Østmarka Vel har laget en liste på 131 buldreproblemer i området mellom Hellerudklippen og Ulsrudvann/Haraløkka og satt poeng på problemene. Målet er å klatre flest mulig buldreproblemer i løpet av en lang klatreøkt (rettelse: maraton).
Bølgen: Truls Martin Larsen buldrer i Østmarka. Det er Larsen som har laget føreren her og som sammen med Erik Henningsen er primus motor bak konkurransen. Foto: Dag Hagen
Østmarka Buldremaraton arrangeres 28. mai av Østmarka Vel, og er en lagkonkurranse. Lagene skal bestå av tre klatrere, som kan være på ulikt nivå, gutter eller jenter – menn eller kvinner. Laget som samler flest poeng gjennom bestigninger av buldreproblemer – vinner.
Poengsystemet gjør at sterke og mindre sterke deltakere skal ha like muligheter til å vinne konkurransen.
– Dette er en god liste som forhåpentligvis er rettferdig og passer til alle styrker, både de middels svake og massivt sterke, forteller Truls Martin Larsen, som primus motor bak konkurransen, sammen med Erik Henningsen. Sammen begynte de å planlegge konkurransen rett før jul, men har jobbet intenst med den de siste tre ukene.
– Det har gått med en god del arbeidstimer. Man blir jo så gira av å jobbe med noe man brenner så sterkt for, det har rett og slett vært veldig gøy, forteller Larsen
Larsen forteller at det lønner seg å være taktisk i konkurransen:
– Det er mulig å legge opp en god del taktikk for å sanke flest mulig poeng. For eksempel avhenger poengsummen ut fra hvem som går de ulike bulderne og det er viktig å legge opp til at man får besøkt nok problem for å få så mange poeng som mulig.
Deltakerne kan velge å stille i én av tre klasser:
Klasse A: Deltakere som har 6B som maksnivå
Klasse B: Deltakere som 7A som maksnivå
Klasse C: Deltakere som klatrer hardere enn 7
Klasse A-deltakere kan ikke ta poeng for buldreproblemer hardere enn 6B. Klasse B-deltakere kan ikke ta poeng for buldreproblemer hardere enn 7A og lettere enn 6A. Klasse C-deltakere kan ikke ta poeng for buldreproblemer lettere enn 6B+.
På kanten: Erik Henningsen på Kanten (6C+). Denne er også med i Østmarke Buldremaraton. Foto: Dag Hagen
SE OGSÅ: Google-kart med posisjon av steinene.
Området for konkurransen er delt opp i syv sektorer, og det er bestemt at lagene må være innom minst fire av disse for å få konkurransen godkjent.
– Dette er for å understreke at dette er lagt opp som et buldremaraton, da skal man jo også få følelsen av det, sier Larsen.
Han vil snart legge ut en mini-fører for konkurransen, hvor man får tilgang til alle problemene. Arrangørene oppfordrer til at man drar ut å øver inn disse, slik at man klatrer mest mulig effektiv og sanker flest mulig poeng under konkurransen.
– Hvor mange tror dere vil delta?
– Vi har så vidt snakket litt om det, og er fornøyde hvis det stiller en 6-7 lag. Men det er jo vår og fint vær, så mange benytter nok også sjansen til å reise bort på tur.
Aldersgrensen er satt til 16 år, men det er snakket om å få til en familieklasse. Denne er under planlegging, og det vil komme informasjon om dette på Facebook-eventet, hvis det blir noe av.
ØSTMARKA: Morten Carlsen buldrer 7C på Cowboyveggen. Foto: Dag Hagen
LES OGSÅ: Øst i Oslo kan du begynne å buldre rett utenfor barnehagen og fortsette et helt liv
LES OGSÅ: Buldring ved Ål og Gol
Konkurransen er gratis og man kan melde seg på ved oppmøte fra kl. 12.00. Konkurransen starter kl. 13.00 og slutter kl. 18.00. Det er ingen deltakeravgift, men folk oppfordres til å legge en 50-lapp i kassa, hvis de har tenkt seg på «etterkonkurransefesten», som arrangeres på toppen av Dansesteinen direkte etter konkurransen.
– Gleder du deg?
– Jaja, det blir skikkelig moro. Jeg skal jo gå rundt i skogen å være klatrepoliti hele dagen! Erik Henningsen og jeg skal være dommere og stå for utregning av poengsummen.
– Og hvis det blir bra vær blir det jo veldig artig med buldrefest etter konkurransen!