Sveitsiske Ueli Steck (40) var blant verdens aller fremste alpinklatrere, med en rekke halsbrekkende rekorder bak seg. Nå var han i Himalaya for å gjøre den første bestigningen av traversen mellom Mt Everest og nabofjellet Lhotse i et push, altså uten å returnere til basecamp.
– Jeg tror på aktiv akklimatisering, blogget han noen få dager før det fatale hendte den 30. april.
Akkurat hva som har skjedd kan man bare spekulere over, siden han klatret alene. Han var på en akklimatiseringstur på Nuptse (7861 moh). Partneren som skulle bli med på Everest/Lhotse-traversen, Tendji Sherpa, kunne ikke bli med på akklimatiseringsturen på grunn av frostskader. Steck ble funnet et stykke unna Camp 1 på Nuptse.
Steck skal ha falt 1000 meter, med de forferdelige konsekvensene det kan få. Kroppen hans er hentet ut med helikopter.
Merittlisten hans vitner om en klatrer som elsket sporten sin. Han ønsket å tilbringe mest mulig tid i fjellet. Men turene var ikke uten risiko. Han klatret mye uten tau, i et forrykende tempo. Dette minsker jo faren for å bli truffet av ras og steinsprang, men øker risikoen for feil.
I 2009 vant han Piolet d’Or for sin bestigning av nordveggen på Tengkampoche sammen med Simon Anthamatten. I 2004 vant han den igjen for sin solobestigning av sydveggen på Annapurna.
I 2015 klatret han alle de 82 4000-meterne i Alpene på bare 62 dager. Dette uten noen bruk av motorisert fremkomstmiddel. Ingen bil eller motorsykkel mellom toppene, bare tråsykkel og paraglider (!).
Han er også kjent for hastighetsrekorden opp den berømte og legendariske Nordveggen på Eiger, med tiden 2 timer og 22 minutter.
Den amerikanske toppalpinisten Steve House har kjent Steck i 15 år, og sa søndag at hans venn var en av de aller fremste i verden, mye grunnet hans fokus på å forbedre seg selv på alle punkter.
– I vår sport blir man ikke best i 20-åra men i 30- eller 40-åra, fordi det er så mye å forbedre seg på.
Stecks fokus på arbeidssystematikk medførte prestasjonener «av en annen verden», mener House.
– Det han gjorde var mirakuløst, ikke bare hastighetsrekordene, men også hvordan han klatret i Himalaya. Folk kunne rett og slett ikke tro det.
Steck etterlater seg sin kone Nicole.
Her kan du lese en reflektert sak om Ueli Steck og klatremiljøet.