– Det er en kombinasjon av disipliner. Det kan være isklatring, miksklatring eller klatring på tørr klippe. Men det skjer ofte høyt til fjells og under vinterlige forhold. Egentlig syns jeg alpinisme til tider kan fungere som et annet ord for grufseklatring. At man bakser seg opp renner som kanskje er for løse til å ferdes i på sommertid, frossen mose og lange run-outs.
– Noe som alltid må med i sekken?
– Jeg tenker ofte konsekvenser, og er opptatt av sikkerhet. Er det telefondekning der jeg skal? Hvordan vil en eventuell redningsaksjon foregå? Jeg pakker sekken deretter. Med mindre jeg skal klatre noe veldig kort og enkelt har jeg alltid med vindsekk. Førstehjelpsutstyr ligger også alltid i sekken, og ofte har jeg med to hodelykter, en liten nødlykt i førstehjelpssettet og en til vanlig bruk. I tillegg har jeg på noen turer begynt å ta med en nødpeilesender. Den veier bare 45 gram og er en stor sikkerhet, særlig når jeg guider i fjellet og har ansvar for gjestene mine. Jeg har også et kjemisk varmeteppe som veier rundt 40 gram som jeg av og til velger å ta med. Det er veldig lett og kan være avgjørende i kritiske situasjoner. Jeg er en svak sjel og har heller med et par ekstra hansker for mye i sekken. Jeg har frøset nok i mitt liv, det orker jeg ikke mer.
– Tau: Har du en standard løsning?
– Det er viktig at utstyret du har med passer til den type tur du skal på. Jeg har ikke et fast oppsett jeg tyr til. Min løsning har blitt å kjøpe en 200 meter rull med tau, og kappe til så jeg har de lengdene som funker til det jeg skal den dagen. Jeg liker best å bruke de tauene som er trippelsertifiserte (det vil si at de kan brukes både som tvilling-, halv- og heltau). Det aller viktigste når det kommer til tau, eller pakking generelt, er at utstyret du har med funker til den oppgaven det skal gjøre. Det er ikke noe poeng å ha med alt for lange tau, da blir du stående på standplass og dra inn 20 meter ekstra med tau og sjansen for å få floker eller rive ut stein øker.
– Finnes de perfekte hanskene til å bedrive alpinisme?
– Jeg har ofte med tre par. Et par tynne, til å klatre med. De bør tåle å bli litt våte. Så har jeg med noen litt tjukkere som jeg bruker på standplass, eller klatrer med hvis det er ordentlig kaldt. Og så noen votter i sekken som en back-up.
– Supertriks, del med oss!
– De har jeg mange av, og alle handler om å holde seg varm! Etter en lang anmarsj der jeg blir litt varm og svett kan det være utrolig deilig å ta på seg en zip-boxer av fleece før jeg begynner å klatre. Det er også viktig å ha en stor nok sikringsjakke, som dekker rumpa skikkelig. Da snakker jeg type herremodell XL. Når jeg ikke har med termos går jeg ofte for en mellomløsning, med varm saft på Nalgene-flaske. Jeg er også veldig glad i sånne varmeposer til hendene. De legger jeg i skoene eller inni hanskene. Jeg har til og med lagt dem i kalkposen hvis jeg har klatret ute og det har vært skikkelig kaldt. Men jeg er en frossenpinn da.
Les også artikkel om hvorfor fjellføringsyrket er mannsdominert, der Bjørg blant annet ble intervjuet.
Vi har spurt fire andre alpinklatrere om hva de også har i sekken sin:
Les hva Merrick Mordal har i sekken
Les hva Robert Caspersen har i sekken
Les hva Martin Skaar Olslund har i sekken
Les hva Eivind Hugaas har i sekken