Buldring på øya Utsira utenfor Haugesund har et stort potensial til å bli et buldreparadis. Stedet er for de som gjerne liker å leke rundt med ideen om førstebestigninger.
FIN BULDRING: Utsira byr på fine omgivelser og fin buldring. Foto: Sunniva Sørheim
Lesetid: 3 minutter
Buldring på øya Utsira utenfor Haugesund har et stort potensial til å bli et buldreparadis. Stedet er for de som gjerne liker å leke rundt med ideen om førstebestigninger.
Her får du guide og tips til buldringa som passer bra for de eventyrlystne førstebestigerne. Det er satt i gang en fører, så det noe etablert på øya, men det er aboslutt mer klatrebart enn det som har blitt dokumentert.
Ta på deg noen gode sko og start traskingen i krattene og myrene og utforsk steinene med villsauene hakk i hæl.
Hvordan kommer du deg dit?
Utsira er en øy som ligger midt ute i havgapet. For å komme til dette samfunnet i vinden så må du ta ferga fra Garpeskjærskaia på Risøy i Haugesund. Tidtabell finner du her. Rutebåten har to kaier den seiler i land til.
Om det er god sjø og godt vær går den i land i Nordvågen, er det røff sjø pleier den å seile inn i Sørvågen på motsatt side. De etablerte feltene ligger øst på øya, men hele øya er buldrebar og det er mulig å gå, sykle og kjøre til det området du ønsker å utforske.
Et forslag er å følge turstiene som er på øya, da går du definitivt forbi noen kule områder.
Buldringa
Hvor bra buldringa er blir opp til den som leter. Det er utrolig mye å velge i og definitivt mange eksemplariske buldre som for eksempel den markante buldresteinen Vidsyn.
Den kan defineres som en klassiker og ligger på 7b/7b+. Steinkvaliteten varierer noe. Det er forskjell på steinen fra om du er inne på øye eller ute på kyststeinene. Kyststeinene som ligger ved Graceland er grovkrystallinsk stein og sliter mer på fingertuppene.
Tak kan også ved noen tilfeller løsne. Ellers er det en fantastisk følelse å buldre rett ved vannkanten og det er fine svaberg en kan ta en god kvil på.
Den lokale buldreren og fugleeksperten Atle Grimsby kan fortelle at de også har topptaufester.
Børge Skeiseid som utarbeidet en egen klatreveileder for Utsira har hjulpet oss med noen toppfester, slik at skole og barnehage får prøvd seg på klatring. Utsira kommune har også en egen friluftslivside med ulike tema hvor vi blant annet nevner buldring og klatreveilederen vår.
Hvor sover du?
Det er godt mulig å ta en dagstur til øya, men om du ønsker flere dager så har Utsira mange flotte overnattingssteder. Det ligger en DNT-hytte på øya, Nordvikgården eller HT hytta som den også blir kalt.
Den ligger ikke langt unna Nordvågen og har plass til hele 43 personer. Om en skulle ønske seg noe annet finnes det mange steder som er mulig å leie: Utsira fyr, Bølgen, Sildaloftet, ved Austrheim's eller hos Edith og Hjalmar.
Kjekt å vite
Atle Grimsby som også er miljø- og jordbrukssjef på Utsira sier dette om ferdsel på øya.
Det er ingen særskilte hensyn, utover det som gjelder i friluftsloven og skikk og bruk i utmark. Sporløs ferdsel, ikke bryte ned gjerder eller gå over dyrket mark. Buldrere er velkomne til øya.
Vis hensyn og god buldring!
Utsira
Praktisk info om buldringa på Utsira
Beliggenhet: 70 minutt og 18 kilometer med ferje fra Haugesund
Parkering: Parker bilen på Utsira ferjeparkering og ta sykkelen med over
Antall buldre: Så mange som du finner selv
For hviledagen: Bading, gatekunstvandring, kafebesøk, fisking
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.