Electric Avenue på Løefjell i Setesdal. Foto: Nils Rune Birkeland
Lesetid: 6 minutter
Nils Rune var gjest i vår nye satsing Fri Flyt Live der temaet var hvor du kan legge fjellklatreferien i sommer.
Han ga sine beste tips til klatring i Telemark og Agder som for eksempel klassiske destinasjoner som Hægefjell og Setesdalen. Samtidig trakk han fram mer ukjente vegger øverst i Setesdalen for de mer eventyrlystne.
– Sørlandet og Telemark byr på det meste, men ikke kvasse tinder og breer som Hurrungane. Hvis du er interessert i granitt og faste fjellformasjoner er det masse av det.
Han trekker fram at Kristiansand er et sentralt sted å bo dersom man er gira på granitt og veggklatring: – For eksempel er det bare 3,5 times kjøretur til Kjerag, og ca 3 timer til Hægefjell og Fyresdal, sier Nils Rune. – Jeg vil påstå at Agder og Telemark er fint for både nybegynnere og de som er på jakt etter større eventyr, sier Nils Rune.
Hægefjell
– Hægefjell er veldig fint for alle, men også familier som vil campe. Det er masse fine buldresteiner for barn og voksne og hvis man er flere familier sammen kan man koordinere hvem som eventuelt klatrer i veggen, sier Nils Rune.
– Tenker du Hægefjell er et fint sted å begynne for de som er ferske på kiler?
– Det er jo Via Lara da, Norges mest populære innstegsrute på flere taulengder. Man bør dog ikke velge de mest populære tidene i mai og begynnelsen av juni, sier Nils Rune.
– Jeg må også presisere at det finnes veldig mange fine vegger i Nissedal annet enn Hægefjell. For eksempel er det mye rundt Treungen og i Fyresdal, sier Nils Rune.
– Hvordan bor du på Hægefjell?
– Du bor på en villcamp som er tilrettelagt med toalett og søppelkasser, der du må betale 40 kr for camping og 70 kr for bom. Det er veldig viktig at folk respekterer og rydder opp etter seg, da vi er avhengig av velvilje fra grunneieren. Det er også veldig mange fine campingplasser langs Nisser, sier Nils Rune.
Nils Rune og Tina Jørgensen er noen av ildsjelene bak en ny buldrefører for Hægefjell, men det vil også være 15 klassiske ruter i denne føreren. Føreren skal etter planen utgis i løpet av sommeren 2020.
Setesdalen
– Setesdalen strekker seg fra Kristiansand til Hovden og høyfjellet der. Her har tyskerne holdt på siden 80-tallet. Det ryktes om at Hans Christian Doseth satte opp en av de første rutene midt på 70-tallet, forteller Nils Rune.
– Kjennetegnet for Setesdalen er at det kan være runout på sva, og det er fordi at det er store svaflater. Tradisjonelt har det vært sparsommelig bolta, og det er fordi det ble bolta for hånd. Det skal sies at de siste årene har de samme tyskerne som gikk de hårreisende rutene på 80-tallet kommet tilbake og satt fullverdige standplasser på enkelte ruter og flere bolter, sier Nils Rune.
– På Løefjell har du noen fantastiske ruter som Electric Avenue og East of Easy. Det finnes både miks og rene naturlige sikrede ruter. På Plaisir-sektoren på Løefjell er det noen lettere ruter med hyggeligere sikringsavstand. Det er også kortere anmarsj. Her har du en rute som heter Dønn Skjønn (5+), sier Nils Rune.
– På Slettafjell er det en rute som er fullbolta i nesten ren sportsklatrestil med doble snufester hele veien. Denne heter Trygg og Glad, gradert til grad 6 og er 7 taulengder. Den blir gradvis hardere for hver taulengde og er en klassisk fin rute som en introduksjon til setesdalssva, sier Nils Rune.
– Dette er en annen vegg som ligger lengre vest for Valle i Setesdal som heter Hengefjell. Disse svaene ble klatret først på 70-tallet, og rutene befinner seg i sørveggen. Her er det mange flotte riss, og det er mer formasjonsrikt her enn nede i dalen, forteller Nils Rune.
Nils Rune poengterer at det er kun naturlig sikrede ruter her, og det vil de lokale klatrerne bevare.
Hinterland
Dette er et område som bærer mye preg av eventyr: – Dette er et fantastisk område som er på høyde med det beste i utlandet. Her finner du en bortgjemt fjelldal med to markante fjell som heter Urdenosi og Spafjell. Anmarsjen er litt strabasisøs og eventyraktig.
Du må først padle i kajakk/kano over vannet Borsæ, så bære kano/kajakk i 2,5 km, så padle på Folurdvatn. Du ser veggene fra vannet og du kan lett putte to-tre Hægefjell her inne. Vegghøydene er på rundt 500-600 meter, forteller Nils Rune.
– Det er mange muligheter for å finne en ny Via Lara her. Anmarsjen er bare litt lengre.
Det er visstnok fine steder å campe, men vinden kan være et problem: – Vannet er veldig utsatt for vind, og kan lage svært store bølger, sier Nils Rune.
– Men hva gjør du når du kommer på toppen av disse veggene?
– Du kan gå ned og gå rundt. Ofte så havner du ikke på det samme stedet du gikk opp, og man må ikke undervurdere returen. Det er ingen mobildekning her inne.
– Kan du finne noen av disse rutene beskrevet et sted?
– Noen av rutene er beskrevet i den gamle tyske føreren eller i Tidsskrift for Norsk Alpin Klatring 2015. Det beste er å kjøpe TFNAK 2015 for de fleste rutene står der, sier Nils Rune.
Han forteller om en alternativ måte å komme seg til Urdenosi på: – Hvis du tar Telemarkskanalen opp til Dalen, så kan du haike opp.
Paula og Lisa spør nesten samstemt:
– Skal du haike med kajakk også da?
– Ja, humrer Nils Rune.
Det fungerer sikkert ok det altså, og eventyret kan forsterkes ved den anmarsjen.
Han avslutter med at det er veldig variert klatring på Sørlandet, og det er mye fint som er nærmere Kristiansand, og du finner mange av disse feltene i føreren Sørlandet Rock.
Se hele livesendinga om fjellklatreferie i Norge
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.