føle behovet for å ha sikringsutstyr om man skal helt på toppen av Vesle Skagastølstind. Returen går ned samme vei, altså over Slingsbybreen. Vær obs på at Slingsbybreen har blitt mer oppsprukket de siste årene, og at breen ikke går helt opp til Mohns skar.
Dette er en spektakulær topp som ligger lengst øst på Styggedalsryggen i Hurrungane. Gjertvasstind er omkranset av mye isbre, og det er relativt bratt skiterreng du beveger deg i for å nå Gjertvasstind. Vær obs på at breene rundt Gjertvasstind har gått tilbake de siste årene, og at det er større sprekker nå enn tidligere.
Øst for Gjertvasstind på Styggedalsryggen ligger Store Styggedalstind. Denne toppen er også en kremtopp for kyndige skikjørere som vet om hvordan man ferdes trygt over isbre. Her er det mange alternative og bratte nedkjøringer på ski, og som også krever sine brekunnskaper.
Dette er en av de mest kjente toppene i Hurrungane, men også en relativt krevende tur. Her krysser du Ringsbreen, og du må være påpasselig med bresprekkene, spesielt helt i starten av breen og mot toppen. Det er en klassisk vårskitur, og derfor så kan smeltinga ha begynt tidlig som gjør at sprekkene åpner seg. Dette er en kremtopp, men vær påpasselig!
Denne toppen ligger rett øst for Store Ringstind, og mange kombinerer å gå på begge toppene. Her krysser du også Ringsbreen, og du må være påpasselig med bresprekkene.
Denne toppen ligger øst for Midtre Ringstind, og de ihuga toppsamlerne tar kanskje alle Ringstindene på en dag. Turen går også vi Ringsbreen, og her kreves det også vurderingsevne på breen.
Dette er noen av de mest kjente rennene i Hurrungane, og kanskje Norge. Den er brei, rundt 40-45 grader bratt, nordvendt, og for mange den første ordentlige renna mange kjører. For å komme deg til renna er det raskeste å gå over Berdalsbreen. Denne breen er noe snillere enn mange av de andre breene i Hurrungane, men krever dog vurderingsevne.
På motsatt side av Austabotntindrenna, altså rett nord, ligger Soleibotntindrenna. Denne er noe slakere enn Austabotntindrenna. Mange kombinerer med å kjøre begge rennene når de går inn over Berdalsbreen. Det kan være vanskelig å finne inngangen til renna, så mange velger å gå over Berdalsbreen og opp renna.
Denne breen i nasjonalromantiske Krundalen i Jostedalen krever sin skikjører, og ikke minst brekunnskaper. Breen er en bratt sak, og den har dessverre gått en del tilbake de siste årene. Samtidig på gode snøvintre vil breen være mulig å kjøre på ski, men her må du ha gode forhold.
I samme nasjonalromantiske dal, altså Krundalen, finner du også Tuftebreen. Den er rett nord for Bergsetbreen. Denne breen er noe snillere enn Bergsetbreen. Det krever at du har gode brekunnskaper og at du velger denne turen på gode forhold.
Tvillingtau, også kjent som randotau (dersom du ikke skal klatre. Dette tauet er lettere og tar mindre plass i sekken enn et halvtau/heltau).
2 klemknuter
2 120-slynger
1-2 isskruer
Evt. snøanker (hvis du har med isøks kan du bruke denne som snøanker ved evt. redning)
Taubrems
Noen karabinere
Isøks og evt. stegjern
Andre ting som kan være lurt å ha med: micro traxion, tibloc.
Ellers kan det være lurt å ta et brekurs for skikjørere.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder*
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.