Vi dro til hjertet av Frankrike for å dokumentere buldring på sandstein og Fontainbleaus spesielle atmosfære. Her får du vite hvorfor du må prioritere buldring i Fontainebleau fremfor andre destinasjoner, samt flere knallbra tips til planlegging og gjennomføring av turen.
FRANSK BULDREPARADIS: Artikkelforfatter Magnus Hveding på en 7A-variant av “Le Surplomb Gauche”- steinen, på buldrefelt Franchard Isatis. Foto: Marcus Granli
Lesetid: 16 minutter
Første gang jeg hørte uttrykket “perspektiv burde være noe man kunne kjøpe og sette intravenøst”, var våren 2022.
Jeg leste “Naiv. Super” (1997) av Erlend Loe. Boken handlet om en 25 år gammel kar som skrev masteroppgave ved UiO, men som plutselig droppet ut av studiene og gjorde seg noen erfaringer.
Selv hadde jeg nettopp begynt med arbeidet på min egen masteroppgaven ved UiO. Lite visste jeg at jeg kom til å følge hovedkarakterens fotspor, nesten i alle fall.
Tre uker senere valgte jeg å utsette masteroppgave-innleveringen. Det resulterte blant annet i dating, bordtennis og en spontantur til Fontainebleau med mitt «nye» brukte kamera for å buldre. Jeg var mildt sagt gira.
Parallelt med hovedkarakteren i “Naiv. Super” var det mye mer fristende å reise litt og utsette ansvarsoppgaver, herunder tanken på å tre inn i den voksne verden. Nå har jeg heldigvis blitt ferdig med den masteroppgaven og synes i retrospekt at hele situasjonen var litt komisk. Likevel kommer jeg aldri til å glemme hvor bra Fontainbleau-turen mars 2022 var, fordi Fontainbleau får det lille barnet frem i meg. Innledningsvis vil jeg si takk til Marcus og Dana som rigget en opplevelse for livet. Eksempelvis dag to da jeg gikk to 7 A-er og tettet en do.
MEN nå skal jeg forsøke å gi deg litt «intravenøs» perspektiv av buldre-mekkaet Fontainebleau, og forhåpentligvis inspirere deg til å kaste vekk alle ansvarsoppgaver og bestille en spontantur.
Utgangspunktet er årets Fontainebleau-tur som ble gjennomført i mars 2023. Reisefølget bestod av 11 bleke, overivrige nordmenn med sprikende ferdighetsnivå. Enkelte har klatret lite, andre over flere år, og noen aldri utendørs. For en fest det skulle bli!
Vi reiste med fly fra Oslo til Paris, uten crashpads fordi penger er lættis - anbefaler forøvrig å ta med pad. Det var spådd store mengder regnvær, og turen så først litt dyster ut. Heldigvis gikk turen smertefritt, og vi løste utfordringene tilknyttet transport, bopel, leie av pads, samt navigering i skogen, noe jeg vil jeg komme tilbake til senere i artikkelen.
Som en innledende referanse til å beskrive hva Fontainebleau har å by på, valgte jeg å spørre Audun Bratrud, som har reist til Fontainebleau i 20 år, med og uten familie, og som i tillegg har gått det legendariske bulderet Karma - grad 8A/8A+. En formiddag i Oslo finner jeg Audun på treningsveggen hans hjemme i garasjen. Han har nettopp skrudd opp hele veggen på nytt og setter i siste klatretaket for dagen idet jeg ankommer.
– Audun. Hvorfor bør man prioritere å dra til Fontainebleau kontra andre steder, og hva er så spesielt med Fontainebleau?
– Jeg sa en gang for ca 20 år siden at det ikke finnes fine bulder som er lette (6a ish) i Norge - selv om dette sikkert er feil - så er det veldig langt mellom dem. I Fontainebleau kan man gå superklassikere hver dag på alle grader nesten uansett hvilket felt man drar til. Etter hvert som min egen buldreform har blitt dårligere, blir det tydeligere for meg hvor fantastisk det er å dra tilbake. Var der sist nå i høstferien, og selv med moderat klatreform, lungebetennelse og masse unger fikk jeg brukt opp huden nesten hver dag på krembulders.
Med denne beskrivelsen i tankene trakk jeg meg tilbake og lot Audun trene videre.
Selv har jeg kun vært i Fontainebleau tre ganger, men jeg kjenner meg veldig igjen i Auduns beskrivelse. Til sammenligning trekker jeg frem min forrige klatreferie, som bestod av joika tradklatring og buldring i Nord-Norge, samt deltakelse i Steinkampen 2022.
Turen innebar buldring i Tromsø, Lofoten,Trøndelag, Romsdalen, Buskerud og Østlandet over 30 dager. Hver enkelt plass har sin egen sjarm og fremstår eksotiske for en Oslo-beboer som er vant til sump, mygg og krøkete buldre i HERLIGE Østmarka.
Likevel føler jeg at ingen av de norske plassene når opp til Fontainebleau sin standard med tanke på estetikk, variasjon og konsentrasjon av klatring på stein. Herunder valgmulighetene av klatrestil og generelt spennende ut-toppinger på slopere med slangeskinnsmønster. Alt innen korte gangavstander i enkelt og flatt terreng, så selv Stevie Wonder ville funnet noe spennende å tafse på.
De kulturelle forskjellene spiller også en stor rolle for den helhetlige opplevelsen, hvor grovbrødet byttes ut med baguetter og croissanter fylte av oster, spekemat samt andre godsaker, samtidig som juice- og vinkartongene enkelt kan forveksles og konsumeres i god tro. I tillegg har naturen i den franske skogen en helt egen sjarm og stemning, preget av myk sandbunn, enorme kampesteiner, fuglekvitter og en mystisk eventyrskog i grønne, brune og oransje drakter.
Til slutt vil jeg også påpeke at overnattingsstedene ofte har spenstige valg av interiør og sengetøy. Eksempelvis lignet årets AirBnB på et charterhotell hvor sengetøyet kom i alt fra tigermønster til eksotiske blomster og romantiske hjerter.
Kort om Fontainebleau og buldreområdene
Fontainebleau er en fransk by med cirka 15 000 innbyggere en times reisevei med bil sørøst fra Paris. Landsbyen er omgitt av et skogsområde som rommer et buldre-mekka på sandstein.
Buldreområdene deles opp i 15 ulike regioner, hvor hver enkelt region består av flere unike buldrefelt innenfor sitt geografiske område. Eksempelvis kan en region bestå av ulike felt oppkalt etter sektorens nordlige, østlige, sørlige og vestlige del.
På hvert enkelt felt kan man finne en enorm mengde buldre i alle vanskelighetsgrader, eksempelvis fra grad 2 til grad 8 (fransk skala). Buldringen på sandstein og den enorme konsentrasjonen av kampesteiner i samme geografiske område utgjør Fontainebleaus særegenhet, og er grunnen til at så mange drar til området.
I tillegg er Fontainebleau et familievennlig område for tur og lek med små barn. Skogen gir derfor veldig mange muligheter uavhengig ferdighetsnivå og sammensetning av reisefølget.
Anbefalte buldrefelt
Bas Cuvier
Fontainebleau har mange felt som bør besøkes, likevel anbefaler jeg spesielt tre felt som anses å være de mest populære. Det første feltet er Bas Cuvier som er et av de eldste og mest kjente buldrefeltene. Feltet ligger rett ved hovedveien til Fontainebleau og har over 600 buldre i ulike vanskelighetsgrader. Her finner man også super-klassikere som “Marie Rose” grad 6 A, “Cortomaltese” grad 7 A, og “Le Carnage” grad 7 B til 7 C.
Franchard Isatis
Feltet grenser mot andre sektorer og har over 700 buldre i nærhet til en stor parkeringsplass med mulighet for campervan. Franchard Isatis er kjent for en mengde klassikere, eksempelvis “Le Surplomb Gauche”- steinen avbildet nedenfor med flere varianter fra 6C+ til 7C. Likevel er det mest ikoniske bulderet “Crocodile” grad 6 A.
Feltet har et kjerneområde som er 100 meter unna parkeringsplassen, som ofte blir anvendt som base og lunsj-spot for tilreisende. Går man litt innover i ulike retninger finner man isolerte kampesteiner omkring i terrenget. Området er nybegynner- og familievennlig.
Roche aux Sabots
Et flott og kompakt felt med utrolig stor variasjon av grader. Her kan man gjøre unna en Font-sirkel som oppvarming på rekordtid, for deretter å prøve seg på mange klassikere rundt grad 7 A. Noen eksempler er “Gravtion” 7 A, “L’Oblique” 7 A, “Jet Set” 7 A, og “Le Jou du Toit” 7A.Området er nybegynner- og familievennlig.
Font-historie
Buldring i Fontainebleau startet med at franske alpinister som var bosatt i Paris oppdaget skogens potensiale sent på 1800-tallet som hensiktsmessig trening til fjellklatring. Skogen fikk først internasjonal oppmerksomhet utover 1970-tallet og spesielt fra 80-tallet, i takt med buldre-grenens vekst.
Når på året bør man dra?
Fontainebleau er et egnet reisemål når som helst så lenge det er tørt. Likevel er det selvsagt best forhold september til mai måned når temperaturene er lavere. Periodene rundt påske- og høstferien preges av god friksjon og hyggelige temperaturer, typisk 8-14 plussgrader. På sommertid er det ofte 25-30 plussgrader, noe som kan medføre en herlig svettefest. Likevel kan man ha gode forhold de varmere årstidene dersom man klatrer på morgenen og kveldstid.
Transportsmidler og fremkomst til Fontainebleau og buldrefeltene
Det er helt klart enklest å ha bil når man skal til Fontainebleau på buldretur. Bil kan leies på flyplassen Charles de Gaulle. Alternativt er det også enkelt å ta tog fra Charles de Gaulle til Fontainebleau togstasjon med et togbytte i Paris.
Jeg vil påstå at man er avhengig av bil dersom en skal oppleve Fontainbleau til sitt fulle potensiale. Buldrefeltene er spredt over større avstander og veinettet har ofte mye trafikk. Overnattingsstedet er også ofte avsidesliggende fra matbutikken. Eventuelt kan man leie sykler, vanlige eller elektriske og komme seg fra A til B på alternativt vegnett. På årets tur fulgte vi den gylne regel om 6/9. Bilen rommet totalt 6 personer og 9 pads.
Klatreførere
Det finnes flere alternativer til klatreførere i Fontainebleau. Her kan det være lurt å skaffe seg flere ulike alternativer slik at du sikrer deg fullstendig oversikt. Imidlertid vil det variere hvorvidt du trenger en papirfører avhengig av hvilket ferdighetsnivå du er på, og hva formålet med turen din er. Skal du kun innom kjente klassikere klarer man seg fint med nettbaserte alternativer. Ønsker man å bli bedre kjent med de forskjellige sektorene, anbefaler jeg å kjøpe en papirfører.
Nettbaserte førere
De nettbaserte førerene er Bleau.info og 27Crags.com. Begge alternativer er fine og oversiktlige dersom man kun skal se på enkelt-buldre og deres beliggenhet. Bleau.info har gratis tilgang, mens 27Crags krever at brukeren kjøper et abonnement, eventuelt benytter seg av gratis prøveperiode.
27Crags er spesielt hensiktsmessig for å få en kjapp og helhetlig oversikt over beliggenheten til buldrene innenfor hvert enkelt felt. Appen gjør det enkelt å navigere ettersom den kobler seg opp med telefonens GPS.
Dersom man er ukjent i Font, anbefaler jeg på det sterkeste å benytte 27Crags som utgangspunkt for navigasjonshjelp. Bleau.info har flere buldre registrert på nettsiden, men har ikke tilsvarende enkle og oversiktlige kartløsninger som 27Crags. Bleau.info har lagt inn buldre med koordinater slik at brukeren må søke opp koordinatene manuelt.
Papirførere
Et annet alternativ majoriteten benytter i Fontainebleau er de ulike papirførerne. Hyppigst brukte førere er den klassiske buldreføreren “Fontainebleau Fun Bloc” av David Atchinson-Jones (Jingo Wobbly 2012), og de nyere førerne “Fontainebleau 5 + 6 (2012)” og “Fontainebleau 7 + 8 (2007)” av Bart van Raaji.
Fordeler og ulemper med ulike førere
Fordelene med de nettbaserte førerne er at de kan være oppdatert på nyetablerte buldre sammenlignet med papirførerne. I tillegg kan man laste ned føreren til 27Crags i offline-modus, noe som er lurt ettersom det kan være dårlig telefondekning i store deler av buldresektorene.
Ytterligere gir de nettbaserte løsningene en enklere oversikt over hvor man er i terrenget ettersom de kobles opp mot telefonens kart-tjeneste. Ulempen er at man har dårligere beskrivelser og oversikt over de ikoniske Fontainebleau-sirklene, sammenlignet med papirførere.
Likevel er det alltid praktisk å ha en papirfører ettersom man ofte finner flere markerte linjer innad i papirføreren. Videre inneholder papirførerne kart og oversikt over de ulike buldresektorene. Bruk av papirførere krever en mer aktiv rolle ved å lese kart. Dette har sin egen sjarm og anbefales dersom man er på tur i Fontainebleau for første gang og ønsker en opplevelse med større preg av skattejakt.
Fontainebleau-sirkler
En Font-sirkel er et utvalg av ruter med tilsvarende samme vanskelighetsgrad, markert i en konkret farge, nummerert med tall. Sirklene er markert med piler på steiner, som gir et hint om hvilken retning neste kampestein befinner seg.
Som illustrasjon og sammenligning kan man si at Font-sirklene har tilsvarende markeringer som DNT sine markerte turstier i Norge. Se bilde nedenfor til illustrasjon.
Font-sirklene har ulike fargekoder avhengig av vanskelighetsgrad, og er en fin aktivitet for folk som ønsker å prøve store mengder klatring på ulike vanskelighetsgrader. Fargene er som følger: gul (grad 2), oransje (grad 3), blå (grad 4), rød (grad 5), svart (grad 6), hvit (grad 7). Sirklene er populære og man møter ofte på lokale klatrere kun utstyrt med små dørmatter.
Som avslutning på en full dag med buldring, ønsket reisefølget vårt å teste ut en oransje sirkel på et av hovedfeltene Roche aux sabots. Her lå problemene til den oransje sirkelen svært tett, med typisk 15 til 20 meters gangavstand til neste bulder. Mens de mest ivrige fartet mellom buldrene relativt raskt, kunne andre slappe av med en pils og observere en mer leken og avslappet økt.
Leie av utstyr
Det er enkelt å leie utstyr i Fontainebleau, eksempelvis på det lokale klatresenteret Karma. Her avtaler man med resepsjonen hvor mange pads man ønsker å leie i den konkrete tidsperioden.
Prisen per pad avhenger, men en kan enkelt forhandle seg til en rimelig leie dersom det er snakk om et større antall pads over en lengere periode. På årets tur fikk vi leid pads for omtrent 8-10 euro per dag. Dersom du trenger klatresko er det lureste å dra til Fontainebleau sentrum, eksempelvis klatrebutikken S’Cape Fontainbleau.
Sko koster omtrent halvparten av norsk pris og ligger på typisk 800-1300 kroner.
Overnattingsmuligheter
Det finnes diverse alternativer for overnatting, herunder van, telt, gite arbonne (små hytter), hostell og AirBnB.
Man kan parkere bilen på konkrete plasser i nærheten av buldrefeltene, men det kan være lokale regler for hva som er tillatt. De som ferierer med bil må derfor undersøke helt konkret hva som gjelder for det spesifikke feltet. Dette må man undersøke helt konkret i området man er i, og det er ofte signalisert med skilt.
Eventuelt er det tilrettelagt spesifikke campingplasser hvor man kan parkere bil, samt slå opp telt ved siden av.
Eventuelt kan man leie en hytte som minner om norske campinghytter. Dette konseptet kalles gite og det finnes flere alternativer. Eksempelvis Gite Arbonne som er en trivelig plass med frittgående høns og bordtennisbord. Dette overnattingsalternativet har enkel standard og er ofte billigere enn AirBnB. Gites passer fint for par eller småbarnsfamilier på tur. Pris per natt varierer avhengig av sesong, og man må kontakte utleieren direkte for et konkret estimat.
For større grupper kan man enkelt leie AirBnB eller større hytter og få mye valuta for pengene. Pris varierer her også etter når på sesongen man reiser. Det er typisk billigere før 1. april og etter 15. april. Det vil typisk koste mellom 800-1500 kroner per pers for opptil en ukes overnatting. Et annet alternativ er hostell, eksempelvis Fontainebleaublhostel. Her kan man få enkeltseng i sovesal, enkeltseng i mindre rom, komplette rom eller teltplass.
Typisk koster telt rundt 150 kroner natten og en enkeltseng i sovehall alt fra 200-300 kroner natten.
Etikk
Kutymen i Font er generelt at man ikke skal etterlate synlige spor i naturen, og at man skal bevare sandsteinen så godt det lar seg gjøre. Dette innebærer bålforbud, at man rydder opp og tar med seg eventuell søppel, og er påpasselig med hvor man eventuelt gjør fra seg.
Spesielt tre ting er viktig tilknyttet buldring:
Ikke bruk overdrevne mengder med kalk på tak og puss vekk eventuelle markeringer etter klatring. Bruk også minst mulig flytende kalk. Overdreven bruk av kalk er generelt uheldig for buldre ettersom grepene etterhvert kan bli glatte og sleipe. Det samme gjelder ved bruk av produkter som inneholder resin, også kalt harpiks. Flytende kalk inneholder ofte varianter av resin. Resin er et klebrig biprodukt fra tømmer, og har etter fransk tradisjon blitt anvendt av klatrere i Fontainebleau.
Ulempen med bruken av harpiks er at middelet overføres fra hender til stein og danner et glassaktig lag på steinen over tid, som medfører at klatretakene mister all sin struktur og blir glatt. Bruken av resin-innholdige produkter over lang tid er en av forklaringene på at de eldste og mest populære buldrene i Font er svært glatt-polerte. Hvis du vil se et eksempel av glatt-polert stein i praksis kan du dra til Østmarka rett utenfor Oslo sentrum og besøke “Grevlingveggen”. Her finner man en glasspolert sloper midt i bulderet “Grevling-traversen” 7 A..
Bruk av resin har vært en tradisjon hos den eldre garde franske klatrere, som anså kalk som et hjelpemiddel som var mer skadelig for steinen. Historisk har franske klatrere ofte surret resin inn i et tøystykke som en ball og deretter påført etter behov. Denne “oppfinnelsen” har fått kallenavnet “pof”. På årets tur møtte jeg på en franskmann som hadde et tøystykke surret inn med noe, men jeg er usikker på om det var kalk eller resin. Vedkommende snakket ikke engelsk og jeg kan ikke fransk, se illustrasjonsbilde nedenfor.
Ikke klatre på våt stein. Sandsteinen i Fontainebleau er sårbar for erosjon, spesielt når den er fuktig. Klatrere bes derfor om å ikke klatre på våt stein slik at man kan bevare buldre lengst mulig.
Tørk av klatreskoene før du klatrer! Pass på at du ikke har sand på skoene idet du klatrer. For det første er det lite gunstig for din egen del fordi du får dårligere friksjon. For det andre sliter det ekstra på sandsteinen.
Alternative aktiviteter for hviledager eller når været ikke spiller på lag
Dersom været ikke tillater klatring utendørs kan man dra på sightseeing til nærliggende byer som Paris, Fontainebleau eller sjekke ut de lokale naturområdene. Paris har uendelig kulturelle muligheter og er en våt drøm for de som elsker god mat. Mine anbefalinger på Paris-turen er å dra innom en Au Vieux Campeur-butikk som selger diverse tur- og klatreutstyr.
I tillegg er det alltid artig å dra innom bruktbutikker i sentrumskjernen for å se etter skjulte skatter. Området rundt Saint-Jacques-tårnet har flere butikker i kort radius, samtidig som man går forbi mange turistattraksjoner på veien.
De lokale områdene rundt Fontainebleau byr på flotte gamle slott og kirker fra Frankrikes tid under monarki, eksempelvis palasset i Fontainebleau.
Her gjelder det å være nysgjerrig og sjekke kartet avhengig hva man er interessert i å se. Flere av småbyene har masse sjarm og jeg anbefaler å spasere rundt fremfor å kjøre bil. Et eksempel er Larchant, en liten by like ved buldresektoren L’ Elephant hvor man kan kjøpe deilig bakverk og gå en tur for å se på ruinene av en gammel kirke midt i en liten landsby.
Eventuelt kan man dra på det lokale klatresenteret Karma og klatre innendørs. Senteret tilbyr både tau og buldring.
Forberedelser rett før avreise
Pass på huden, ha rikelig med teip, kjøp en dørmatte, en forlengbar børste, og en tube superlim. Oppfordrer også alle menn til å skifte navn til Stein, Steinar, Sten, Arnstein, Øystein, Steinhard eller tilsvarende navn for ekstra placebo-effekt på formtoppen.
Imidlertid kan det ta fire uker å få søknaden om navnebytte behandlet, så det anbefales å være tidlig ute!
Oppsummering og generelle anbefalinger
Fontainebleau er en fantastisk buldre-destinasjon som har noe å tilby alle ivrige klatrere uavhengig ferdighetsnivå. Likevel er det greit å nevne at graderingen i skogen kan fremstå som noe hardere enn det man er vant til, spesielt på de eldste buldrefeltene. Jeg vil derfor oppfordre førstegangsbesøkende til å ha lave forventninger til prestasjoner og ikke ha fokus på graderingene, men selve turen. Viva la vida joika!
Til slutt vil jeg anbefale alle:
Kjøp alltid ferske baguetter på den lokale bakeren til frokost og lunsj!
Undersøk buldresektorene på forhånd via Bleau.info.
Bruk 27Crags i terrenget hvis du går deg bort.
Gå en Font-sirkel!
Les “Naiv. Super”!
God tur!
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.