En grad fire på kiler i lavlandet er ikke som grad fire på kiler i fjellet. Her får du lista over hvordan du kan få fine opplevelser på 4-ertallet på naturlige sikringer fra lavland til høyfjell.
Når du har lært å klatre på naturlige sikringer er det naturlig å starte med å klatre flere taulengder i lavlandet før du begir deg ut i høyfjellet. Det er anbefalt, fordi det tar tid å få håndverket til å sitte samt at du får øvd på standplassrutiner i tryggere omgivelser.
Samtlige av disse rutene gir deg kanskje 2-5 timer på tur totalt.
Via Dolorosa (4) på Vardåsen
Dette er en klassikerrute og er også en mye brukt rute i kurssammenheng. Her får du satt så mange sikringer du bare vil, og det er gode og fine standplasser. Du kan velge å gå rundt eller rappellere ned via trær eller snufester på noen av de andre rutene.
Her tok vi oss noen friheter og la inn Lyneggen som et alternativ, til tross for at den grad 5-. Dette er den mest klassiske ruta på Størenhammeren. Men dersom du går første taulengde av ruta Grismattjuven og så går ruta Mos(e)te Heksetrær til topps er grad 4+ og antall taulengder er tre eller fire.
Klatrefører: Trønder Rock
Linjalen (4+) på Kaldklova i Agdenes
Denne ruta er på to taulengder der spesielt den første er fin og velsikret. Du følger det samme risset hele veien, og ruten er lettsikret med behagelige standplasser. En borebolt på toppen gjør det greiere å sette siste standplass.
Retur er en ti minutters spasertur ned fra det sørvendte fjellet, og anmarsjen tar 30 sekunder.
Klatrefører: Trønder Rock
Kvitskjorta (4) på Gravvikheia i Agdenes
Denne ruta har to lange taulengder. Fjellet er sørvendt og lettsikret, men med litt færre hyller enn naboen Kaldklova. Den alternative starten Skjorteløs har samme grad og er en fin variant.
Anmarsj og retur er litt lenger enn på Kaldklova, men likevel ganske kjapp.
Klatrefører: Trønder Rock
Den sorte kamin (4+) på Gygrestolen
Den sorte kamin har fått klassikerstatus til tross for at selve ruta bare er en taulengde i en spennende kamin. Gygrestolen ligger litt utenfor Bø i Telemark, og selve Gygrestolen består av fjellformasjonene Gubben og Gamla.
Det er litt anmarsj og det tar en drøy time opp til der du starter selve klatringa. Det er rappell ned fra toppen.
Denne flotte ruta legger rett ved veien ikke så langt unna Presten. Her får du flere taulengder med fin klatring på 4-ertallet, sammen med den klassiske Lofoten-utsikten.
Returen går ned på baksida av fjellet.
Regn med å bruke rundt 3-4 timer totalt på denne turen.
Klatrefører: Lofoten Rock
Litt mer høyfjell
Disse rutene er ikke helt høyfjellet, men er enten lengre i form av flere taulengder enn de overnevnte, eller har litt mer fjellpreg.
Disse rutene vil gi deg normalt sett en dag på 6-8 timer fra start til slutt.
Via Lara (4) på Hægefjell i Nissedal
Om man klatrer på naturlige sikringer har man garantert hørt om Via Lara. For mange er dette den første lengre fjellklatreturen på flere taulengder. Via Lara er en velsikret og fin rute som gir deg mange gode og fine standplasser.
For å komme deg ned til camp igjen går du ned fra fjellet.
På Skurvefjell får du automatisk litt mer fjellfølelsen enn på Hægefjell. Her har du kanskje litt innslag av løse steiner, mose og du er relativt høyt (toppen av rutene på Skurvefjell er på 1400 meter over havet).
Det finnes en Pastorale 1.sats som er 3+. Begge disse rutene gir deg en fin introduksjon til hva fjellklatring faktisk er.
Klatrefører: Klatrefører for Hemsedal
1910-ruta (4+) på Svolværgeita
Svolværgeita er noe som bør stå på ticklista til de fleste som liker litt eksponert klyving med fantastisk utsikt. Denne ruta her er bare på to taulengder, og hvis du føler kallet så kan du hoppe over kløfta i samme slengen.
Ruta er 2-3 taulengder, og det er et snufeste på toppen som man kan rappellere av. Det er to rappeller ned.
Anmarsjen tar 30 min-1 time ca.
Klatrefører: Lofoten Rock
Høyfjell
Etter du har gått de andre lavereliggende rutene og fått inn taulagsrutiner og kileplasseringer, så kan du begi deg ut i høyfjellet.
Her er det flere elementer man må ta høyde for som kjappe væromslag, sørge for å ha med førstehjelp og nødbivuakk og rett og slett ha litt margin på det rent klatretekniske.
Flere av disse turene er lange dagsturer i høyfjellet på 10-12 timer stort sett.
Dette er en skikkelig fjellrute i Lofoten med mye gåing og litt klatring. Det er absolutt en kjempefin fjelltur med klassiske fjellklatrepartier. Det er en liten kløft her som man må også hoppe over.
Det er en del rutefinning her, så vær nøye med å lese føreren og beskrivelser.
På denne turen bør du regne 12-14 timer. Returen går ned fra toppen av Vågakallen og tar ca. 3 timer. Vær bevisst på at returen også er bratt og eksponert.
Klatrefører: Lofoten Rock
Søre Dyrhaugstind fra Bandet (4+) i Hurrungane
Denne perlen kommer litt i skyggen av sin storebror Storen som ligger på motsatt side, men her får du noe av de mest velsikrede og fine klatrerutene i Hurrungane. Søre Dyrhaugstind fra Bandet går stort sett i fast og fint fjell (noe som er noen ganger litt uvanlig for Jotunheimen).
Ruta gir deg fire-fem taulengder med fin klatring. Det anbefales å gå returen over hele Dyrhaugsryggen og ned fra Nordre. Du må huske på at dette er en tur som krever omlag 3-4 timer anmarsj.
Turen vil ta deg totalt et sted mellom 10-12 timer normalt sett tur retur Turtagrø.
Normalveien på Stetind via de 10 forbitrede fingertak (4+)
Stetind er Norges nasjonalfjell, og normalveien på Stetind er noe som står på ticklista til de fleste fjellklatrere i Norge. Selve turen bærer preg av mye anmarsj og lite klatring. Du har i praksis én taulengde over de 10 forbitrede fingertakene og videre. Men det er noen som synes det er fint å sikre litt forbi de 10 forbitrede fingertakene også, og litt nedenfor Halls fortopp.
Returen går ned samme vei, og det er et rappellfeste der.
Turen vil ta deg normalt sett et sted mellom 10-12 timer tur retur parkeringen.
Klatrefører: Stetind and Narvik – dancing on the devils dancefloor
Vestre Gjelkant (4-) i Innerdalen
Denne klassikeren i Innerdalen gir deg noe av den fineste klatringa i Innerdalen. Ruta er på et sted mellom 4-8 taulengder (det avhenger av når du føler behov for å koble deg inn i tauet).
Denne turen er en solid dag ute, og anmarsjen tar omlag to timer fra parkeringsplassen Dalen. Du bør regne å bruke et sted mellom 4-6 timer på turen totalt sett.
Returen er enkel; gå mot øst til du treffer stien som går fra Renndølssetra til Kårvatn og følg den ned – dette er samme sti man følger i starten på anmarsjen. Klatrefører: Klatrefører for Innerdalen
Dette er en av de mest klassiske rutene i Molladalen, og ruta fører deg til Mohns Topp. Om du har litt tid til overs er det en kjapp vending å bort til Bladet i Molladalen som er gradert til 3+.
Sofaruta er 120 meter lang, og anmarsjen fra parkeringen tar omlag 2 timer. Du bør regne med 8-10 timer ute med anmarsj, klatring og retur.
Retur går ned via Mohns renne (dersom det er snø og is i denne renna bør du vurdere å ta med isøks). Klatrefører: Sunnmøre – Frå tindar til kampesteinar
Dette er en av de mest klassiske rutene i Narvik og omegn, og den er mye gått mye grunnet at man kan rappellere ned samme veien. Ruta er fem taulengder, med jevn firerklatring på solid granitt. Det er bolta standplasser, men du sikrer naturlig ellers. Du kan toppe ut på Eidetind men da må du legge til ekstra seks taulengder. Returen vil da ta deg et par kilometer vekk fra der du parkerte bilen.
Klatrefører: Stetind and Narvik – dancing on the devils dancefloor
Føler du at det mangler noen ruter på lista? Send i så fall en mail til lisa@friflyt.no!
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder*
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.