NYDELIGE OMGIVELSER: Rulten ligger i verdens kanskje vakreste fjellområde; Lofoten. Foto: Signar André Nilsen
Lesetid: 5 minutter
Nordveggen på Rulten (1062 moh) eller «The dark side of the Rult» har blitt en snakkis i klatrenorge. Ruta ble gått første gang for noen år siden, og såvidt jeg husker ble graden satt til 7+, A3. Jeg har lenge hatt lyst til å ta en titt på denne på vinteren og da jeg tilfeldigvis var i området tidligere i vinter var det vel bare å hive seg rundt.
Harry Mchgie og undertegnede satte kursen mot Kveitvika og Reknes atter en gang, denne gangen med truger. Mildværet hadde gjort all den flotte snøen relativt bløt, og vi sank gjennom hele tiden. Mange liter svette senere nærmet vi oss endelig nordveggen, men det var fint lite å se av den på grunn av lavt skydekke. Vi satte oss ned og ventet en god stund med lite suksess. Ble enige om å gå inntil veggen og bare klatre et par taulengder om ikke annet siden vi tross alt hadde trasket såpass lenge. Som så ofte før lettet det plutselig et par sekunder slik at vi kunne se nesten hele veggen på vestre Rulten. Det så ut som en voksen oppgave, men verdt et forsøk…? Vi så ut en linje som virket mulig, og racket opp med pågangsmot i ryggsekken.
Solid standplass ble satt i ei enorm blokk, og Harry tok første lengde på cirka 40 meter opp en vertikal kamin med varierende isforhold. Jeg hørte mye krafsing og bannskap oppi der, det var med andre ord tydelig at han koste seg. Standplass var det verre med, Harry brukte en god halvtime før det endelig var klart. Jeg fulgte oppover og stoppet et par meter under Harry, som hadde fått inn en bankebolt og et knivblad i den kompakte steinen. Godt nok. De irriterende skyene forsvant plutselig som dugg for solen og endelig var sikten mer enn akseptabel. Sånn er hverdagen som solskinnsalpinist...
Så var det min tur, jeg skulle litt ned og opp noe som lignet på en kamin, 3-4 meter høy og bratt. For å unngå taudrag sende vi bare ned utstyret via tauet og jeg kunne sette i gang. En delikat travers over dårlig is måtte gjøres før jeg satte kursen rett opp mot kaminen. Masse løssnø gjorde at jeg sank ned flere meter og 3-4 meter høyde ble fort til 5-6 meter. Kaminen var smal, sikkert ikke mer enn 70 centimeter, slik at her måtte man holde pusten. Jeg skviste meg inn og oppdaget en stor klemblokk over to vertikale vegger. Grov meg igjennom snølaget innerst og kom inn i en liten hule hvor jeg fikk satt en isskrue i nydelig blank is. Det var så trangt at jeg knapt kunne snu meg, derfor måtte sekken legges igjen inni hula før jeg klatret ut igjen og satte i gang med klatringen. Da det var så smalt at jeg ikke kunne hugge skikkelig med øksa, måtte jeg hooke på små iskrystaller og sette ryggen og ræva mot den andre veggen og åle meg opp. Klassisk kaminteknikk med andre ord, ikke veldig estetisk, men effektivt. Svingte meg så ut på en snørygg før en ny kamin som var like bratt, men mye bredere, og kunne by på særdeles morsom klatring. Avsluttet på en snøbakke før standplass ble satt i halvdårlig alpin is og avbundede økser. Harry kom etter med sekkene på slep og gliste bredt; dette var fett mente han!
Neste lengde ble en bratt usikret lengde på pappsnø med sukkersnø under. Briten pløyde seg oppover i god stil og fikk satt en ny standplass i enda dårligere is enn den forrige. Vi begynte å nærme oss toppen og så to linjer til topps, en rett opp som virket fin og en ut til venstre som startet med bratt snøbakke før en avslutning opp på eggen som virket nesten overhengende fra der vi stod. Jeg prøvde meg først rett opp men det jeg trodde var is var vertikal eller overhengende puddersnø, og etter litt baksing ble vi enige om at dette kom til å ta evigheter. Jeg klatret ned igjen og ut til den andre linja som startet med lett snøbaksing før det dro seg til i toppen som ventet. Mye løssnø og dårlig is gjorde det til 10-15 spennende og bratte meter, men jeg fikk satt noen halvdårlige kammer underveis som i hvert fall ville bremset et fall litegrann. Freste gjennom en liten toppskavl og kom opp på eggen. Fantastisk utsikt ned til sydrenna som jeg husker fra fjorårets tur. Sola var på vei ned og vi ble kjapt enige om at den opprinnelige planen om å traversere bort til Vestre Rulten var litt i overkant. Etter mye graving fikk vi banket inn en hex og rappellerte til forrige standplass. Der ble det litt mer komplisert og vi endte opp med en dårlig abalakov. Ingen av oss ville belaste den noe særlig og valgte å klatre ned 60 meter før vi fant en noe bedre rapell. Den var delvis fritthengende og sendte oss ned i snørenna som deler nordveggen på vestre/østre Rulten. Det var blitt mørkt, men underveis på returen dukket månen opp og lyste vei for oss helt ned til båten.
Returen til Digermulen ble uforglemmelig med et fantastisk nordlys som lyste opp hele Raftsundet. Harry bemerket at «I´ve never seen anything as beautiful as this». Godt sagt, til og med en nordlysbortskjemt nordlending ble helt fjetret og vi holdt på kræsje i en av stakene som markerer «skjær i sjøen» i det smale Raftsundet.
Ruta ble hetende Arctic Light, M6, AI4+.
Se flere bilder i galleriet under!
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.