Buldring på Hægefjell med barn. Foto: Tina Jørgensen
Lesetid: 3 minutter
I vår nye digitale satsing, Fri Flyt Live, hadde vi flere livesendinger før sommerferien 2020 som omhandlet sportsklatring, buldring og fjellklatring.
Vi fikk inn gjester fra alle kanter av landet som ga sine beste tips til sine favorittdestinasjoner og ikke minst generelle tips og triks for å optimalisere klatreferien i Norge. Tina ga sine beste tips til barnefamiliene.
– Det viktigste er å komme seg ut og klatre, få med alle i familien og tilpasse, sa Tina Jørgensen under livesendinga.
Tina har klatret i omlag 30 år, og hun var en ivrig konkurranseklatrer på 90-tallet. Etter hvert ble hun veldig glad i storveggsklatring og alpine turer, men etter hun fikk barn ble det mer buldring. – Det har fungert best for oss å buldre etter vi fikk barn. Du får roen og kosen med barna, men du får også tid til å klatre, sier Tina.
Hun sier det er lett å tilpasse buldring uansett alder på barna: – Før barna kan gå er det veldig lett å få til å buldre. Etter barna har begynt å gå må man tilpasse mer, og da kan det være lurt å være i nærheten av en sandstrand eller en gresslette. Det kan være lurt å være nær kysten for da har du færre insekter, og du har mulighet for sandstrender, sier Tina.
Nissedal, Sandefjord og Østmarka i Oslo
– Hvilke steder vil du trekke fram som passer for buldring med familien?
– Buldringa på Hægefjell i Nissedal er veldig barnevennlig. Du kjører opp en grusvei til du kommer på platået som ligger på 600 meter. Det finnes en egen utedo, og du kan fricampe. Du må betale 40 kr per døgn for å campe her og 70 kr i bom, sier Tina.
Ellers trekker Tina fram Sandefjord som en fin plass for barnefamilien: – Det er utrolig mye fin buldring ytterst på Vesterøya. Her kan du gå med barnevogn og du finner også masse sandstrender. For de litt eldre barna finner du mye fint å løpe på og svaberg. Ellers har du jo også det litt mer kjente buldrefeltet Ula, sier Tina.
– Hvor overnatter du i Sandefjord?
– Det er masse campingplasser og hytter, og det er vanskelig å fricampe, sier Tina.
Tina trekker også fram Østmarka i Oslo som et ideelt sted for barnefamiliene: – Det har vært utrolig mange som har buldra i Østmarka i år, og det er veldig lett tilgjengelig. Det er mye som er egna for barn, og du kan campe mange plasser og for eksempel sette opp hengekøye, sier Tina.
Tina poengterer at når man skal dra på klatreferie med barn er det viktig å tilpasse lengde på kjøring i bil og ikke minst alderen i forhold til hva de er kapable til.
Det er utrolig fint med klatring, for når barna begynner å bli såpass store at de kan klatre selv, kan man diskutere med barna om hvordan man skal løse buldreproblemene, sier Tina.
Det viktigste er å komme seg ut og klatre, få med alle i familien og tilpasse.
Se hele livesendinga om sportsklatring og buldring
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.