I grava til Rendalsjutulen ligger et uant antall potensielle tunge linjer og et tresifret antall nypussede buldre fra 3 til 7C og venter på inntog av klatre-Norge.
Omtrent midt mellom Oslo og Trondheim skjedde det en gang en episk kamp mellom Rendalsjutulen og Alvdalsjutulen. Kampen endte ikke så bra for Rendalsjutulen. Han fikk et ublidt møte med øksa til Alvdalsjutulen og ble knust i tusen biter. Da sola sto opp ble alle bitene til stein.
For dagens buldrere ser det ut som om historien får en atskillig bedre slutt. Jutulgrava har vist seg å være et lite paradis av stein tett i tett over et område på rundt én kvadratkilometer. I et område med lite nedbør og hvor sommertemperaturene sjelden blir plagsomt høye.
En halv håndfull klatrere har i løpet av tre somre utviklet rundt 100 buldre i grader fra 3 til 7C. På den faste granitten er det sva, overheng, seriøse krimper og slopetopper, med noe for alle, fra muskelklatrerne til de finslepne teknikerne.
Alvdøl Hans S. Rasmussen oppdaget Jutulgrava i 2009. Han har vært en av de mest ivrige pusserne, og har de fleste førstebestigningene. I forbindelse med den lokale musikk og friluftslivfestivalen, Livestock 12.-14. juli, ønsker han å invitere resten av klatre-Norge til Rendalen for å oppleve det lille området tettpakket av buldre. Ikke minst håper han det kan komme noen sterkinger som kan åpne de potensielt tunge linjene som står høye og glatte og håner ham.
Hook! Hans Rasmussen på CobraKai (7A) – Solide toehooks er viktig på denne. Foto: Eirik Thorsrud
Dra på! Eirik Thorsrud på Campusbulderet. Foto: Hans Rasmussen
Religiøst: Hans Rasmussen på Jesusprosjektet (7C+?) – for alle som ønsker seg en lang, overhengende og majestetisk førstebestigning på store slopere. Foto: Eirik Thorsrud
Ut over dette finnes det bulder av alle typer. Høye Big boy er det første buldret gått i Jutulgrava og en absolutt klassiker. Fin oppvarming for de sterke og et flott prosjekt for de på lavere grader. Sentralt i området ligger en massiv ansamling av steiner hvor de fleste tunge klassikerne er samlet. Den tekniske og høye Chickenwing ligger ved siden av Modern Caveman og Campusbulderet som er vist over.
Livestockfestivalen har utviklet sitt basecampkonsept de siste årene (http://www.livestockfestivalen.no/2013/basecamp) og kan i tillegg til buldring også lokke med fallskjermhopping fra helikopter, juving, shuttlebasert downhillsykling i Tronfjell i tillegg til mye moro på festivalområdet.
I tillegg til guidet buldring i Jutulgrava vil det også bli en useriøs buldrekonkurranse på festivalområdet i Alvdal, hvor det vil bli skrudd ruter på en nyinnkjøpt Frictionboard. Det garanteres god stemning når finalen i buldrekonkurransen blir avholdt i det de første bandene gjør seg klar til å gå på scenen.
Vel møtt på Stormoen skytterbane på Alvdal 12.-14. juli for en eksklusiv festivalopplevelse.