Romsdalen er ikke bare norsk fjellsports vugge med Trollveggen, Romsdalshorn og Vengetind med sine store vegger. I dalen fins også temmelig fin klippeklatring – i storslåtte omgivelser.
NEDE I DALEN: Axel Kudinoff flasher “Bjøro Hålands Memorial Pitch” (8-) på Slettafossen i Romsdal. Foto: Kyrre Buxrud
Lesetid: 4 minutter
Ikke like mange vet at Romsdalen også byr på fin klippeklatring. I skyggen av de høye veggene som utgjør dalen finnes det nemlig en rekke crags for klatring på bolter, og når det regner i Åndalsnes og Isfjorden kan man ofte finne tørr stein litt lenger opp dalen, mot Bjorli.
Her er noen gode tips for deg som vil til Romsdalen for å klatre sportsruter i lavlandet rundt Norges flotteste fjellområde.
Mange tar turen på våren og sommeren for å lufte kileknippet og bestige fjell eller bryne seg på ruter på Hornaksla. Noen har akkurat lært seg å klatre på naturlige sikringer og er fast bestemt på å bestige Romsdalshorn, mens andre ser på de større veggene som Semletindveggen og Trollveggen med mer nysgjerrighet enn frykt. De fleste vet uansett at man kan oppleve spektakulær fjellklatring i Romsdalen, uansett nivå.
I umiddelbar nærhet til Åndalsnes kan man trekke frem Mjelvahammeren og Brattveggen. Mjelvahammeren ligger like utenfor sentrum og med en kort anmarsj kan man klatre med nydelig utsikt inn Isterdalen mot Bispen, Kongen og Dronninga og oppover Romsdalen mot Romsdalshorn. Her finnes det ruter for både ferske klatrere og rutinerte sterkinger. Hoveddelen av veggen her har ruter fra 7+ og opp til 9-/9, mens det er fine ruter i lavere grader på både høyre og venstre side av denne delen.
Brattveggen ligger over Innfjordtunnelen på Veblungnes og er, som navnet tilsier, en bratt vegg. Her er det som regel tørt selv i regnet på grunn av overhenget (dersom det blåser godt fra nord kan regnet blåse inn i veggen). Det er nordvendt så det er i skyggen det meste av dagen, noe som er flott dersom det er veldig varmt. Her er det stort sett harde ruter med i tillegg til to oppvarmingsruter på 7-. Om man bare er gira på å klatre, men blir noe skremt av gradene er det mange av rutene der som har permanente slynger og starter med noe enklere klatring, så man kan alltids få klatret litt.
Ved Skiri, litt lenger opp i dalen ligger Årstallsteinen. Her starter rutene helt inntil elva og er en perle av et klatrefelt. Det skal nevnes at på våren, når det er mye snø som smelter i fjellet, hender det i perioder at det er så mye vann i elva at det ikke er mulig å klatre på flere av rutene da innsteget er under vann.
Rundt Verma finnes det flere mindre felt med mye fin klatring. Bobleveggen, Sletta og Slettafossen har alle flotte ruter og ligger til i fine omgivelser. Sletta ligger helt inntil elva og veien og her finnes mange flotte ruter for de som klatrer på syvertallet og oppover. Bobleveggen er en bratt vegg med ruter fra grad 6 og opp til 9. Her er det en rekke fine 7´ere som byr på vedvarende og flott klatring. Navnet Bobleveggen kommer fra at det ligger en steingammel vraket Volkswagen boble i høyre kant av fjellet. Vis hensyn til dyrket mark på anmarsj og rundt feltet. Slettafossen ligger over elva fra en parkeringslomme rett ved siden av den vakre fossen og har flott klatring for alle. Om det ikke er for mye vann i elva eller man ikke plages av bruset fra fossen kan man finne flotte plasser å overnatte her.
At romsdalsklatrerne er sterke er ingen hemmelighet, og det kan også gjenspeiles på feltene der majoriteten av de fine rutene ofte ligger på grad 7 og opp, men om man syntes dette virker veldig vanskelig skal man ikke bli skremt. Det finnes ruter for alle, og klatrefeltene byr på fine opplevelser i storslått natur. Informasjon om feltene og rutene finnes på romsdalrock.com eller i den nokså legendariske klatreføreren for Romsdalen. Førstnevnte kilde er noe mer oppdatert enn boka. Vær obs på å lese om spesielle hensyn på feltene på nettet før du besøker de.
Om du er på besøk i Romsdalen og ikke er heldig med været slik at du ikke får svingt deg i høyden eller har hatt en ubehagelig første fjellklatretur på Romsdalshorn med flyvende stein og tau som sitter fast på rappellen og funnet ut at klatring på naturlige sikringer ikke er noe for deg, frykt ikke. Klippene i lavlandet i Norges vakreste dal kan redde turen din.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.