Endelig har det kommet en buldre- og klatrefører for Hægefjell, med gode topoer og beskrivelser av ruter. Både buldring og flertaulengders ruter er inkludert i den nye klatreføreren.
Hægefjell har fått en ny buldre- og klatrefører. Foto: Tina Jørgensen
Lesetid: 6 minutter
Tina Jørgensen er dama bak gryttr.com, og hun med flere ildsjeler har lagd en ny klatrefører for det velkjente Hægefjell i Nissedal.
Det er 180 buldere og 16 utvalgte storveggsruter i den nye føreren.
Jeg satt med Tina utenfor Klatreverket på Myrens en varm solskinnsdag i august 2020, og da vi begynte å snakke om Nissedal drømte jeg meg vekk til klatringa der. Vi diskuterte om nye topoer, rebolting og andre relevante saker for Hægefjell. Det har vært mye aktivitet der, og en omfattende rebolting har også skjedd de siste to årene.
Men jeg lurte bare rett og slett på:
– Hvorfor lagde dere en ny klatrefører?
– På tidlig 90-tall begynte Einar Landmark å buldre i Nissedal. Selv gikk jeg mine første ruter i Hægefjell høsten 1996, men drev ikke selv med buldring da. Gryttr har samarbeidet med Einar og Østmarka ved flere anledninger blant annet ved å lage buldreføreren Familieplaneten som brukes i familiedelen av Buldremaraton arrangert av Østmarka vel. Vi har også laget Tokurudføreren, forteller Tina.
Ideen om ny klatrefører vokste under Klatrefestivalen i 2018:
– På Klatrefestivalen 2018 i Nissedal ble Einar forespurt om å være guide. Da ble jeg med for å sjekke ut mulighetene for å lage en buldrefører. Hægefjell er midt i blinken for barnefamilier og for folk som vil prøve seg på storveggsklatring. Eksisterende dokumentasjon både over tauklatring og buldring har mye feil og yter ikke denne fantastiske destinasjonen rettferdighet. Vi fikk lyst til å bidra, forteller Tina entusiastisk.
Hun presiserer at det ikke er dekning inne på Hægefjell, og det var også mye av insentivet for å lage en fysisk klatrefører.
Tidligere har mye av klatringa i Nissedal vært dekket i føreren «Gå Telemark» av Götz Wiechmann. Denne føreren begynner å bli utsolgt, og det har dukket opp diverse online-førere som ikke alltid er like nøyaktige. Tina forteller at de dekker kun Hægefjell i denne omgang, og andre steder i Nissedal må vente på tur for å få like bra topos som denne føreren. Eksempelvis er mye klatring rundt Treungen og Fyresdal beskrevet i «Gå Telemark» av Götz Wiechmann, og er fine steder å utforske for tradklatreren.
For øvrig ble det etablert en egen arbeidsgruppe for å lage en bedre topo og detaljbeskrivelse av taurutene, og Tina og Einar tok for seg blant annet buldringa, men fikk hjelp fra Nils Rune Birkeland i Christiansand klatreklubb (CKK) og Thor Inge Hansen i Grenland klatreklubb på storveggsrutene.
Nils Rune og Thor Inge har vært sentrale i reboltingsprosjektet for taurutene på Hægefjell, og Tina sier at det var naturlig å spørre om de ville være med på å lage den nye føreren: – De er begge sentrale i prosjektet med opprensing og rebolting av storveggsrutene. Med gode ildsjeler både på tau og buldring var det nok støtte til å lage en fører av høy kvalitet. Det ble ikke bare buldring på gryttr.com men en trykket fører med all buldringa og 16 utvalgte storveggsruter, sier Tina.
– Buldredelen av føreren har ligget klar på gryttr.com siden høsten 2019. Den siste storveggsruta ble klatret og justeringer gjort samme dag vi gikk i trykken 12. august, forteller Tina.
Hun forteller også at målet med disse 16 utvalgte storveggsrutene er at folk skal klatre andre ting enn Via Lara, Mot Sola og Hægar slik at folk kan se hva Hægefjell har å by på.
– Hva vil bli dekket i den nye klatreføreren? – Hægefjell i Nissedal med all buldringa og 16 utvalgte storveggsruter. Alle storveggsrutene er dokumentert med dronefoto og topo. Det er foto av hvert eneste bulder og oversiktskart med buldringa og storveggrutene slik at folk finner fram. De utvalgte storveggsrutene er kvalitetssikret med skifte av gamle bolter og doble bolter på standplass der det ikke kan sikres naturlig. Det er cirka 180 buldre i alle vanskelighetsgrader for slik at barn, voksne, nybegynnere og mer erfarne får fine dager på fjellet, forteller Tina.
Graderingssystemet i den nye føreren har Font-gradering på bulderne. På taurutene er det norsk gradering, men også med en E-grad (seriøsitetsgrad). Det står mer spesifikt om graderingssystemet i den nye føreren, men en E-grad tar høyde for mengden sikringsmuligheter og eventuelle lange utklatringer.
– Hvem har bidratt til klatreføreren? – Einar Landmark, Klaus Sandvik og Leif Henriksen har gitt verdifull input rundt det som ble utviklet på 90-tallet. For å dekke det nye har vi samarbeid med King Ho Wong og Øyvind Ville Sæter, som er blant de aktive nå, sier Tina.
– På taudelen har Nils Rune Birkeland og Thor Inge Hansen stilt med svært høy kunnskap om alle ruter, utvelgelse av hvilke som er med i føreren, rebolting, dokumentasjon og ikke minst klatring og kvalitetssjekk av alle linjene som er med, sier Tina.
– David Engeland har tatt dronefoto. Marie Kornmo Enger og Knut Oddvar Nes fra Treungen, og ansvarlige for Klatrefestivalen har gitt føreren god lokal forankring, forteller Tina.
– Hvor stort er opplaget og hvor kan man kjøpe den nye føreren? – Opplaget er på 2000 bøker, og akkurat nå kan den bestilles på shop.gryttr.com. Den koster 333,- + frakt. På Klatreverket kan du kjøpe over disk fra fra 20 eller 21. August - litt avhengig av hvilket tidspunkt føreren leveres til oss. I tillegg blir den solgt flere steder i Oslo etter hvert, forteller Tina.
Det blir også flere utsalgssteder utover kun i hovedstaden: – Du kan kjøpe føreren over disk i Grenland, Kristiansand og Treungen/Nissedal i overgangen august/september, sier Tina.
Tina sier at utsalgssteder må ta kontakt med Gryttr og henne dersom de vil selge den på sitt utsalgssted: – Om folk tenker at den bør finnes andre steder setter vi pris på tips.Følg med på Gryttr.com, presiserer Tina.
– Kan du si noen ord om området og praktiske hensyn? – Buldringen ligger på 600 moh. langs elva til Lantakdammen. Veggene med blankskurte sva reiser seg drøye 400 meter opp fra elva. Den fantastiske naturen i området er en internasjonalt kjent destinasjon med mye besøk fra hele Europa. Det betyr at det til tider er mye folk, sier Tina.
Det kan være lang sesong i Nissedal helt til snøen kommer, og i august har ofte den verste knotten og myggen gitt seg. Denne nye føreren kommer betimelig med andre ord.
Praktisk info om Hægefjell
Klatrecampen
Ved Landtakdammen er det satt opp utedo og søppelkasser. Det er laget bålplasser langs elveleie der du kan bruke egen ved.
Bruk fasilitetene og betal avgiften for overnatting, om det er i telt eller i bil!
Uten fasilitetene og innsatsen fra de som tømmer og vedlikeholder, hadde det vært bæsj, søppel og lite hyggelig i terrenget.
I perioder om sommeren kan det være plagsomt med knott og tunflue. Da er det bra å overnatte ved Nisser på en av campingplassene.
Veien opp til Hægefjell
Enten du tar ferge over Nisser, eller om du kommer fra Treungen, så svinger du opp på fjellet ved skolen i Fjone. Det er skiltet til Hægefjell. Dette er en privat veg som kun er åpen i sommerhalvåret. Den brøytes ikke for snø.
Bompenger betales med Vipps, faktura eller kontant. Mer betalingsinformasjon finnes i skjulet som ligger langs veien opp til fjellet. Der stopper du og betaler.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.