Sist helg ble ei ny rute etablert på Andersnatten – blant plattinger, bolter og jernstenger i det som neste sommer skal bli Norges mest omstridte via ferrata.
NY RUTE – MIDT I VEPSEBOLET: Erik Grandelius, Tellef Storebakken og Andreas Klarström har etablert ny rute på Andersnatten, midt oppi den planlagte via ferrataen. Foto: Andreas Klarström og Tellef Storebakken
Lesetid: 4 minutter
Den nye ruta ble døpt Via Lapis, og har graden A2/8-. Ruta ligger i høyre kant av Andersnattens legendariske sørøstvegg, og starter i samme område som den planlagte via ferrataen, til høyre for rutene Black Uhuru og Fra Madagaskar.
Via Lapis krysser via ferrata-traseen, og avslutter til høyre for den.
Den nye ruta er på fire taulengder, og er årets andre nyrute på Andersnatten. Eira (7+) ble etablert av Thomas Horgen og Jon Olav Grepstad i vår.
– Hvilke installasjoner tilknyttet via ferrataen fant dere i veggen?
– I tillegg til den store plattingen, som vi har døpt «skammens tempel», fant vi en mindre platting litt oppover i veggen, flere bolter rundt skammens tempel, boltede standplasser som tilfeldigvis lå der vi endte opp med å klatre. Det er kanskje den mest naturlige veien opp? I tillegg fant vi fjellsikringsbolter og diverse skrot rundt på bakken, som så ut som rester etter bygging, sier Tellef Storebakken.
Erik Grandelius, mannen bak Drammens første 9a, forteller også om armeringsjern i fjellveggen, av samme type som brukes i veiskjæringer.
– Vi fant en del armeringsjern for sikring av løst fjell, sier han.
– Hvordan opplevde dere å klatre blant disse elementene?
– Personlig syns jeg det var ganske absurd å se den store plattingen midt i veggen. Den var også synlig under store deler av anmarsjen, så den preget så og si hele dagen. Den lille plattingen og fjellsikringsboltene gjorde også at det føltes mindre vilt enn det ellers ville gjort. Skrotet som lå rundt på bakken snakker for seg selv, sier Storebakken.
– Satte dere noen borebolter, eller sikra dere hele ruta naturlig?
– Satte ingen bolter, men benyttet oss av noen av boltene fra utbyggerne.
– Er det tilfeldig at dere valgte å etablere ei rute midt oppi via ferrataen, eller ligger det et snev av protestaksjon i linjevalget?
– Det er definitivt en protest. Vi valgte starten litt ut fra hvor via ferrataen skal gå, men ruta endte opp med å ta en veldig naturlig vei opp den delen av veggen.
Selv om ruta er temmelig vanskelig, mener førstebestigerne den har potensiale for å bli mye gått.
– Ruta har bare fire taulengder, der den 1. og 4. kan regnes som transportetapper. Det er også fine standplasshyller mellom pitchene. Derfor kan den være en fin introrute for de som ønsker å pushe gradene litt på flertaulengders klatring. Siden ruta ble klatret i november var det endel våte partier som hindret at alt ble ledet i fri, men ser for meg at det kan tørke bra der på sommeren, sier Tellef Storebakken.
Erik Grandelius ledet rutas vanskeligste parti, som var både eksotisk til å være i denne delen av landet og relativt greit sikret med kamkiler.
– Kruxtaulengden holder høy kvalitet. Det er uvanlig med så bratt og ren rissklatring på Østlandet. I tillegg fantastisk eksponert i et vedvarende riss som går rett gjennom det bratteste partiet av veggen. Via Lapis kan sikkert bli en klassiker i fremtiden, sier han.
De tre klarene brukte 4-5 timer på førstebestigningen, som ble gjort i ground-up stil. Tellef Storebakken mener det er god plass til flere ruter i området.
– Det er mange muligheter for ruter i samme området av veggen, som kan friklatres. En gammel fjellbolt ble funnet, som viser at det har vært klatret i den delen av veggen før. Via ferrataen er altså planlagt i veien for både eksisterende ruter og nye muligheter, sier han.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.