Når Faarlund fremhever Andersnatten nær sagt som noe hellig og uberørt, «glemmer» han å nevne at fjellklatrere gjennom flere tiår har festet de første permanente boltene i dette fjellet. Hva gjorde vi i 1980-årene når Morstad gikk sine førstebestigninger i Andersnatten? Jo, sannsynligvis sto vi og dyrket åkeren, totalt uvitende om at fjellklatrere snek seg opp bak vår rygg og boret en fast installasjon i annen manns utmark. Nei, det er ikke vår skyld at Morstad ikke hadde god nok psyke til å klatre sine førstebestigninger på naturlige sikringer og ved sporløs ferdsel. (Norsk Klatring.no 05.10.2020)
Vi var heller ikke klar over at Kolsås Klatreklubb våren 2017 «påbegynte jobben med å rehabilitere Andersnatten» gjennom rebolting og innsetting av nye bolter i de vanskeligste rutene (Se klubbens egne facebook-sider, 01.06.2018). Så Faarlund; det er vel dette som kan kalles og temme stupene i Andersnatten?
Når da Brenfelt, Vestlie og Horgen/Grepstad fortsatte showet på 2000-tallet med helbolta ruter (Norsk Klatring.no 30.09.2020) uten grunneieravtaler, så er det ikke vår skyld at Andersnatten ble omgjort til et sportsklatrefelt. Så Faarlund; skyld ikke på oss når Andersnatten allerede er pepret med 300-400 fastsatte installasjoner, og langt ifra er noe uberørt og jomfruelig fjell. Her får du sende en takk til dine klatrevenner!
Via ferrata er ikke tivoli, der det trykkes på en knapp og man passivt sitter i ro for å få en spennende adrenalinopplevelse. Nei, Via Ferrata er fysisk aktivitet, spenning og mestring i bratt terreng. Vi er ulike og søker ulik grad av utfordring. Via Ferrata er noe for oss som ikke tar risikoen på å klatre grad 8 i Trollveggen. Via Ferrata er noe for oss som ikke har samvittighet til å realisere oss selv ved å fly kloden rundt for å nå den høyeste toppen på hvert av kontinentene. Via Ferrata er noe for oss som ikke har god nok økonomi til å klatre 8000-meters topper i Himalaya med eller uten sherpaer, med eller uten oksygenflaske. Via Ferrata er noe for oss som ønsker en spennende og fysisk krevende aktivitet i vårt nærområde, ved hytta eller som en felles opplevelser med vennegjengen, familien eller håndballaget.
Din stemme i debatten om friluftsliv er viktig, Faarlund. Takk for ditt bidrag og perspektiv gjennom Norges Høgfjellsskole i Hemsedal i over 50 år. Men vi vil også utfordre deg til å se friluftsliv og fysisk aktivitet -det tradisjonelle og det moderne – det tilrettelagte og det uberørte – det kommersielle og det ikke kommersielle- i et større perspektiv og et mangfold som kan leve side om side.
Mange barn- og unge er aktive på snowboard eller twintip ski i alpintanlegg i dag. Få vil vel påstå at denne aktiviteten ikke er viktig for folkehelsen. Ville alle disse ungdommene kvistet sin egen skiløype og gått i uberørt natur om dette kommersielle tilbudet ikke fantes? Neppe!
Friluftsliv og fysisk aktivitet er viktig for folkehelsen. Ved et større mangfold, vil kanskje flere finne sin plass? Og det er kanskje det aller viktigste, Faarlund, at flere får økt helse gjennom fysisk aktivitet og friluftsliv.
Når vi i Faarlunds kommentar blir betegnet som «hensynsløse grunneiere», så er dette en karakteristikk vi ikke kjenner oss igjen i. Vi anser oss tvert imot som en sympatisk gjeng som har et genuint ønske om at flere får oppleve storslått natur, samt at vi ønsker å være med på å bidra til at det blir flere arbeidsplasser i den flotte bygda vår. Så enkelt er det, og så vanskelig ble det!
Hilsen grunneierne i Andersnatten: Sigbjørn Tveiten, Hans Tore Ulberg, Ellen Fremgaard, Per Arne Lislien, Per Tveiten, Hege Tingelstad, Stian Halstenrud og June Ulberg