Alpin jentesamling i Romsdalen 2017

Idéen om å få til en jentesamling for alpin klatring er født!

Sist oppdatert: 4. april 2016 kl 10.17
TOPP: Alle på toppeggen av Skarven. Fra venstre: Georgia, Marianne, Anne Kari, Siw, Urpu og Larissa. Foto: Bjørg
TOPP: Alle på toppeggen av Skarven. Fra venstre: Georgia, Marianne, Anne Kari, Siw, Urpu og Larissa. Foto: Bjørg
Lesetid: 5 minutter

Siste helgen i januar 2016 ble det avholdt en særdeles vellykket isklatresamling for jenter i Hemsedal. Her møttes et trettitalls jenter som hadde stor glede av å bevege seg vertikalt i kald vinternatur, og her fødtes idéen om å få til en jentesamling også for alpin klatring.

Det viste seg at opptil flere av deltakerne i Hemsedal var interesserte. Disse fant stadig veien innom en av instruktørene på samlingen, Urpu Hapuoja, og Urpu merket seg hvem de var. Noen jenter fra Kristiansand hadde hatt kontakt med Urpu siden Girls on Cracks i Bohuslän sist høst. De ønsket å klatre alpint under veiledning utpå vinteren. Også andre jenter på samlingen sa fra at de ønsket mer av ekte fjell- og vinterklatring.

Urpu tok sammen med Kristiansandsjentene et initiativ til en Romsdalstur i februar, som skulle være pilotprosjekt for en alpin jentesamling i Romsdalen 2017. NTK ble kontaktet og leder Nøst var svært positiv. NKF ble også kontaktet og stilte med midler til gjennomføringen av pilotprosjektet, tross kort varsel. Nettverket av jenter fra samlingene i Bohus og Hemsedal ble benyttet og selv med knapp frist stilte det opp to jenter til, samt enda en guide; Bjørg Selvåg.

Den noe ovale helga 26/2 – 1/3 kom tre jenter fra Kristiansand, ei fra Oslokanten og enda ei fra Sogndal kjørende til Isfjorden i et forrykende snøvær og installerte seg på Romsdalseggen Camping. Lørdag morgen stilte de to guidene vel forberedt og tre herlige dager i Romsdalens vinterrike tok til.

Les også: 16 observasjoner fra Romsdalseggen

SKREDTESTING: Georgia og Larissa skal hoppe på toppen av skavlen. Her læres skredtesting i Vengedalen. Foto: Siw Ørnhaug

Hva skal læres?

På forhånd ble det laget en liste over kunnskap og aktiviteter som Kristiansandsjentene ønsket seg og som var aktuelle for en alpinklatresamling. Lista omfattet hvordan vurdere og forholde seg til skredfarlig terreng, bruk av stegjern og økser, miksklatring, plassering av sikringer i isete fjell, løpende forankringer, alpin standplass, turplanlegging, sekkepakking og påkledning, samt mye mer.

Guidene vurderte vær, forhold, samt deltakernes kompetansegrunnlag, og la opp et tilpasset program fra dag til dag. Hver ettermiddag ble dagens aktiviteter evaluert og den siste dagen ble hele oppholdet oppsummert og alle deltok i en engasjert diskusjon rundt hvordan få til alpin jentesamling om et år.

Les også: UTEs test av fjellski

 

TEORI: Teorisamling på Romsdalseggen Camping. Fra venstre: Marianne, Urpu, Georgia, Larissa. Foto: Bjørg

Det kolossale snøfallet gjorde at det ble lagt mer vekt på ski-, snø- og skredkompetanse enn ren klatring, men den første dagen var skredfaren så overhengende at etter en økt inne med værobservasjoner og turplanlegging, var det miksklatring sto i fokus. Dagen etter ble det trent på grunnleggende snøbakketeknikk, snøankere og taulagsinnbinding for bre.

Det ble også en testtur på randonnéski med fokus på skredvurdering i Vengedalen. Den tredje dagen ble det en lengre alpin skitur, også her med fokus på skredvurdering. Været var endelig på lag og det ble en stor naturopplevelse med gedigen utsikt og nedfart med pudder til pungen.

Les også: Tonje Blomseth levde pelsjegerdrømmen

15-Siw---opp-mot-Skarven199
15-Siw---opp-mot-Skarven199

SKARVEN: Opp mot skarven i fint vært. Foto Siw Ørnhaug

Vellykket pilot

Det ble altså ikke så mye ren alpin klatring, men piloten fungerte godt som uttesting av aktivitetsmuligheter for en større samling neste år. Romsdalen byr på utrolig mange flotte turer innenfor et ganske avgrenset område med overkommelige avstander. Alle sider ved alpin ferdsel kan jobbes med og en samling vil være meningsfull nærmest uavhengig av vær. I tillegg er Isfjorden helt sentral i norsk alpin klatretradisjon, så ingen tvil om at samlingen skal være her.

Vi fem som ble veiledet av Bjørg og Urpu var Marianne Laukvik, Anne Kari Skarpodde og Siw Ørnhaug fra Kristiansand, Georgia Townend fra Ås og Larissa Darvell fra Sogndal. Vår bakgrunn var varierende med hensyn til skiferdigheter og miksklatring, men alle klatrer trad og is og elsker å være ute om vinteren.

Les også: Slik blir du klar for toppturen

4-AK---Larissa-på-Trollsvaet,-Romsdalshorn-bak19
4-AK---Larissa-på-Trollsvaet,-Romsdalshorn-bak19

TROLLSVAET: Miksklatring på Trollsvaet med Romsdalshorn i bakgrunnen. Her klatrer Larissa. Foto: Anne Kari Skarpodde.

Vi tenker at samlingen til neste år er for de som kan klatre på egne kiler men ønsker å styrke ferdigheter og repertoar til å håndtere vinterlige og varierende forhold i fjellet, inkludert toppbestigninger med ski. Det vil ikke bli holdt nybegynnerkurs i tradklatring, men ulike workshops for å komme videre med alpin klatring. Guiding på lengre turer er aktuelt, og området flommer over av alpine klassikere som enhver vil ønske å få med seg. De som er aldeles selvgående fra før er også hjertelig velkommen til booste opp jentealpinismen.

Les også: Slik velger du riktig sekk til toppturen

Alpin jentesamling i Romsdalen 2017

Det blir ny isklatresamling i Hemsedal i januar 2017, så den alpine samlingen vil bli lagt til slutten av februar eller starten av mars.

Er du i tvil om du har det grunnlaget du trenger for å delta, men har alpine ambisjoner, så er jenteruta lagt: Tradklatring i Bohuslän til høsten, isklatring i Hemsedal i januar og vips! er du klar for alpinklatring i Romsdal i februar/mars. Sett av tid og midler, hent inn venner og bekjente og forbered deg på en kvalitetstur til Romsdalen vinteren 2017!

1-Bjørg---samling-foran-Trollsvaet19
1-Bjørg---samling-foran-Trollsvaet19

SAMLING: Samling i våt snø foran Trollsvaet. Fra venstre: Anne Kari, Marianne, Urpu, Georgia og Larissa. Foto: Bjørg

En foreløpig komité er nå i gang med å se på budsjett og sponsorer. Vi håper flere vil engasjere seg i arbeidet med å få til denne samlingen og er takknemlige for alle bidrag. Kom med innspill om alt mulig som du synes er relevant for at det skal bli en bra samling.

Les også: Offpiste på Voss

Les også: 10 måter å sette opp Tarpen

Dersom du har lyst til å bidra, ta kontakt med:

Siw Ørnhaug mobil 901 37 631
Anne Kari Skarpodde mobil 472 60 242
Marianne Laukvik mobil 988 63 975
Urpu Hapuoja mobil 924 22 798
Eller send en mail til alpineambisjoner@gmail.com

 

Publisert 4. april 2016 kl 10.17
Sist oppdatert 4. april 2016 kl 10.17
 

Relaterte artikler

 

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Tore Meirik

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen