Guide til buldring ved Skotten

Ute i havgapet, ved den spektakulære Atlanterhavsveien mellom Molde og Kristiansund, ligger kompakte steiner som bør lokke den dedikerte buldrer på tur.

Sist oppdatert: 12. august 2022 kl 08.55
Klassiker: Frode Østby går Farstadbulderen (7A). Foto: Terje Aamodt, www.terjeaamodt.com
Klassiker: Frode Østby går Farstadbulderen (7A). Foto: Terje Aamodt, www.terjeaamodt.com
Lesetid: 6 minutter

Skotten er et «veikryss» som ligger noenlunde midt mellom Molde og Kristiansund, tre kilometer nordvest for Farstad og fire mil nord for Molde.

Stedet ligger naturskjønt til ytterst på mørekysten og er enkelt sagt bestående av to ting: flate, frodige jorder som dykker ned i Atlanterhavet og ei gigantisk steinur skapt av store utrasninger fra Stemshesten (637 moh).

Ura ligger og omkranser fjellet på tre sider og er nærmere tre km lang innerst fra skytebanen og rundt til Farstadura. Det skal sies at deler av området er tilnærmet steinfritt, samt andre partier så overgrodd av mose og kratt at det kan minne om en regnskog og er derfor av liten interesse for buldring.

Det som ligger i mer åpen skog, eller ute på åpen mark byr på flotte utfordringer over det meste av spekteret, med 7B+ som øverste grad pr dags dato. Deler av området er fuktig, men ingenting så ille at godt fottøy ikke er tilstrekkelig.  

Mange som har vært innom området og gått en bulder eller to, men det var først i 2007 det begynte å skje ting.

På en rekogniseringstur i området kom jeg over den karakteristiske Elefantsteinen, samt den like store, men mer uformelige partneren og deres lille pyramidebaby. Dette utgjør i dag hoveddelen av sektor Kleivteigane.

Buldrekompetansen min bestod mer av høyt gir enn erfaring og evner, så da jeg så takoverhenget på Elefantsteinen, tenkte jeg: «Dette er fett! Men er det mulig?». Foreløpig måtte jeg innfinne meg et ubesvart spørsmål, for så å ta tak i det noe enklere.

Mine evner toppet seg med etableringen av flere barnebuldere, noen 6-ere, og til slutt; Panzerfaust (7A+).

Denne forholdsvis lille og kompakte steinen hadde beslaglagt mye av tiden min, men en sen vinterdag gikk jeg endelig de til da umulige flyttene. Hengende med høyrearmen på en tynn pinch og venstrearmen i en slapp lomme for n`te gang, klemte jeg venstrefoten i risset og ladet til neste flytt.

Jeg kikket på sloperen opp til venstre, strakk ut armene, før jeg dro til og forflyttet venstrearmen. Alt stemte! Venstrehånda traff perfekt på sloperen og foten ble stående igjen, litt nervepirrende å falle etter med høyrehånda til sloperen, men så var det bare oppløpet og jubel! For en fin dag!

skotten1
skotten1
 

Utpå våren ringte telefonen, det var Thomas Vekve som jeg hadde møtt noen måneder før i Molde, og han var gira. Spent kjørte jeg ut og møtte ham, Ragnhild og Hugo, usikker på hva det ville innebære.

Etter litt inspisering og oppvarming var det takoverhenget som tydeligvis var mest spennende, så kanskje jeg skulle få svar på det jeg i måneder hadde lurt på. Var det mulig? Enkleste vei ut, Polariz (6C) var grei skuring. I løpet av få forsøk hadde Thomas gått en linje til, Hold brillan (7A+), det var ikke bare mulig, men attpåtil forholdsvis enkelt for noen.

Litt usikker i dag om den spenstige Akiryou (7B+) ble besteget samme dag, men i løpet av den neste uka var Thomas tilbake og etablerte til slutt både den og Blåtausyndromet (7B). Sektoren er liten med bare 20 problem, men inneholder flere klassikere som er verdt ett besøk.

Sektor Ura strekker seg over et stort område vi ennå ikke har fått klarlagt grensene på. Sektoren er tidvis uoversiktlig om en ikke har tilbrakt litt tid der, men at det finnes ubrukt potensiale er det liten tvil om.

De ytterste steinene ligger i åpent og flatt terreng hvor deler kan være ganske fuktige perioder av året.

Det er et flott sted for de som nøyer seg med buldere under 7-tallet og kan by på klassikere som Tømmermannen (6B), Valke (6C+), Mummitrøbbel (6A+) og Rødrev (6A). Under grad 6 finnes det også masse buldere på steiner som er meget inkluderende for mange.

Lenger inn heller terrenget oppover og vegetasjonen blir tettere og tettere. Her er det ikke uvanlig at en må sage et tre eller to og gjerne rive av store flak med mose før en kan klatre.

Det er flere som har renset og utforsket, pusset og besteget; Sigmund Brobak, Stian Viken, Terje Aamodt, Thomas Vekve og Frode Østby for å nevne de ivrigste. Senest forrige helg (i mai, red. anm) børsta Frode støv av en glemt bulder og sendte den endelig, 5 år etter første observasjon. Pinsj it (7B+) ble resultatet på den ca 6 meter høye kjempen.

Andre sektorer som er tatt tak i er Farstadura, Svenhaugen og Skytebanen, men på de to sistnevnte er det stort sett bulder under 6, med noen få som bryter den grensa. I Farstadura er det derimot gått noen hardere linjer, samt at det står ugåtte prosjekter. I tillegg er det observert flere mindre sektorer høyere i ura, men her er det enda ikke besteget noe.

Fører for området er per dags dato meget begrenset, men det ligger noe på Bouldering.no. Det jobbes sakte med saken, men som det står der; ta gjerne kontakt om du vil ha info eller omvisning, så ordner det seg sikkert. Skotten er et stort område som er utfordrende å få full oversikt over. Det er logget ca 70 problemer, og jeg anslår det reelle antallet i dag til nærmere 150, med stor overvekt på buldere på 6-tallet eller lettere. Over grad 7 er det ca 30 bestegne linjer, og det er flere prosjekter, samt at det oppdages stadig flere.

Steinene er stort sett ganske kompakte med meget god friksjon som du på en del buldere får testet skikkelig, da åpen hånd er eneste alternativ. Høyden på steinene er typisk to til tre meter, men mange av de hardere problemene befinner seg på store steiner som strekker seg opp mot syv meter til værs. Her kan det på grunn av noe ujevnt underlag være ønskelig med flere pads og folk til spotting for å minimere farene. Fremover håper vi på flere harde bestigninger, økt aktivitet med å få en mer fullstendig fører på plass og til slutt, flere gira og engasjerte klatrere. Dette er nødvendig for å gjøre området mer tilgjengelig for folk som ønsker å besøke.         

De nærmeste plassene for overnatting er Bud camping, 15 min unna, eller Hustadvika Gjestegård (ca 5 min). Kysten og fjellene her er fantastiske og innbyr til variert aktivitet. På strendene langs Farstad og Skotten er det gode surfe-, kite- og padle-muligheter, eventuelt for de som bare vil slappe av eller har barn, kan strandlivet være å foretrekke. Flotte fjell er det flere av i området, og har du en fulldempet sykkel, så ta turen på Sjurvarden. En liten biltur lenger nordøst (10 min) finnes fantastiske Atlanterhavsveien og er verdt kjøreturen i seg selv. God fornøyelse!

Skotten

Beliggenhet: Ytterst i Fræna kommune, 40 minutter fra både Molde og Kristiansund.

Parkering: I bil fra Farstad: Etter 3,4 km ta til høyre 20 meter før skiltet som sier Skotten. Parker slik bonden kan passere med traktor.

Antall buldere: Nærmere 150

Anbefalte: Ikkje nokka ta (7B), Akiryou (7B+), Tell me how too dance (7B), Panzerfaust (7A+), Valke (6C+) og resten av 6-er-problemene nevnt I teksten.

For hviledagen: Atlanterhavsveien, fisking, surfing, kanonstillingene på Bud.

Fører: På www.bouldering.no ligger ca 70 problemer og veibeskrivelse for sektor Kleivteigane og Svenhaugen.

Se flere klatrebilder fra Terje Aamodt her. 

Publisert 18. juli 2022 kl 08.54
Sist oppdatert 12. august 2022 kl 08.55
 

Relaterte artikler

 

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Tore Meirik

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen