Det er bergensbaserte Thomas Meling som er i fokus når Meteorologisk Institutt tar for seg værets berøring med fjell og tinder. Han har klatret på flere kontinenter og det er spesielt klatring i Syd-Amerika som tas opp. Patagonia har som mange vet en mildt sagt værutsatt geografi, der vind og nedbør fra havet raskt samler seg om den eksponerte fjellrekken. Meling forteller om sin tur dit da uværet kom, og medførte en presserende retur.
Les også: 7 tips til å bli en bedre klatrer
Les også: Vår test av sikringshansker
Han har også klatret til topps på El Capitan. Denne mastadonten ligger innenlands og er heldigvis velsignet med et mer stabilt klima.
Initiativtager til klatre-segmentet er statsmetereolog Rebecca Roggentin, og bakgrunnen er at hun selv også klatrer.
– Værpodden er en podkast om vær, klima og friluftsliv. Vi startet podkasten for å gjøre friluftsintresserte tryggere når de er på tur. Klatring er en aktivitet som vokser og der man og kan være veldig værutsatt. Været er komplekst men med flere hjelpemiddel som vi statsmeteorologer benytter oss av så kan man mer informasjon om været enn det man tror. Ofte tror man at det holder å bare sjekke et punkt på yr før en klatretur, men man må gjøre mer innsats enn som så, nettopp for å få med seg lokale værforhold.
– Der kom ideen, at en statsmeteorolog med sin faglige bakgrunn sammen med en profesjonell klatrer skulle kunne diskutere seg fram til hvordan man best sjekker været før en klatretur. Det viste seg seg at vi tenkte ganske likt og jeg ble også imponert av Thomas som hadde så mye forståelse for været. Jeg må legge til at jeg er klatrer selv så det var ekstra spennende å høre på alle klatrehistoriene.
Hør hele podcasten her:
Som abonnent på et av Fri Flyts magasiner får digital tilgang på alle plussartikler. Se for eksempel
Terrengsykkel: Test av elsykkel for sti
Klatring: Slik velger du klatresko
Landevei: Test robuste grussykler med bukkestyre
Fri Flyt: Test av allsidige topptursekker