Opplevde raset på Everest på nært hold

Teodor Glomnes Johansen var i basecamp da jordskjelvet satte inn. Vi fikk en samtale med han, på telefon fra Pheriche i Nepal

Sist oppdatert: 28. april 2015 kl 14.54
Teodor Glomnes Johansen. Foto: Teodor Glomnes Johansen
Teodor Glomnes Johansen. Foto: Teodor Glomnes Johansen
Lesetid: 4 minutter

Det enorme skjelvet, som målte oppunder 8 på Richters skala utløste en stor isblokk høyt oppe på fjellet Pumori (7161 moh). Denne dro med seg snø og luft og forårsaket en voldsom trykkbølge som rammet midtdelen av basecampen på Everest, som ligger på 5300 meter. Campen strekker seg ca 800 meter. Øvre og nedre delen ble mindre berørt, mens midtpartiet var feid av gåre.

Les også: Se raset komme på denne filmen.

– Hvor er du nå?
– Pheriche, liten fjelllandsby på 4270 moh. Jeg er godt akklimatisert. I følge planen skulle vi nå vært på 7400 meter, uten oksygen.

– Du var i basecamp da jordskjelvet satte inn. Hvordan opplevde du det hele?
– Satt i et telt og spiste, drakk litt te, plutselig begynte hele bakken å riste, tekopper veltet. Basecamp er på en isbre, så alle bevegelser blir forsterket. Min automatiske reaksjon var å stikke hodet ut av teltet og se hva som skjedde. Det tok ikke mange sekundene før vi så et voldsomt snøskred på vei mot oss. Vi hev oss tilbake inn i teltet, og ventet på det som måtte komme. Man har ikke tid til å tenke, vi bare prøvde å finne ly bak noe. Hadde ikke hatt tid til å løpe noe sted. Trykkbølgen kom få sekunder etter at vi fikk tatt ned glidelåsen. Heldigvis var det ingenting som kom flyvende og kuttet opp teltet. Etter 20 sekunder gikk vi ut igjen for å se på skadeomfanget. Alle teltene rundt oss sto.

– Hvordan oppdaget dere skadeomfanget?
– Plutselig hørte vi en mann som skrek om hjelp til å bære. 150 meter lenger borte ser vi at hele den delen av campen er knust sønder og sammen. Vi begynte med en gang redningsarbeidet. Det er mange gode lederskikkelser i basecamp, og flere av disse tok ansvar med en gang. Man fikk satt opp et stort telt som fungerte som akuttavdeling, der legene tok i mot en etter en. Oppgaven vår – vi andre klatrere – var å få fraktet de skadede til legene så fort som mulig.

– Hva var det som forårsaket skadene, ut over trykkbølgen?
– Kjeler, stegjern, isøkser og alt som ble feid av gårde og fikk en stor fart. Det var det som skapte de største skadene. Det var registrert 18 døde i går, men det er fremdeles noen personer som er savnet. Ellers er det vanvittig mange skader; brukne ben, splinter i hodet osv.

– Hva var fokus for redningsmannskapet i går og i dag, to dager etter katastrofen?
– Siden veien over brefallet ble ødelagt måtte de klatrerne som var i og over Camp 1, blant annet Hvitserk-gjengen, bli reddet ned med helikopter. Isen er fremdeles veldig løs, og det vil ta lang tid før en eventuell ny vei over isfallet er på plass. «Isdoktorene» som de kalles, de som finner og lager trygg rute, mistet tre av sine folk under skjelvet, fordi de befant seg i brefallet. Mye av frykten nå er etterskjelvene …  at man ikke har noe kontroll på det. Om man er der oppe og det kommer et slikt skjelv så er ikke det bra.
Og i går var prioriteten å få oversikt, brukte tid på å gå i dette knuste området, for å lete etter mulige omkomne. Det var et mareritt av en situasjon.

– Du var der også i fjor, da et enormt isfelt raste ut over isfallet og 16 sherpaer døde. Hvordan var det da i forhold til nå?
– I fjor hadde man offer som døde i brefallet. I år var de tragiske hendelsene så nært og vi så alt, derfor ble opplevelsene langt sterkere i år.

Les også: Stor auksjon for å støtte de jordskjelvrammede.

– Hva skjer i dagene fremover?
– Vi må være i denne byen nå til vi vet status i Katmandu. Mange av de sherpaene som er her har overlevd jordskjelvet, men har gjerne mistet huset sitt der der de bor, og er spent på å komme tilbake til familiene sine. Selv håper jeg å være i Katmandu om en tre dager, og innen en uke tilbake i Norge. 

– Du har nå prøvd deg på Everest to år på rad, og opplevd to katastrofer. Skal du tilbake?
– Mount Everest er fremdeles en drøm – det er et eller annet spesielt med det fjellet. Fikk gått i isfallet et par dager før skjelvet, og det var fantastisk vakkert. Men jeg skal ikke tilbake neste år. Nå har jeg holdt på med dette prosjektet i to og et halvt år. Har mange andre drømmer; Jeg har krysset Antarktis, vil gjerne tilbake dit. Nordpolen står høyt på lista, jeg ser på det som den ultimate testen. Har veldig lyst til å ta en krysning, fra Canada til Russland.

Les mer om Theodor Glomnes Johansen Everest-tur her.

Publisert 28. april 2015 kl 14.54
Sist oppdatert 28. april 2015 kl 14.54

Relaterte artikler

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Tore Meirik

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen