Lørdag 3. september fikk «Fjordcruise direct» aka «Variant til Graceland» på Kjerag sin første fribestigning, av John Henry Nilssen, Pete Whittaker og Jon Egil Auestad. Ruten antas å være en solid 8-, med flere taulengder på graden.
FRIBESTIGNING: Pete Whittaker på 5. taulengde. Rutas første 8- taulengde, som spiser små kiler. Foto: Jon Egil Auestad
Lesetid: 2 minutter
Ruten ligger på Kjerags bratte nordvegg, lokalisert i Sandnes kommune i Rogaland. Med sin stupbratte fjellside på 900 meter som ruver over Lysefjorden er det et yndet sted for klatrere, basehoppere og om lag 50 000 turister hvert år.
Se masse bilder fra turen under lenger ned i artikkelen!
Ruten ble førstebesteget av Gunnar Karlsen og Hjarrand Julsrud sommeren 2000, og da gitt den tekniske graden A2. Bestigningen til Karlsen og Julsrud ble avbrutt etter 9 taulengder, på en hylle som omtales som Graceland, trolig grunnet svært utfordrende vær.
På den nevnte hyllen møter linjen ruten Fjordcruise som ble førstebestegen av Stein Ivar Gravdal og Morten Diesen i 1996, og fikk sin første fribestigning av Klaus Øiseth og Vegard Fluge Samuelsen i 2002.
Bestigningen av Fjordcruise direct lørdag 3. september var slik sett første gang hele linjen ble gått fra bunn til topps, og altså første gang rutas 6 tekniske taulengder ble klatret i fri. Hele linja ble gått i 17 taulengder.
Med tre taulengder på 8´er tallet, sju på 7´er tallet, oppleves ruten relativt vedvarende.
Jon Egil Auestad forteller:
– Planen om å repetere Fjordcruise ble kjapt skrotet, og vi gikk for en fribestigning av direktestarten […] Føreren indikerte ni separate taulengder hvorav seks tekniske. Helt perfekt utfordring, med nok tekniske taulengder til at alle i taulaget fikk gleden av å være i front og dra toget oppover og inn i ukjent gradsterreng.
Alle med et klart mål for øye – en fribestigning og god stemning. Linjemessig er ruten flott og taulengdene holder jevnt god kvalitet. Etter disse lengdene kommer 8 taulengder via avslutning i Fjordcruise 8-. Denne delen av ruten og turen var sterkt preget av vannsig. At det i tillegg kom torden og 3-4 mm regn i Lysebotn mellom kl 17-19, mens vi var i veggen, gjorde sitt til at opplevelsen av å klatre vått slim siste 5 taulengdene av Fjordcruise ble så som så.
Men i sum ble alt ledet i fri og on-sight. Et par steder ble det svært utfordrende med sekk og rensing av sikringer noe som medførte at følging ikke ble 100% clean (for utenom Pete da som alltid er mr solid).
Alt i alt en cirka 19-timers episk klatretur. Går definitivt inn i min minnebank.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.