Grunneierne går hardt ut mot de som har etablert og boltet på Andersnatten. Klatrerne har ingen grunneieravtaler, og nå forbyr grunneierne nybolting. De har ikke bestemt seg om de vil fjerne eksisterende bolter.
FORBUD MOT NYBOLTING: Klatrere kan bare glemme å sette nye bolter på Andersnatten enn så lenge - grunneierne har heller ikke besluttet hva de vil gjøre med eksisterende ruter. Her fra Eira (7+) på Andersnatten. Foto: Jon Olav Grepstad
Lesetid: 7 minutter
Grunneierne synes klatrerne er for lite nyanserte når det gjelder via ferrata på Andersnatten.
Sigdal Aktiv har en grunneieravtale, men det har ikke klatrerne. Etter all den massive kritikken mot via ferrata på Andersnatten fra klatre-Norge ser grunneierne seg lei på situasjonen, og går imot klatrerne.
I det lengre løp ønsket grunneierne både via ferrata og klatring velkommen på Andersnatten. De har tidligere uttalt seg positiv til klatring, og de setter pris på at folk tar seg turen til Sigdal for å klatre.
June Ulberg er en av grunneierne og hun ønsket at dette skulle ta en annen retning enn det som er et faktum nå:
– Vi har ønsket at det skal både være klatring og via ferrata. Når via ferrataen også ble flyttet til høyre del av veggen så tenkte vi at det i alle fall ikke ville bli noe problem for klatrerne, sier Ulberg.
– Vi er rett og slett overraska over den voldsomme motstanden.
Grunneierne stiller spørsmål ved at man rettferdiggjør bolting i tråd med sporløs ferdsel:
– Vi synes det er litt rart at man synes det er helt ok å helbolte ruter på Andersnatten, men at man ikke synes det er greit med en via ferrata. Spesielt når de vektlegger sporløs ferdsel som et argument mot via ferrata, sier Ulberg.
Senest i fjor ble to nye ruter på Andersnatten gått; den helboltede ruta Eira (7+) og den naturlige sikrede ruta Via Lapis (8-/A2):
– Via Lapis er en rute som er naturlig sikret og det er ingenting vi skal si på det. Eira (7+) er en helboltet rute som vi leste om for første gang i A-magasinet. Vi ble rett og slett litt overrasket over at det plutselig var en ny helboltet rute på Andersnatten, sier Ulberg.
– Jeg synes det er litt rart at klatrerne trekker fram argumenter for at det potensiale for mange nye ruter i høyredelen på Andersnatten. De rutene som er lengst til høyre i veggen, Black Uhuru og Madagaskar, er ruter som ble gått på 80-tallet. Det har ikke skjedd noe mer utvikling i høyredelen av veggen inntil i fjor med Via Lapis, sier Ulberg.
– Har det vært noen avtaler med klatrere eller klubber om bolting på Andersnatten?
– Nei, det har aldri vært noen avtaler, sier Ulberg. – Og det er det vi pirker litt borti nå.
– Sigdal Aktiv har vært ryddige og hatt avtaler, men vi føler at klatrerne har tatt seg mer til rette, poengterer Ulberg.
June Ulberg synes det er rart at noen påberope seg et forvaltningsansvar over noe som er deres grunn:
– Jacob Normann i Kolsås klatreklubb har uttrykt at Kolsås klatreklubb har et uformelt forvaltningsansvar for bolting i Andersnatten. Det er akkurat dette vi som grunneiere opplever som freidig, at noen tenker de kan påberope seg et forvaltningsansvar i vår utmark, poengterer Ulberg.
– Hva vil dere gjøre fremover? – Nå har vi sendt ut mail til klatreklubbene og Norges klatreforbund om at det ikke skal boltes noe mer. Vi er i en vurderingsprosess om hva vi skal gjøre med de eksisterende rutene, sier Ulberg.
Til Bygdeposten sier styreleder i Kolsås klatreklubb, Bjørn Omsland, at det er enkeltpersoner som etablerer ruter som har ansvaret:
– Det er vanlig at den som har opprettet en rute har et slags ansvar for den i ettertid. Det er for eksempel en uskreven regel at man ikke flytter bolter eller setter inn nye bolter på en rute som andre har laget uten å ha spurt først. Og når vi rebolter er det for å ta ansvar for generelt vedlikehold, sier styreleder i Kolsås klatreklubb, Bjørn Omsland.
For øvrig ønsker Kolsås klatreklubb grunneieravtaler på plass:
– Vi ønsker å inngå en grunneieravtale om de eksisterende rutene, og vi kommer til å ha større fokus på det fremover. Det blir flere og flere klatrere, og det er viktig at vi er ryddigere på dette fremover, sier Omsland.
– Det er mange som har uttalt seg negativt til via ferrata på Andersnatten, hva tenker dere i Kolsås om dette?
– Enkeltpersoner må få lov til å uttale seg om via ferrata på Andersnatten. Kolsås klatreklubb er i prinsippet imot via ferrata på Andersnatten, men vi ønsker uansett å få til gode løsninger, sier Omsland.
– Jeg må poengtere at det er forskjell på via ferrata og bolter i et større perspektiv. Via ferrata er en mye større installasjon som krever mer saksbehandling, men vi er uansett for å etablere grunneieravtaler gjeldende klatring på Andersnatten, sier Omsland.
– Vi har kommunisert mye med grunneierne og kommunen det siste året, men har hatt mest dialog med kommunen, sier Tronstad.
– Kommer det overraskende på deg at grunneierne nå forbyr mer bolting?
– Ja det gjør det. Det har ikke vært tema tidligere, men grunneierne er selvsagt i sin fulle rett til å forby og fjerne bolter, poengterer Tronstad.
Han presiserer videre at alle rutene på Andersnatten er lagd av enkeltpersoner over lang tid:
– Vi oppfordrer sterkt til at folk skal ta kontakt med grunneiere før de gjør bolting, og det ønsker vi. Men vi kan ikke gå inn i hver enkelt sak å pålegge enkeltklatrere å gjøre det. Det har vi ikke myndighet til, sier Tronstad.
– Også når vi driver naturlig sikret klatring under allemannsretten og friluftsloven, har vi plikt til å ta hensyn til grunneiere og andre, poengterer Tronstad.
– Hva vil dere gjøre fremover for å bevare klatringen på Andersnatten?
– Vi håper at gemyttene roer seg etter hvert, og at grunneierne og Kolsås klatreklubb kommer fram til en avtale. Kolsås har tatt et godt og viktig initiativ ved å ta på seg vedlikehold, og vi håper de får til en avtale med grunneier, sier Tronstad.
– I bunn og grunn ønsker ikke vi via ferrata på Andersnatten, og saken er farget av det. Men grunneierne har retten på sin side, så vi må prøve å finne løsninger gjennom dialog, sier Tronstad.
Tronstad poengterer at det er synd om Andersnatten blir stengt for klatring:
– Vi håper at sørøstveggen på Andersnatten kan bevares som et attraktivt mål for alle klatrere. Alle som ønsker aktivitet og utvikling i Sigdal vil være tjent med det, sier Tronstad.
Grunneier June Ulberg er ikke innstilt på å få til en avtale med klatreklubbene med det første:
– Hva føler du klatrerne bør gjøre nå?
– Det er litt vanskelig å si. Vi savner at klatremiljøet hadde vist mer ydmykhet, og at det nå verken er opp til klatremiljøet eller grunneiere å beslutte noe angående via ferrataen. Jeg har tillit til at beslutningsmyndighetene treffer en god avgjørelse, sier Ulberg.
– Ønsker dere å få på plass en avtale mellom klatreklubbene og grunneierne i fremtiden?
– Det får vi ta stilling til senere. Som tidligere meldt inn til Norges klatreforbund, så er det uaktuelt så lenge prosessen rundt via ferrata pågår.
– Vi hadde håpet på en harmonisering med en via ferrata langt til høyre der klatringen ivaretas. Vår lojalitet ligger lokalt i Sigdal som har blitt en turistkommune og tenker arbeidsplasser og næring for bygda, sier Ulberg.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder*
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.