Nordskott i Steigen. Et av klatrestedene Håkon trekker spesielt fram om du søker eventyr i Nordland. Foto: Håkon Wegge
Lesetid: 5 minutter
Her får dere tips til fjellklatring som ikke setter fokus på Lofoten; Nordland har mer å by på enn Lofoten.
Håkon Wegge bor 20 minutter unna Narvik, og jobber fulltid som fjellfører. Han er for øvrig straks ferdig med tindevegleder-utdannelsen. Han er en type som er mildt sagt gira på klatring, og han er en av de som er de største pådriverne i Nordland nå om dagen.
– Kan du fortelle litt om klatringa i nord?
– Vi har jo snakka mye om bra stein her og der, og dere har jo spart nord til slutt og regner med det ikke er tilfeldig. Her har vi altså grunnfjell som 3-3,5 milliarder gammelt fjell. Den kjente klassiske Lofoten-granitten er under dette, og det samme fjellet strekker seg ned til Ofoten, Skjomen og Tysfjord også, forteller Håkon.
– Det er bombefast granitt med rene riss, men det er også tidvis løse blokker med grus som vi ofte finner i fjellet, sier Håkon.
Steigen
Steigen ligger et par timer nord for Bodø og er en skjult perle:
– Det er egentlig den mest hemmelige plassen jeg skulle avsløre her i programmet. Det ser jo ganske bra ut? Dette er fra Nordskott og Skottstindan i Steigen. Jeg og Anna bare rusla mot veggen og tenkte vi skulle gjøre noe artig, så gikk vi på det der. Det var jo tilsvarende linjer til høyre og venstre så det er mange muligheter. De holder på å jobbe med en fører for området, forteller Håkon. Han presiserer videre at det er også noe som kan bli populært på sikt.
– Generelt er det mye førstebestigninger ute og går her i nord. For oss som bor her har vi ikke så mye valg, forteller Håkon.
Kuglhorn
– Hvis du drar tilbake til E6 i retning Narvik kommer du til Efjord. Dette er et kremområde med Stetind, Kuglhorn og Eidetind. Dette bildet er tatt fra østryggen på Kuglhorn, og det ser jo helt vanvittig ut. Det er en moderat og superflott klatrerute langs ryggen som er på 5-er tallet. Kuglhorn ligger bare et kvarters kjøretid fra Stetind, sier Håkon.
– Vil du si at Kuglhorn er et fint fjell for ferske klatrere?
– Sigurd Felde nevnte i sendinga at de flotte tingene i Hurrungane er ryggtraversene. Det som kjennetegner klatringa her i nord er at klatringa er mer i fokus. Samtidig, når du begynner på en rygg er det mer forpliktende mtp. retur. Det er tøffere å rappellere ned veggene på sidene. Klatringa på Kuglhorn er fin om du er komfortabel med graden, sier Håkon.
– Vi kommer ikke unna gudenes ambolt. Normalveien på Stetind er noe veldig mange drømmer om, og det er faktisk en ryggtravers. Mange kommer for å klatre en 4+ rute, men så er det en 4+ ryggtravers. De fleste håndterer det fint. Ellers vil jeg trekke frem Vestveggen og Sydpillaren som noen klassiske fine ruter, sier Håkon.
– Hvor skal man bo om man ønsker å klatre på Stetind?
– Når det er så mange mennesker samla på et lite sted man man tenke seg om hvor man går på do, og hvor høyt du potensielt «blaster» musikken din slik at det ikke plager andre. Jeg vil anbefale folk å slå opp teltet, men kanskje ikke på parkeringsplassen, sier Håkon.
– Er det mye kø på Stetind?
– Ja det kan det være. Høysesongen er juli og august. Dette er vann og brød-fjellet til de lokale guidene. Har man mulighet til å gå litt tidligere i juni så gjør det, sier Håkon.
Eidetind og Efjord
– Eidetind er naboer med Kuglhorn men det er bare E6 som skiller dem. Den mest kjente klatringa er i den østvendte veggen. Der er det to ruter som heter Klubbruta (5+) og Engelskdiederet (4+), og begge rutene har bolta standplasser. Det er 5 taulengder, men begge to er mulig å fortsette til toppen av fjellet og den på andre sida hvis man søker litt mer eventyr, sier Håkon.
Elvegårdstind
Elvegårdstind ligger nordover og nesten helt til Narvik, og fjorden Skjomen er rett ved. Ovenfor Elvegård ligger Elvegårdstind, og det er et annet fjell ved siden av som heter Haugbakktind.
– Det står der, men det er ikke blitt klatra noe særlig der de siste 20 årene. Det er litt mer seriøse vegger og rundt 800 meter med veggklatring. Det er bare to ruter her og ingen er repetert. Det er en gigantisk vegg som det kunne vært mye mer i. Med alt det vindmøllepratet nå om dagen snakker man om at man ikke skal selve arvesølvet. Det er litt samme her, og hvis ikke vi tar det så kommer svenskene og tar det, sier Håkon.
– Er det vanskelig klatring?
– Dette er kanskje ikke for de fleste, men det er gjørbare ting, forteller Håkon.
Helvetestind i Lofoten
Vi kom ikke unna Lofoten, men Håkon ville trekke fram Helvetestind i Lofoten som er ved Reine: – Det er mye vegger der ute, og det er i ferd med å bli klatra mye der nå om tida. Det er dessverre litt oversett i Lofoten-sammenheng, sier Håkon.
Et siste fjell han vil ta med for en fin intro etter du har gått ditt første tradkurs er Hamarøyskaftet: – Det ligger et par timer nord for Bodø, og jeg kan ikke tenke meg noe bedre fjell å bestige fersk etter tradkurset. Du kan fokusere på håndverket uten å dø av høydeskrekken, sier Håkon.
Se hele livesendinga om fjellklatreferie i Norge
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.