For ordens skyld kan alle søke innsyn dokumenter via einnsyn.no.
Fylkesmannen i Oslo og Viken: – Uheldig at at fjellrenskningsarbeidet ble påbegynt
Fylkesmannen i Oslo og Viken poengterer at saken er kompleks og deres vurdering er delt inn tematisk. Først og fremst poengterer de at det er uheldig at fjellrenskningsarbeidet ble påbegynt før søknaden er ferdigbehandlet i kommunen.
Sigdal kommune har tidligere uttalt seg at at fjellsikringsdelen ikke var søknadspliktig. Det er da Fylkesmannen uenig i.
Den tematiske tilbakemeldingen er i korte trekk som følger:
Plankrav: de anbefaler at kommunen krever reguleringsplan med tilhørende underlagsdokumentasjon som angir verdisetting og vurdering av tiltakets konsekvenser og eventuelle alternativer og avbøtende tiltak. Med andre ord, denne underlagsdokumentasjonen foreligger ikke, og anbefales da å fremstilles.
Landskap og geologisk mangfold: de trekker fram at prinsippene i naturmangfoldloven må legges til grunn, og at det bør innhentes kunnskap og utarbeides en rapport som dekker geologisk mangfold og landskap.
Naturmangfold: det kommer frem at den planlagte traseen der via ferrataen skal gå er gjennom rik edelløvskog, og det er registrert flere truede arter her. De trekker fram funn av trådragg, og anbefaler at det søkes bevart. De anbefaler at det benyttes spesialkompetanse på truede lav og vedboende sopper i forbindelse med prosjektering.
Friluftsliv: de poengterer at det er positivt med via ferrata for å få flere ut, men de skriver at det er et brudd med de tradisjonelle friluftslivet som bygger på allemannsretten. De poengterer alle høringsuttalelsene som har kommet fra klatre-Norge som vesentlig, og at de må vurdere de ulike gruppenes interesser før et eventuelt vedtak fattes.
Samfunnssikkerhet og beredskap: de anser det som uheldig at ROS-analyse for driftsfasen ikke er utarbeidet.
De konkluderer med at:
Vi mener tiltaket slik det er omsøkt kan være til skade for landskap, geologisk mangfold, naturmangfold og friluftsliv. Fylkesmannen fraråder derfor at det innvilges dispensasjon som omsøkt og vi vil vurdere å påklage en eventuell innvilgelse av søknaden. - Fylkesmannen i Oslo og Viken
Fylkeskommunen i Viken
Fylkeskommunen i Viken poengterer at via ferrata kan være et positivt tiltak for kommunens reiselivssatsing, men de presiserer at friluftsverdien Andersnatten har er vesentlig. De trekker fram turstier og klatring som viktige hensyn.
I tillegg poengterer de at det er flere rødlistede arter i området som skimmerflaggermus, sopper, laver, edelløvskog og gammel barskog. De har ikke mottatt noen dokumenter vedrørende dette skriver de.
Fylkeskommunen mener også at det er uheldig at det er igangsatt tiltak som fjellrenskning og sikring uten at dispensasjonssaken er avklart. Her henviser de til plan- og bygningsloven. Dette er stikk i strid med hva saksbehandler i Sigdal kommune sa selv tidligere. De henviser til §20-1 bokstav k) at vesentlige terrenginngrep er søknadspliktige.
De problematiserer at det kommersielle anlegget med via ferrata, gapahuk osv vil være eksklusivt og utelukkende for andre brukergrupper, og dermed gå på bekostning av friluftshensyn.
Med bakgrunn i friluftsverdiene til området anbefaler de at dispensasjonen ikke innvilges.
De anbefaler også en arkelogisk utredning nettopp fordi det er funnet helleristninger ved foten av fjellet. Disse utgiftene som den arkeologiske registreringen medfører vil bli belastet tiltakshaver, dvs. Sigdal Aktiv. Fylkeskommunen skriver at: Vi anmoder derfor Sigdal kommune om å be tiltakshaver utarbeide detaljreguleringsplan for hele prosjektet, både klatreanlegget og parkeringsplassene, vegutbedringene og serviceanlegget på Gråskei, slik at vi kan beregne omfang og kostnader for den arkeologiske registreringen.
De poengterer Andersnatten som en viktig nasjonal kulturskatt:
Andersnatten er en viktig del av norsk kulturhistorie, og vi ser det som viktig at fjellet forbli mest mulig tilgjengelig for allmennheten. - Fylkeskommunen i Viken
Nå gjenstår det å se hva Sigdal kommune foretar seg. Dersom de allikevel gir dispensasjon vil det etter all sannsynlighet gjøre at det blir klaging på vedtak både fra Fylkeskommunen, Fylkesmannen og andre interesseorganisasjoner.
Les for øvrig andre høringsuttalelser som har blitt offentliggjort på respektive plattformer.
Les de siste sakene om Andersnatten.