OPP AV SOFAEN: Eira Midtgaard har toppet ut på Sofaruta (4+) ved siden av det berømte bladet – med Hjørundsfjorden i bakgrunnen. Foto: Timme Ellingjord
Lesetid: 6 minutter
Vi trenger alle en liste iblant, for å begynne å drømme om Det Neste Store. En liste over fjell som skal bestiges, linjer som skal kjøres, stier som skal sykles. Ofte fungerer listene bare som en gnist, nok til at du kommer deg ut og opp og i gang. Da er det ikke så farlig om du følger lista til punkt og prikke, du er allerede på vei ut døra med en sekk og en drøm, så kan alt skje.
Dette er en liste ment som inspirasjon og forslag til fine linjer du kan klatre på moderat vanskelighetsgrad. Men blir du mer fristet av nabolinja, så stol på magefølelsen heller enn på meg. Se opp på veggen, på fjellet, og se hva du blir dratt mot.
Hvis du kan klatre grad 4 på egne sikringer åpner fjellet seg for deg. Ta for eksempel Stetinden: som en port ligger «de 10 forbitrede fingertak» og vokter veien videre mot toppen. Graden? 4+. Skal du opp Heftyes Renne på Storen eller nordveggen på Romsdalshorn bør du beherske grad 4.
Her er et forslag til fire fine firere i fjellet, som du kan besøke. De er kanskje litt mindre kjent enn de aller største klassikerne – vi regner med at de fleste har hørt om Via Lara på Hægefjell før.
Alle rutene vi tar med her stiller krav til rutevalg og vurderinger av steinkvalitet. Ingen av de er enkle. Men alle gjør deg til en bedre, mer allsidig klatrer, og vil etterlate minner du kan varme deg på hele høsten.
Sofaruta i Molladalen (4+)
Molladalen ligger på Sunnmøre, rett sør for Ålesund, fullt av bratte pinakler og tindenåler. Det er også kjent for formasjonen Bladet, der mang en klatrer er foreviget i spektakulære omgivelser. Men Molladalen er mer enn bare posering!
En av de lange og moderate klassikerne i dalen er Sofaruta, som tar deg opp til Mohns topp. (Derfra er det enkelt å komme seg til det Bladet hvis du vil piffe opp instagram-profilen din.)
Som med all klatring i fjellet kan veivalg og løse steiner være en utfordring, men begir du deg inn i de sunnørskene alpene på en godværsdag får du garantert valuta for høydemetrene.
Grad 4+
120 meter med klatring
Anmarsj: 1,5 timer fra Melbøsætra til teltplassen
Overnatting: Teltplass ved Storevatnet (770 moh)
Fører: Sunnmøre – Frå Tindar til Kampesteinar (2018)
Nordøsteggen på Store Trolltind (1788 moh) i Romsdalen (4+/ 5-)
Denne turen fikk jeg beskrevet av en ekte eventyrer. Hun hadde stjerner i øynene da hun snakket om den, og fortalte om den som en av sine fineste turer.
Det er en av Romsdalens store klassikere, og byr på eksponert anmarsj, luftig klatring og minner for livet. Klatringen begynner med en 20 meter rappell, og når du vel er i gang å klatre kan du hele tiden kikke ned på Trollveggen som du klatrer langs kanten på.
Blir det for bratt på eggen kan du ta en avstikker inn i nordveggen, der vinkelen blir snillere. Et sted mellom 5 og 8 taulengder, avhengig av erfaring og tauføring, men regn med å bruke en full dag på dette eventyret.
Grad 4+ / 5-
Ca 8 taulengder
Turen tar ca 10-15 timer
2095 høydemeter
Førstebesteget av Eivind Fjeld og Sigurd Suhrke i 1927
Den sorte kamin (4+) Gygrestolen ved Bø i Telemark
Gygrestolen er en nydelig formasjon i Uvdal utenfor Bø i Telemark. To svære blokker, Gubben og Gamla, ligger og ruver i terrenget, og byr på nydelig klatring i alle grader. Letteste vei, som slett ikke er så enkel, er nettopp Den sorte kamin.
Kun én taulengde, og med noen bolter, men likevel god trening til fjellet. Som navnet tilsier skal du opp en kamin. Et bredt riss, stort nok til at du får plass til hele deg inni. Å klatre kamin krever en teknikk du ikke lærer på noe innendørssenter, men som du bør ha vært innom hvis skal opp i fjellet. Du må du ofte presse deg opp med ryggen mot den ene veggen, og beina i spenn mot den andre veggen.
Det som holder deg oppe er friksjonen og spennet i kroppen. En særegen teknikk som ofte går ut på å presse, gnikke, stemme og skyve seg oppover.
Kaminen er sikret med bolter, men når det går over til å bli et mer renskåret riss mot toppen må du ha med deg noen egne sikringer. Og når du topper ut kan du gå rundt usikret på en paddeflat topp, på størrelse med en liten fotballbane, og speide utover. Du er klar for fjellet.
Grad 4+
1 taulengde, miks
40 min anmarsj, noe klyving til innsteget
Førstebestiger er ukjent. Da Øyvind Moss gikk den i 1983 sto det en hjemmesmidd, gammel bankebolt ved klemblokkene midt i ruta, så det kan være riktig lenge siden folk var der første gang.
Bonusrute!
Vårrusen på Baugen, Kvaløya, Tromsø (4+/5-)
Nydelig, middels vanskelig/lett friklatring i godt fjell. Ruta, som ga førstebestigerne en berusende lykkefølelse, ble en forløsning for klippeklatringen i Hollenderan (Fra klatreføreren «Kvaløya - Selected climb»)
Når du klatrer på Baugen på Kvaløya utafor Tromsø forstår du hva du har trent til, hva du har savnet i livet ditt og hvorfor du klatrer. Anmarsjen tar noen timer, opp en bratt steinur, med sovepose og tørrmat i sekken. Så sover du på klatrehytta som Tromsø Klatreklubb har snekret sammen, en liten hytte som har alt en klatrer kan trenge og alt en klatrer vil huske. Kikker bort på Baugen som har fått navnet sitt av åpenbare grunner, og sovner med sommerfugler i magen.
Dagen etter går du over et lite snøfelt, men det er snilt og lett terreng, og du racker opp og klatrer Vårrusen og blir rusa på våren og livet.
Grad 4+/5-
4-5 taulengder
Førstebesteget av Jostein Bønes og Ben Johnsen 27.5.76. (Vinter: Ivar Folstad og Christian Korvald 4.1.84.
I Innerdalen finner du klatring nok for en lang sommer, med både Innerdalstårnet og Skarfjell som fine utgangspunkt. Hvis du vil begynne med en moderat rute i området, kan Gjelkanten som går midt i sørveggen på Merrakammen (998 moh) være et fint utgangspunkt.
Veggen er omtrent 160 meter høy, og ruta er et sted mellom 4 og 8 taulengder – som med alle ruter i fjellet avhenger det av hvor langt du vil gå uten sikring, hvor langt du strekker taulengdene og hvor godt du treffer på ruta.
Innerdalen er spekket med klatrehistorie og tøffe bestigninger, og selv om dalen kanskje er mindre populær blant de unge og fremadstormende, er den ikke noe mindre vakker enn den alltid har vært.
Vel verdt et besøk – selv om du ender opp med å psyke ut før klatringen begynner har du fått en nydelig dag.
Anmarsj: fra parkeringsplassen Dalen tar det omtrent to timer. Det er også flere camping-muligheter underveis hvis du vil dele opp dagen. Anmarsjen er lang og bratt, men veldig vakker.
Grader: Mellom 3+ og 4- på alle taulengdene
Førstebesteget i 1963 av Asbjørn Bræck og Tor Lund Nilsen. Første vinterbestigning i 1965 av Nils Faarlund og Richard Sinding-Larsen
Fører: Klatrefører for Innerdalen, av Norsk Tindeklub (utgitt senest i 2020)
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.