Sigdal aktiv tror det kan slå tilbake på klatrerne som protesterer mot en aktivitet grunneierne ønsker.
– Hva vil det bety for klatrenorge hvis grunneierne bestemmer at alle boltene på Andersnattens klatreruter må fjernes?
– Hvis grunneierne ønsker boltene fjernet er de i sin fulle rett til det. Bolting krever grunneiers tillatelse, og NKF krever alltid grunneieravtale før vi støtter et bolteprosjekt. Samtidig boltes veldig mange ruter i privat regi, og den aktiviteten er det vanskelig å ha oversikt over. Vi håper disputtene på Andersnatten ikke eskalerer til en konflikt der det blir om å gjøre å ødelegge mest mulig for hverandre, og vi ønsker konstruktiv dialog for å finne løsninger. De fleste rutene på Andersnatten er naturlig sikret og helt inngrepsfri, og slik sett er det ingen katastrofe for klatringen om boltene fjernes. Men noen av de fineste rutene blir ødelagt. Uten de sagnomsuste boltene på Den hvite stripa, vil denne ruta bli drøy kost for de fleste. Det må vi unngå.
Bjørn Omsland, styreleder i Kolsås Klatreklubb, legger til:
– Vi ønsker dialog med utbygger og grunneiere for å finne den beste løsningen som ivaretar natur og tradisjonelle friluftslivinteresser i utviklingen av mer kommersiell turisme i området med en via ferrata. Det store flertallet av rutene på Andersnatten er naturlig sikret. Vi håper fjerning av bolter kun er hypotetisk og at denne saken ikke utvikler seg i en så negativ og lite konstruktiv retning, sier han.
– Hva tenker Klatreforbundet er den beste løsningen?
– Dialog mellom alle partene, og vi vil gjerne ta opp invitten fra Sigdal aktiv. Fra klatrernes synsvinkel er den beste løsningen at aktørene i Sigdal legger til rette for naturopplevelser og turistnæring basert på minst mulig inngrep. Andersnatten er et landemerke og et turmål det kan gjøres mye ut av uten store inngrep. Vi vil skjerme den unike sørøstveggen fordi den spiller en enestående rolle i norsk klatrehistorie, og her er vi på linje med den europeiske standarden for via ferrataer. Så får vi se om det er mulig å finne løsninger som tar hensyn til denne verdien og samtidig gir grunnlag for opplevelsesturisme, sier Tronstad.
Det var Kolsås klatreklubb som først ble orientert om planene, som så ble kommunisert videre til klatreforbundet i vår – men da oppsto en forsinkelse som NKF har tatt selvkritikk for. Omsland i Kolsås klatreklubb setter pris på Sigdal aktivs invitasjon om mer formalisert kommunikasjon:
– Det sterke engasjementet understreker verdien av god dialog. Det kan dempe motsetningene og temperaturen i debatten hvor mange har fryktet at tiltaket ble etablert uten at natur- og friluftslivsinteressene har blitt hørt i den formelle prosessen. Vi er glade for signalet fra Sigdal Aktiv sin styreleder om at han ønsker en mer formalisert dialog med de organiserte klatreinteressene i Norge. Det er også i tråd med det vi har gitt uttrykk for i våre innspill til utbygger og kommune. Vi håper alle parter kan få til god dialog og finne løsninger alle kan leve med.
Både Omsland og Tronstad mener de store klatreorganisasjonene er best skikka til å ta dialogen videre. Klatreforbundets øverste sjef understreker at ukvemsord ikke hører hjemme i debatten, men at man må tåle en viss temperatur.
– Enhver borger i Norge har rett til å gi uttrykk for sine egne meninger, også klatrere. Så mangfoldig som klatrenorge er, kan ingen snakke på vegne av alle, men det er selvsagt de store representative organisasjonene som har best forutsetninger for å gå inn i en formalisert dialog. Norges klatreforbund representerer 28.000 klatrere som har gitt oss mandat til å arbeide for å sikre mulighetene til klatring i urørt og støyfri natur, og vi gjør det vi kan for å forvalte den tilliten på en ansvarlig måte. At vi kommer inn i prosessen tror jeg også er viktig for at alle som har engasjert seg med ulik intensitet skal føle seg sikre på at viktige natur- og friluftsinteresser har blitt hørt når saken skal følges opp av kommunen. Ingen skal akseptere trusler eller ukvemsord i en debatt som dette, og vi forsvarer overhodet ikke slikt. Men polemikk og het debatt er lov, og når temperaturen blir høy vil den kloke ta det som et tegn på at vi berører verdier som betyr svært mye for noen. Desto større grunn til å lytte, sier Tronstad.
Sigdal aktiv har for øvrig levert sin oppdaterte byggesøknad til Sigdal kommune, men det er ikke klart når den politiske behandlingen skjer.
– Saken blir først sendt Fylkesmannen i Viken, før den kommer tilbake til oss for behandling i Hovedutvalg for næring og drift. Det er ikke mulig nå å angi eksakt når saken går til politisk behandling, sier teknisk sjef Kjell Ove Hovde til norsk-klatring.no.
Både Kolsås klatreklubb og Klatreforbundet er klare for å sende høringsuttalelser.
– Klubbene i Drammen og Kolsås har allerede sendt kommunen en uttalelse om via ferrata-planene sammen med NKF, der vi blant annet ba om bli høringspart i saken. Vi vil følge opp med ytterligere innspill når saken nå skal behandles, sier Bjørn Omsland.
Stein Tronstad bekrefter at forbundet er med i høringsprosessen, og viser til en tilsvarende prosess i Nord-Norge som et eksempel på godt resultat i en lignende sak:
– Lavangen kommune er et eksempel til etterfølgelse. Der er det planer om en liknende via ferrata i Spansdalen, et av Norges beste områder for isklatring. Kommunen har tatt med klatrerne i prosessen, fordi de har sett at Spansdalen er et attraktivt mål for norske og internasjonale klatrere og dermed et gode kommunen kan by på og næringsgrunnlag for lokale bedrifter, sier Tronstad.
På facebooksiden Nei til via ferrata på Andersnatten skriver Tronstad mer om den formelle prosessen:
– Norges klatreforbund har fått fornyet søknad fra Sigdal aktiv AS til uttalelse, gjennom Sigdal kommune. Sigdal aktiv AS søker om dispensasjon fra arealbruksformålet i kommuneplanens arealdel og om kommunalt samtykke etter friluftsloven til å stenge av «anlegg og klatrerute i området Andersnatten». Planene er identiske med de som har kommet fram her tidligere. NKF ser på saken sammen med KKK, DKK og NTK, og vi vil uttale oss før fristen som er 22. desember. Søknadsbrevet som er sendt av konsulenten til Sigdal Aktiv AS inneholder bl.a. følgende informasjon:
«Dialog klatrermiljø.
Andersnatten har til nå vært forbeholdt en svært liten gruppe profesjonelle klarerer.
De profesjonelle utøverne har fra før holdt til i den vestlige delen i Andersnatten. Her er allerede etablert faste innretninger ved flere klatreruter.
Sigdal Aktiv AS har planlagt klatrerute i Andersnatten sørøstlige del, med god avstand fra etablerte klatreruter.
Det har vært dialog med flere klatrermiljøer i området, hvor hovedtyngden er positiv. Det vil alltid være individer som fortsatt ønsker å ha fjellet for seg selv, men slik vil det alltid være der innovative prosesser pågår.
Arealet i Andersnatten er stort, og det er klart plass til flere.»