I et kommentarfelt på instagram skrev Nirmal Purja litt halvdiskret at han vinterbesteg K2 uten oksygen. Dette skjedde etter han fikk kritikk om at bestigningen ikke var «så bra» siden de hadde brukt oksygen (noe som ikke var sant for Nirmal).
Nirmal Purja vinterbesteg K2 uten oksygen - var viktigere å fremme at det var de 10 nepaleserne som sto sammen på toppen den dagen. Foto: Project Possible / Nirmal Purja
Lesetid: 3 minutter
Da stilnet kommentarfeltet, og bestigningen ble enda mer imponerende.
Lørdag 16.januar kl 17.00 lokal tid sto 10 nepalesere sammen på toppen etter å ha vinterbesteget K2 for første gang. Internasjonal klatrehistorie ble skrevet, men ikke minst var dette et stort øyeblikk for Nepal.
Nirmal Purja har en bakgrunn fra militæret, og han var først gurkha og senere marinejeger i England. Han var en av de 10 som sto på toppen lørdag 16.januar, og han brukte ikke oksygen.
I et innlegg på instagram skriver Purja at han ikke brukte oksygen på vinterbestigningen av K2. Det var etter at noen skrev i kommentarfeltet at det er ikke en like stor bragd når de hadde gått i ekspedisjonsstil og brukt oksygen. Da han sa at han ikke hadde brukt oksygen stilnet kritikken.
Tormod Granheim er en bereist fjellklatrer og skikjører som har vært flere turer i Himalaya. Han har klatret Mount Everest på en dag før han kjørte ski fra toppen og ikke minst gått alle 4000-meterstoppene i Alpene. Han har fulgt Nirmal Purja tett gjennom hele K2-ekspedisjonen, men også da Nims gjorde rekorden med å gå alle de 14 8000-meterstoppene i løpet av bare seks måneder.
Tormod forteller at det er ofte to kritikker når sånne bestigninger blir logget: det er spørsmålet om man bruker oksygen, og om hvilken stil man har benyttet seg av; altså ekspedisjonsstil eller alpin stil.
De har benyttet seg av ekspedisjonsstil, men de har til gjengjeld gjort det svært effektivt:
– De har jo ufattelig mye trening fra å jobbe og også være på egne ekspedisjoner i Himalaya. De ble enige ganske fort om at de skulle jobbe på tvers av ekspedisjonene for å etablere faste tau mot toppen. De gjør en fantastisk kollektiv innsats, forteller Tormod.
– Det som er det unike med Nirmal er at han har fremmet teamet som helhet mer enn seg selv. Han skrev ikke at han hadde gått på toppen uten oksygen, men heller at alle 10 nepaleserne sto på toppen samtidig. Det viser en storhet i han, sier Tormod.
– Nirmal Purja er ekstremt dyktig på å motivere andre og enes om et felles mål, sier Tormod.
– Denne vinterbestigningen er et Roald Amundsen-øyeblikk i nepalsk klatrehistorie.
Ikke nok med at han besteg K2 uten oksygen på vinteren, så hadde Purja en plan om å fly fra toppen i paraglider:
– Han hadde faktisk som plan å fly fra toppen i paraglider, men det ble ikke noe av. Du kan se på noen av instagram-bildene at han har på seg paraglider-sele faktisk, men utstyret ble ødelagt av stormen som traff camp 2, sier Tormod.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.