Ny mixlinje inn i Vettisfossen

Martin Skaar Olslund ligger ikke på latsiden. Nå har Vettisfossen fått seg en ny linje, indusert av polske Pawel Karczmarczyk.

Sist oppdatert: 1. mars 2013 kl 13.23
Martin Skaar Olslund på første taulengde på Vicky vette. Foto: Pavel Karczmarczyk
Martin Skaar Olslund på første taulengde på Vicky vette. Foto: Pavel Karczmarczyk
Lesetid: 3 minutter

– Pawel ringte meg søndag kveld. Det hadde vært en lang helg på Rjukan med isklatrefestival, speedklatrekonkurranse og diverse andre aktiviteter. Selv hadde jeg nettopp sovnet på sofaen. Over telefonen presenterte han seg som Pawel Karczmarczyk som jeg i halvsøvne tok for å være en helt annen. Han la ut om prosjektet sitt på Vettis, og dårlig som jeg er til å si nei, sa jeg selvsagt ja, skriver Olslund til Klatring, på spørsmål om han kunne fortelle litt fra turen.

– Monday is not possible, but we will climb it on Tuesday, fikk jeg heldigvis lagt til.

– Og dermed hastet jeg for å komme meg fra Østlandet til Øvre Årdal neste dag. Pawels idé var å gå en direktelinje på stein i starten av selve fossen. I januar klatra jeg den vanlige varianten der man unngår rundt 100 av Vettis' 275 høydemeter ved å klatre til høyre for fossen i begynnelsen. Linja vår går opp et overhengende klippeparti til venstre for den åpne delen av fossen, og har to selvstendige taulengder med tidvis overhengende drytooling og miksklatring før den svinger inn på selve fossen med en traverslengde på isblobber. 

Linja Vicky Vette (M7+ WI6) ble gått på et 15 timer langt press, bil til bil. Den linker sammen ulike formasjoner i veggen og er godt sikra i godt fjell med kamkiler, kiler og et par gjensatte bankebolter på det tynneste partiet. Sveitsiske Matthias Scherer er i Årdal for øyeblikket, og kanskje får ruta sin første repetisjon allerede i dag.

– Det skal bli spennende å se, for dette er den første førstebestigningen siden fossen ble klatra første gang for 36 år siden.

Første taulengde er moderat bratt med opptak over gode kamsikringer, med anslått grad M6+. Neste taulengde går opp til en hengende istapp, med bratt, krevende drytooling. Starten er overhengende og sikret av tre bankebolter på rad.

– Det meste av fjellet er bombefast og lettsikret, bortsett fra et bånd med dårlig fjell midt i lengden der vi heller fikk hooke på isblobber av varierende kvalitet. Like før isen kunne vi klippe øksene på selen og friklatre før den bratte istappen der du er garantert å få vann i øynene! En flott linje som tilfører ca 100 meter klatring til den allerede klassiske Vettisfossen.

Hvordan var forholdene på Vettisfossen nå? Mye vann?

– Ja, mye mer enn i januar. Dårligere is også. Vi klatra helt til høyre som i og for seg var lettere, men skummelt med dunderet like under det du klatrer på. En del store tverrsprekker også, som sikkert kan linkes til store temperaturforandringer. Det var -10 da vi forlot bilen.

– Matthias reiste til Årdal på onsdag etter at jeg hadde bekreftet forhold. Kanskje prøver de linja vår. De klatrer i alle fall i dag.

Linja. Klassiske Vettisfossen til høyre. 

Fjell: Pawel på 2. lengde av grad M7+.

Start: Under første lengde.

Partner: Pawel Karczmarczyk på 2. standplass.

Inn i Vettis: Martin på 3. lengde, av grad M5.

Vettis: Martin på 5. lengde på Vettisfossen, med sistre hjelmskrik fra Petzl. 

Publisert 1. mars 2013 kl 13.23
Sist oppdatert 1. mars 2013 kl 13.23

Relaterte artikler

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen