– Klatrerne ødelegger for seg selv i kampen mot via ferrata på Andersnatten
Styreleder i Sigdal aktiv tror via ferrata-motstanderne ødelegger for framtidig klatring på Andersnatten med det han kaller ufyselige henvendelser til både selskapet og privatpersoner.
OMSTRIDT: Planene for via ferrata på Andersnatten møter sterk kritikk fra klatrere. Styreleder i Sigdal aktiv, Sondre Nygård, svarer på kritikken. Han mener motstanderne har gått alt for langt i kampen mot aktivitetsfirmaet. Foto: Sigdal aktiv
Lesetid: 6 minutter
– Vi har ikke latt oss hisse opp av enkeltpersoners meninger, det har vi ikke tid til. Men vi syns det er trist og bli vi møtt med sånne holdninger fra utenforstående. Det er kjedelig å få så mange usaklige kommentarer og negativitet, særlig for oss i styret som jobber gratis og legger ned hundrevis av timer for å få til noe. Dette har ikke vært en hyggelig tid.
Det sier Sondre Nygård, som er styreleder i Sigdal aktiv, selskapet som har fått mye pepper for planene om via ferrata på Andersnatten.
Han har respekt for enkeltpersoners meninger, men syns motstanderne av via ferrataen har gått for langt.
– Vi er overrasket over fremgangsmåten, ordbruken og hvor alvorlige anklagene og holdningene har blitt. Særlig Marius Morstads uttalelser om hvordan de skal drepe renommeet. Det er ganske voldsomme uttalelser som vi ikke anerkjenner. Vi har respekt for at det er meninger om prosjektet og at noen mener mer enn andre, men det har gått for langt, sier Nygård.
Både grunneiere og kommunen er positive til planene, og Nygård tror klatrerne er i ferd med å ødelegge for seg selv med motstanden mot via ferrataen:
– Vi har avtale med grunneierne for hver eneste bolt vi setter. Men klatrerne har aldri hatt noen avtale, og de balanserer på en knivsegg. Jeg tror de kommer til å ødelegge for framtidig klatring slik de holder på. Måten Morstad og de han har med seg jobber på blir ikke tatt særlig godt imot, verken av lokalbefolkning eller grunneiere.
– Hva skal klatrerne gjøre for å lykkes med et samarbeid?
– De må jo ønske det, og så må det opprettes dialog. Vi har ikke fått en eneste konkret henvendelse av verken positiv eller negativ art. Med unntak av de to møtene har all dialog foregått i media. Vi har blitt kontaktet av Høibakk og fått en mail av Eira-førstebestiger Thomas Horgen, som begge har en positiv tilnærming, men ellers har det vært mer eller mindre ufyselige henvendelser og uhyggelige meldinger som både går på person og oss som selskap.
Det er på det rene at grunneierne på Andersnatten er positive til via ferrata-planene. Det er også kommunen, selv om de krevde at Sigdal aktiv måtte levere ny byggesøknad. Selv om arbeidet startet i sommer, er ikke den delen av jobben søknadspliktig. Det bekrefter saksbehandler Kjell Ove Hovde i denne artikkelenfra 19. oktober.
– Vi måtte lage en mer detaljert beskrivelse av fasilitetene rundt parkering, vei, toalettfasiliteter og den slags. Kommunen har utelukkende stilt seg positiv hele veien, og gitt gode råd i det som ikke er noen standard byggesøknad, forklarer Nygård.
Den oppdaterte søknaden blir oversendt Sigdal kommune denne uka. Det er ikke klart når den skal behandles, men det er sannsynlig at den skal avgjøres av politikerne i kommunens hovedutvalg for næring og drift.
Tidligere i høst møtte blant andre Marius Morstad Sigdal aktiv – i et møte som ikke førte til så mye ifølge styrelederen.
– Kommunen ønsker at vi har dialog med alle berørte parter og sender nabovarsel til både naboer, hyttefolk, grunneiere og klatreforbundet. I den forbindelse ønsket vi en prat med de som kjenner Andersnatten best og har engasjert seg mye. Vi møttes 30. oktober, i et møte som for så vidt var greit, men motstanderne prøver å vri og vende på ting de ikke har så myte med. De stilte mange kritiske spørsmål ved organiseringen av Sigdal aktiv, potensialet i aktiviteten og mye annet. Til slutt havnet fokuset på helt andre ting. Vi sa ganske klart ifra at vi har vår strategi for arbeidet med både via ferrata og andre aktiviteter.
Også Norges Klatreforbund (NKF) har måttet tåle kritikk for å ikke ha varslet klatremiljøet – noe klatrepresident Stein Tronstad har tatt selvkritikk for.
– Når varsla Sigdal aktiv NKF første gang?
– Forbundet har vært med i dialogen via vår kontakt med Kolsås klatreklubb (KKK) hele veien. Vi fikk noen forespørsler i slutten av mai, men fikk ikke til møte før rett etter sommerferien. Da fikk to representanter fra klubben presentert ruta som er planlagt i dag. Vi fikk vite at det ville komme reaksjoner fra klatremiljøet, men fra deres del så de ingen umiddelbare utfordringer med ruta der den var lagt, sier Sondre Nygård.
Siden den gang har Sigdal aktiv jobbet med grunneierne, med forståelse av at kontakten med klatreforbundet var det som skulle til for å informere klatremiljøet.
– Vi har samarbeidet med grunneierne for å komme fram til rutevalg, avtaler og annen organisering. Både direkte og indirekte berørte grunneiere har vært utelukkende positive. Dette er grunneiere som ønsker mer aktivitet i bygda, de stiller eiendommene til disposisjon for å skape arbeidsplasser og attraktivitet som tiltrekker seg ny type turister, sier styreleder Nygård.
– Hva tenker du klatrerne bør gjøre for å fremme sin sak?
– Klatrerne med sterke meninger burde tatt en prat med grunneierne som faktisk eier området. Grunneierne ønsker både klatring og via ferrata i Andersnatten. Vi respekterer at folk har sterke følelser for Andersnatten, men man må huske at saken involverer lokale ildsjeler og investorer med enorm kjærlighet for Andersnatten og Sigdal som samfunn. Det overgår klatrernes kjærlighet til fjellet.
Styrelederen mener klatrerne kunne bidratt til å snu denne saken til noe positivt i stedet for å jobbe mot via ferrataen.
– Det har overrasket mange lokale at det er så stort engasjement rundt klatring på Andersnatten. Man kjenner til klatringen og historien, men at eierskapet er så sterkt blant en del klatrere har overrasket mange. Dette kunne blitt til noe bra, og jeg syns det er rart man ikke prøver å snu dette til noe positivt, sier Nygård.
En av klatrerne som er positiv til via ferrataen er Ralph Høibakk (som fikk umiddelbart refs av Nils Faarlund) Han var også involvert i en digital næringskonferansen i Sigdal, hvor via ferrata var tema.
– Det er kjempeviktig og veldig fint at det er folk som ser det store bildet og klarer å se at her kan vi drive i harmoni med hverandre og klarer å se at Sigdal trenger utvikling. Det er hyggelig å se at selv om noen skriker høyt, så er andre positive.
Selve byggingen gjøres av Norges boltefond, som også har måttet tåle sterk kritikk for at de tar på seg oppdraget. Boltefond-sjef Runar Carlsen fnyser av kritikken, og fondet får gode skussmål av Sigdal aktiv.
– Samarbeidet med Norges boltefond er veldig bra. De er engasjerte og opptatt av helheten i prosjektet. De jobber for at man skal kunne både klatre og bygge en via ferrata som er både spennende og unik, sier Sondre Nygård.
Sigdal aktiv har altså nettopp levert sin nye søknad til Sigdal kommune. Etter planen skal byggingen av via ferrataen starte til våren. Åpningsdato er 15. juni.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.