STEDET: Hoem sett fra kajakk. Foto: Kristin Vestmoen
Lesetid: 4 minutter
Du vet hvordan det er når man finner en haug med stein og man tenker «dette må da være bra klatring?» Også er man redd for at det hele er farget av oppdager-iveren og kanskje enda verre: lokal entusiasme!
Da er det digg å få med seg en gjeng objektive trøndere og østlendinger som kan bekrefte at: «Dette kan jo faktisk være veldig bra.»
Dette skjedde i sommer, da en gjeng familieklatrere dro til Hoem, for å børste mosen av et tilsynelatende svært potensiale. Resultatet ble 18 nye buldreproblem og starten på en klatrefører for Hoem på nettet.
Det er kanskje noe som demrer når du hører Eikesdalen, og kanskje også nabobygda Eresfjord, nevnt i forbindelse med klatring. Svaene i Eresfjord er klassikere for den som synes at smøring med gummi på stein hører til et fullkomment klatrerepertoar.
Flere har kanskje også klatret vestveggen på Goksøyra. Isklatringen i Eikesdalen er et kapittel for seg og en gullgruve for vinterklatreren under gode vintre. Litt lenger unna er det nydelig buldring ved Kristiansund og Vistdalen.
Nå kan også dalføret skilte med et påbegynt buldrefelt på idylliske Hoem, med DNTs selvbetjente hytte, Hoemsbu, som nærmeste nabo.
Hoemsbu er en gammel gård, som ble fraflyttet i 1890 da et stort steinras gikk fra Hoemstind, like ved. Selv om det ikke har vært fastboende på gården siden da, har området rundt blitt godt ivaretatt av grunneier som fremdeles bruker Hoem til beite for sau.
DNT har i mange år stått for vedlikeholdet av hovedhuset og det er i dag omgjort til selvbetjent DNT-hytte med over 30 sengeplasser. Dette gjør stedet til et idyllisk stykke kulturlandskap, perfekt for familier og folk som bare vil koble helt av.
Der er også svært begrenset mobildekning på området, så her får til og med snapchaten og instakontoen en velfortjent pause.
Det morsomme med buldringen på Hoemsbu er at steinene ligger klistret inntil både gårdsplassen og Eikesdalsvannet. Dette gjør at: man kan buldre med BabyCall etter at de minste har lagt seg (kun testet med babycall-merket Neonate1000, men med stor suksess!)
De som ikke vil buldre kan fiske eller bade på stranda og samtidig være under oppsyn sauene beiter rundt steinene og landingene er stort sett ferdig rydda og veldig flate man slipper å smøre matpakke og man kan bære kaffekoppen bort til buldringa etter frokost når man trenger en pause kan man hoppe fra brygga eller ta en rotur ut med båten som DNT har liggende i naustet.
Etter en uke, hadde vi pusset frem til sammen 18 buldreproblem som vi graderte fra 3-6c. Disse var fordelt på kun tre steiner som fremdeles har et sted mellom tre og seks hardere linjer som vi ikke fikk prøvd oss på.
I tillegg ligger det en fascinerende mengde kvalitetsstein innen en radius på 100 meter og ikke minst over hytta, opp dalen mot Juratind (ca 10-15 min anmarsj). Her er det bare å dra på skattejakt!
DNT og grunneier er positiv til utvikling av buldringen rundt Hoemsbu. Men her er noen pussevettregler du bør følge dersom du ønsker å lete etter gull:
Rydd gjerne buskas og mindre trær, men
det skal ikke gjøres større inngrep (dvs flytting av kulturminner, flytting av murer osv.) Snakk med grunneier før du evt kapper større trær. Husk å rydde bort kvist, torv og rask etter at du er ferdig. Forlat stedet like idyllisk som da du kom!
Flere steder er det greit å få opp topptau dersom man ønsker sikring under arbeidet. Vi fikk i tillegg lånt oss to stiger, som var til god hjelp.
TILKOMST
De fleste turgåere kommer til Hoemsbu over fjellet fra Isfjorden eller ned skaret fra Reinsvassbu. Folk med bil parkerer på Vike der man i sommerhalvåret kan bestille båtskyss over Eikesdalsvannet.
Mantelen opp på bryggekanten utgjør derfor største utfordring på anmarsjen og båten har plass til sikkert ti crashpads, så her er det lett å sette buldre-komfort i fokus. Info om båtskyss finner du på DNT sine nettsider.
Den foreløpige føreren ligger ute på 27crags.com. Dersom noen av problemene er gått før, eller dersom noen har innvendinger til utviklingen av buldrefeltet på Hoem, gi gjerne beskjed, så vil føreren oppdateres fortløpende. Her mottas all info med takk!
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.