Det ble rabalder da TV Norge og 71 Grader Nord satte bolter på Hettpiggen i Snøhettamassivet i 2011, og i etterkant lot boltene stå.
Boltene ble fjernet nå i august 2013, etter påtrykk fra flere hold.
De sier de vil fortsette å bolte når de mener det trengs. Også etablerte tradruter kan bli boltet, om «spesielle forhold tilsier det».
Men TV-selskapet insisterer på at de både tar ned sine egne bolter og rydder unna rask fra tidligere.
Svein Tore Bergestuen, kommunikasjonsdirektør i SBS Discovery Norway, produksjonsselskapet som står bak 71 Grader Nord, sier at dersom bolting er nødvendig for å ivareta deltageres sikkerhet, så gjennomføres det med grunneiers tillatelse.
Vi spurte i en mail om selskapets etikk med hensyn på bolting.
– Kan du gi en oversikt over hvor det er boltet, og hvor boltene er fjernet? Evt hvor det er planlagt å fjerne boltene? Og om det er gitt en tidsplan på dette?
Vi fikk følgende svar fra Bjørn Asgeirsson, som er informasjonskonsulent i samme selskap:
– 71 ° nord-produksjonen satt bolter i Hettpiggen i Snøhettamassivet i 2011. Der var det gamle bolter fra før, som ble fjernet og erstattet med nye. På samme turen ryddet sikkerhetsansvarlig ruten og fylte en 60-kilos sekk med gammelt klatreutstyr og tau som hang i fjellveggen. Boltene ble endelig fjernet 22. august i år.
– 71 har også bolter på Segla i Senja. De ligger i en lite etablert rute, og da produksjonen tilbød seg å fjerne dem ønsket lokale kjentfolk at de skulle bli stående. Vi setter pris på engasjementet for friluftsliv og prinsippet om sporløs ferdsel. Det er et engasjement vi deler. Gjennom 15 år og 19 produksjoner har vi vært opptatt av å stimulere interessen for norsk friluftsliv, vi ønsker å beholde fjellheimen uberørt og man vil ikke finne andre spor etter oss enn de nevnte. Det er opptil 50 mennesker i felten under produksjon og vi ber om forståelse for at feil kan skje. Sporløs ferdsel er et ufravikelig prinsipp som vi vil fortsette å være bevisste på i fremtiden. Vi oppfordrer klatrere til å fortsette å holde øynene åpne for feil som gjøres blant de som ferdes i fjellet.
Vi fikk så mail fra Svein Tore Bergestuen med spørsmål om vi fikk svar på det vi ønsket.
Vi svarte med følgende spørsmål:
– Hvilke prinsipper har dere for å bolte på kommende produksjoner? Er det slik at det ikke finnes føringer for hvor og hvem som kan bolte, synes dere?
– Prinsipper når det gjelder bolting i våre produksjoner bør følge de samme prinsipper som gjelder for all annen ansvarlig ferdsel i fjellet. Dersom bolting er nødvendig for å ivareta deltageres sikkerhet så gjennomføres det med grunneiers tillatelse. Boltene skal da fjernes i tråd med ønske og krav om sporløs ferdsel. Vi ønsker ikke å bolte i etablerte, naturlig sikrede ruter dersom ikke helt spesielle forhold tilsier det. Eventuell bolting bør gjennomføres av kompetente sikkerhetsanvsvarlige i samråd med grunneier og eventuelle klatreklubber som ellers har ansvar for bolting i område.
– Dere kan altså bolte i etablerte, naturlig sikrede ruter, om spesielle forhold tilsier det. Hvilke spesielle forhold kan det da være snakk om?
– Jeg tror uttalelsen slik det står nå er tilstrekkelig.
– Det ryktes også at det er boltet i trollveggmassivet/Trolltindene? Hvor er det i så fall boltet og er boltene fjernet?
– Vi har ikke boltet i Trollveggen. De ryktene har jeg også hørt.
– Er det kun på Senja at det står igjen bolter etter dere?
– Ja, etter ønske fra de lokale klatrerne.
Les mer om saken boltingen på Hettpiggen.
Som abonnent på et av Fri Flyts magasiner får digital tilgang på alle plussartikler. Se for eksempel
Terrengsykkel: Test av elsykkel for sti
Klatring: Slik velger du klatresko
Landevei: Test robuste grussykler med bukkestyre
Fri Flyt – Test av allsidige topptursekker