Skibygda Hemsedal har mye fin klatring – blant annet superklassikeren Demonstranten på Skogshorn. Den lokale tindeveglederen Jørgen Aamot deler noen fine tips for både fjellklatring og sportsklatring i dalen.
DEMONSTRANTEN: Den virkelig store klassikeren på Skogshorn er Demonstranten. Her er lokale Per Ola Seim i aksjon. Foto: Jørgen Aamot
Lesetid: 3 minutter
Hemsedal i det temmelig nye fylket Viken (før 2020 lå Hemsedal i Buskerud) er muligens mest kjent for et svært alpinanlegg og voldsom afterski, men typisk nok for steder med stort skisenter har bygda også et bra miljø for alskens former for fjellsport. Det var her Nils Faarlund starta Norges Høgfjellskole - forløperen til Nortind - i 1967.
Jørgen Aamot er tindevegleder i Fjellsentralen, og bosatt i Hemsedal. Han gir sine beste tips til klatring uten afterski i Dalen (som Hemsedal gjerne kalles blant skifolk):
Det er tre klassiske fjellklatrefjell i Hemsedal, som alle er sørvendte:
Skogshorn har de lange rutene for fjellklatring. Her er steinkvaliteten varierende bortover veggen, men spesielt rutene Demonstranten, Overraskelsen, Kruttårnet med avslutning Lettvinten og rutene på Sentralpilaren er fine ruter med gjennomgående god steinkvalitet.
Storehorn er generelt bratt med ruter på 2-3 taulengder. Relativt kort anmarsj, men det er et lite brukt fjell.
Skurvefjell er selve juvelen i Hemsedal. Fantastisk steinkvalitet, sørvendt og meget klatre- og sikrevennlig fjell. Mange ruter, mye på 3, 4 og 5-tallet, med noen vanskeligere også.
Det finnes andre muligheter for fjellklatring i bygda, men lite annet er beskrevet. Det beste tipset for den eventyrlystne er Hydalen. Her er det mye fint for den som har blikket med seg.
Buldring er det lite av i Hemsedal, men det finnes noen flotte klatrefelt for sportsklatring. Et er i Ura ved Ulsåk. Her er det en bolta del og en naturlig sikra del. I den naturlig sikra delen av Ura har det siden slutten på 60 tallet blitt kursa flere tusen klatrekursdeltagere, de fleste fra Hærens Krigsskole.
Et annet flott sportsklatrefelt ligger i Skyrvedalen. Det ligger vestvendt på godt over 1000 moh. Norges høyestliggende sportsklatrefelt? Hit er det godt å søke på varme sommerkvelder, sola kan skinne på feltet til 22-23 tiden.
I tillegg har Hemsedal en utendørs buldresopp midt i sentrum, to innendørs buldrehaller og en to år gammel innendørs klatrehall.
Den beste sportsklatringa i Hallingdal ligger på Gol. Her er det tre sportsklatrefelt som til sammen har langt over 100 ruter hvor mange ruter holder høy kvalitet. Gol er cirka 30 minutter kjøring fra Hemsedal. På Ål (45 minutter kjøring unna) finnes et meget bra buldreområde.
Alt i alt mye bra og noe for enhver smak i Hallingdal for den klatreintresserte også om sommeren. Bonus er stabilt og relativt tørt klima.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.