Neste lengde starter noe mer bruddent, men med morsom klatring også der. Fortsettelsen er det reneste «splitter crack», som man sier i Indian Creek. Før stand når man en nydelig skål i fjellet, karakteristisk for Vardåsen.
Også her får man standplass i en solid furu. Veivalget videre gir seg selv; en flott off-width venter rett over standplassen, så her er det smart å ha en stor kamkile i selen.
Videre kan man velge to veier. Originalløsningen går ut til høyre, opp en vegg og litt traversering mot nok en furu. Vel og bra. Men det som er enda finere er å gå rett opp diederet som venter over deg. Litt hyllete, men med en veldig fin avslutning. Her kommer man helt til topps på Vardåsens platå.
Vardåsens navn har en naturlig opprinnelse. Fra Vardåsen har du utsikt i alle retninger, og toppen var derfor et naturlig valg som Askers varslingssted da det for over 1000 år siden ble bygd opp en kjede av varder i området. Man satte ild på vardene om man så at angrep var underveis, og gav dermed visuell beskjed til neste topp, som så ble påfyrt.
Vardåsens «naboer» var Vardåsen i Røyken, Håøya, Varden på Nesodden, Ryen varde og Vettakollen i Asker, Kolsås i Bærum og Vardåsen i Lier (nå Kraftkollen). Alle gårder i Asker hadde plikt til å ta sin del av vardevakten når krig truet. I 1676 ble seks askerbønder dømt til å betale en halv mark (9 gram) rent sølv i bot fordi de ikke hadde gjort sin del av vakten som de skulle. De hadde sendt kvinner til å holde utkikk fra toppen, og det var angivelig ikke bra nok.
Stedets historikk kan jo være noe å tenke på når du fredfullt beveger deg opp Via Dolorosas vakre riss.
Hvem som førstebesteg linja er litt uklart. David Durkan skriver at både han, Ulf Prytz, Svein Smelvær med flere var aktive på Vardåsen da de første linjene ble besteget, men at de ikke husker helt hvem som gikk hva først. Uansett var det David Durkan som gav linja navnet. Ruta hadde en del tornebusker, så den ble derfor oppkalt etter Jesus sin smertefulle vei langs Via Dolorosa (latin: smertens vei), mot korsfestelse på Golgata i Jerusalem.
Slik ruta fremstår nå, har den verken torner eller sjenerende vegetasjon. Du blir heller ikke straffet på toppen, men blir belønnet med den utsikten som gjorde Vardåsen kjent.
Via Dolorosa
Noe uklart hvem som førstebesteg ruta, men etter all sannsynlighet Svein Smelvær og David Durkan
David Durkan gav den navn etter veien Jesus gikk til Golgata, på grunn av tornekrattene.
Fire korte taulengder
Grad 4+
Velsikret og nydelig klatring