Romsdal tindegruppe har fått 1,4 millioner kroner i spillemidler fra Staten for å utvikle klatrefelt i Romsdal og lage ny klatrefører for Norges råeste klatreområde.
NYTT KLATREFELT: Helveten ved Åndalsnes skal utvikles som klatrefelt med moderate ruter, og store deler av regninga skal betales med offentlige penger. Dette er østre del av feltet. Foto: Halvor Hagen
Lesetid: 3 minutter
Om dette er første gang noen har fått tildelt offentlige penger for å tilrettelegge for utendørs klatring er litt uklart, men det er helt sikkert første gang noe sånt har skjedd i Romsdalen.
Ny klatrefører og nye klatrefelt er på vei, og de søker etter folk som vil bidra.
Helveten
Målet er å tilrettelegge for enklere klatring og dermed bidra til rekruttering. Klatrefeltet som skal utvikles heter – muligens litt ironisk – Helveten, og ligger i gåavstand fra Åndalsnes sentrum.
– Med de fantastiske klatremulighetene vi har i dalen er det dessverre ikke en imponerende rekruttering som foregår. Og vi ser på klatrefeltene her at det kan være litt røft å komme i gang.
Det sier den lokale tindeveglederen og klatreprofilen Halvor Hagen, som har søkt om midler – og altså fått de innvilga - sammen med Odd Roar Wiik, Børge Gjelsvik og Eivind Nordeide.
Ny måte å utvikle klatrefelt på
De fire karene har jobbet med dette som en undergruppe av Romsdal tindegruppe, som har vært formell søker om spillemidler.
– Nå skal vi lage masse ruter på 4, 5 og 6-tallet, og de skal lages med tanke på andre enn oss selv. Slik har det ikke vært gjort tidligere her i dalen, sier Hagen, og viser til at klippeklatringa i Romsdalenhar en voldsom overvekt av ruter fra grad sju og oppover.
– Vi har svært mange felt, men ikke så mye å velge i for klatrere som ikke er veldig erfarne.
Stort og sentrumsnært klatrefelt
Klippen Helveten, som prosjektet er knytta til, er sørvendt og ligger et kvarters gange fra parkeringsplassen ved Nesaksla. Feltet er mellom 150 og 200 meter bredt, og hundre meter høyt på det høyeste.
– Det har vært klatret litt på Helveten, men ikke mye. Her er muligheter for kortere ruter og noen opp til tre taulengder. Målet er å få til et felt som egner seg for alle, og som er så stort at man kan holde på en hel dag uten å få gjort alle rutene. I tillegg skal feltet bli egna for å ha med hele familien, sier Hagen.
Opptil 1,4 millioner
Prosjektet er todelt. Den ene delen er utvikling av feltet, og det andre er arbeid med ny klatrefører for Romsdal. Tindegruppa har fått innvilget søknad om en ramme på 700 000 kroner for hver av disse prosjektene, altså 1,4 millioner totalt. Dette utgjør en tredel av de totale utgiftene.
Resten skal komme fra dugnadsinnsats og støtte fra lokalt næringsliv, som allerede har spytta inn betydelige beløp. Systemet er slik at Romsdal tindegruppe har fått godkjent søknaden med 1,4 millioner kroner totalt som økonomisk ramme. Så vil regnskapet ved prosjektslutt vise hva som utbetales.
Fin sommerjobb i emning
Dermed har de nok penger til å sette i gang, og nå skal de ansette folk til å pusse og bolte klatreruter, tilrettelegge stier og avklare med grunneiere.
– Drømmen er å ha noen som kan jobbe med dette i fire måneder, men det er nok litt utopisk. Mest sannsynlig blir det nok flere som jobber i kortere perioder. Vi håper å være i mål før vinteren kommer, sier Halvor Hagen.
– Hvordan har søkeprosessen vært?
– Jeg får litt angst av sånne prosesser, men Eivind er veldig framoverlent på sånt, og har gjort en strålende jobb. Vi har fått veldig god hjelp fra Rauma kommune, som ser stor verdi i dette prosjektet. Vi håper alle at det skal bidra til å gjøre Romsdalen til et sted hvor folk vil både komme på besøk og bosette seg.
Slik formulerer Romsdal Tindegruppe stillingsutlysningen
Romsdal Tindegruppe har som mål å få enda flere klatrere til å klatre i Romsdalen. Vi ønsker derfor å utvikle flere klatrefelt og flere klatreruter for klatrere på alle nivåer. Romsdal Tindegruppe v/ undergruppe Klatrefeltutvikling har fått spillemidler til å utvikle klatrefelt i området Helveten ved Nesaksla på Åndalsnes.
Vi ønsker at arbeidet skal komme i gang til 1.juli og søker etter å leie inn klatrere med spesialkompetanse til å utføre arbeidet. Det er ønskelig at to personer til en hver tid jobber sammen og arbeidet vil i første omgang pågå ca 4 måneder.
Arbeidet består av:
Rydding, tilrettelegging og merking av sti
Fjerning av skog ved klatrefeltet der dette er nødvendig
Rensing av bolteruter og naturlig sikrede ruter. Bolting av ruter og montering av toppankere
Til dette trenger vi
Ansvarlig utførende klatrefeltutvikler - det er ønskelig med fullt engasjement ut oktober.
Assisterende klatrefeltutvikler - fullt engasjement ut oktober, men kan også deles på flere personer med engasjement i perioder.
Kvalifikasjoner:
Klatreerfaring. Omfattende erfaring fra klatring på naturlige sikringer og sportsruter. Helst fra både inn - og utland.
Erfaring fra klatrefeltutvikling ved å ha renset og boltet opp klatreruter tidligere.
Arbeidserfaring fra tauarbeid - tilkomstteknikk eller lignende.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder*
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.