STOREHESTEN: ny klatrefører for rutene i sørveggen på Storehesten.
Lesetid: 4 minutter
Øyvind Holsen Foss har satt seg ned, samlet informasjon om nyturer på Storehesten, og skrevet en online-fører som er åpen for alle.
Vi tok en prat med Øyvind for å høre mer om klatringa i Sunnfjord og på Storehesten.
– Du har vært primus motor for å lage denne føreren. Hva er drivkrafta?
– Det er ikke bare jeg som har laget den, det er mange som har vært med å gå nye turer, sendt bilder osv. Det er et felles dugnadsprosjekt. Jeg er en som har samlet all informasjon på et sted og laget en pdf, forteller Øyvind. Han forteller videre at det er flere ildsjeler i den lokale klatreklubben Våtedalen Tindeklubb, men også klatrere fra andre plasser i Sogn og Fjordane som har bidratt med nyturer.
Han forteller videre om å gi noe videre til andre: – Jeg er fra Holsen i Sunnfjord (litt utenfor Førde), og har et ønske å vise andre hvor fin klatring vi kan ha her, presiserer Øyvind.
– Hvordan vil du karakterisere klatremiljøet i Sunnfjord?
– Det har vært lite, men det har vært en eksplosiv vekst de siste 5-6 årene. Vi har ikke hatt noe godt innetilbud før vi fikk en liten vegg i en flerbrukshall i 2015. På klippe er det heller ikke så mye bolta ruter, men det er for øvrig en del naturlige linjer eksempelvis på Storehesten, presiserer Øyvind.
Til info er Storehesten betegnet som Kvamshesten på kartet.
– Kan du fortelle litt om rutene og steinkvaliteten på Storehesten?
– Det er en blanding av konglomerat og sandstein, og det er veldig fast og fint fjell. Rutene går i sørveggen og i sørøstveggen og det er ruter fra 3-10 taulengder. Friksjonen er upåklagelig, og det tørker fort opp så lenge snøen er vekke fra toppen. Det er riss, diedere, sva til vertikalt. Enkelte områder er svakt overhengende. Det er stort sett velsikrede ruter og det er mange flotte riss, sier Øyvind.
– Naturlig sikret, bolt?
– Det er kun naturlig sikrede ruter og vi vil bevare det naturlig sikret på Storehesten, presiserer Øyvind. Returen går ned en sti fra toppen, sier han.
– Hva ligger graden på de rutene som er etablert?
– De ligger fra rundt grad 5-7-, med en vekt på 6-er tallet, sier Øyvind.
– Er det potensiale for flere nye ruter?
– Ja, det er mange ulike linjer. Det er også litt derfor jeg var innstilt på å lage føreren for at folk skal få øynene opp for stedet, og se muligheter for nye linjer, sier Øyvind.
Han poengterer videre at dersom man går noe nytt så er de gira på å få vite det: – Om noen går noen nye ruter så er det fint om man kan legge det inn på www.sunnfjordskstein.no eller 27crags.com. Da kan vi plukke det opp og kanskje vi får lagd en større klatrefører på sikt, sier Øyvind.
– Generelt i Sunnfjord da, hvordan er potensialet der?
– Jeg vil først og fremst trekke frem Håsteinen og Haukabøra. På Håsteinen er rutene opp mot 5-6 taulengder, og på Haukabøra er det rundt 2-4 taulengder. Dette er også naturlig sikret. Florø klatreklubb hadde noen topoer på Håsteinen, men det er ikke etablert noen felles fører. Også Kjøsnesfjorden i Jølster er et flott sted som gutta i HeiogHåklatring har utvikla.
Han forteller videre om noen nordvegger på motsatt side av Storehesten: – På Heilevangstaurane og Blegja er det noen nordvegger som har samme steinkvalitet som på Storehesten, og der er det riss og diedere. Eivind Nordeide og Lars Mjaavatn har gått noen ruter som er på 12 taulengder og grad 7 på Blegja. Har også hørt at Tore Gjelsvik har vært der. Det finnes for øvrig ingen topo, sier Øyvind.
– Hva med klippeklatring i Sunnfjord?
– Det er ikke så mye som er utviklet der, men det er absolutt potensiale. Samtidig vil jeg trekke fram Gjelet som er et lokalt felt i Førde som er det feltet det er mest klatra på. Jeg vet at Jarle Kalland har pussa fram noe felt i Naustdal, men det er ikke blitt laget noe topo ut av det, sier Øyvind.
Her er det bare å dra fram kilesettet og stikke til Sunnfjord og gå disse flotte rutene i sørveggen, eller man kan også dra på eventyr og gå nyturer om man er interessert i det.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.