Samtale mellom Nils Faarlund og Stein P. Aasheim

Nils Faarlund, en av Norges mest reflekterte klatrere gjennom tidene delte sine tanker under Norsk Fjellfestival.

Sist oppdatert: 13. juli 2013 kl 14.26
Samtaler i fjellet mellom Nils Faarlund og Stein P. Aasheim. Foto: Dag Hagen
Samtaler i fjellet mellom Nils Faarlund og Stein P. Aasheim. Foto: Dag Hagen
Lesetid: 4 minutter

«Samtaler i fjellet» er et av konseptene under Norsk Fjellfestival. 

– Vi har det ikke hvert år, bare når vi har en verdig kandidat, sa Stein P. Aasheim til norsk-klatring.no før samtalen.

Aasheim sitter i styret for festivalen, og er frontfigur under arrangementene. 

Årets samtalepartner var ingen ringere enn Nils Faarlund, klatreverdenens store filosof, etter Arne Næss og Peter Wessel Zapffe.

– Vi skal ikke krangle, var overskriften på Åndalsnes avis noen dager tidligere. Journalisten hadde gjort sitt grunnarbeid og funnet ut at Faarlund en gang hadde uttalt at han og Aasheim nok var uenig «om det meste».

LES OGSÅ: Portrett med Nils Faarlund

Faarlund entret Skorgedalsbu i sine velkjente vadmelsbukser, med bomullsgamasjer og – ja, var det flanellskjorte? Og sin millitære piggsveis, som «ikke er motivert av år i millitæret» men av et par av sine store jazzforbilder fra 60-tallet. 

Faarlund ser alvorlig og noe skremmende ut på bilder. I virkeligheten har han en mild fremtoning. Helt til han begynner å resonnere. Nåde den som trår feil i sin tankerekke – han eller hun får passet sitt påskrevet umiddelbart. 

Det fikk Aasheim ettertrykkelig erfare. På tross av sin karisma og kløkt ble han gang på gang satt på plass.

– Du har jo virkelig utviklet deg. Jeg er imponert over den veien du har gått, fra å være på toppen av medieverdenen til der du er nå. For det er jo på vei nedover man lærer, sa Faarlund, da Aasheim konfronterte han med sine uttalelser om at de var uenige om det meste. Han hadde lovet Åndalsnes Avis-journalisten å gjøre det.

Og det er der vi begynner å røre ved kjernen av Faarlunds tanker.

 

Aasheim hadde misbrukt naturen i sin søken etter medienes gunst.

Naturen har en egenverdi, og den skal ikke reduseres til et salgsobjekt, som han mente Aasheim gjorde i sine glansdager. 

– Naturen er kulturens hjem. Mennesket kommer fra naturen – det er der vi gjør våre viktigste lærdommer. Naturen har en egenverdi – den skal gjerne brukes, men ikke brukes opp. 

Han mener naturen lærer oss det meste. I tusener av år har det nemlig vært slik. Naturen gir oss glede og angst – til og med dødsangst, noe Faarlund mener er en veldig viktig følelse. 

– Naturen gjør oss var, og lærer oss oppvakthet. 

Eventyret Per, Pål og Espen Askeladd forteller en viktig historie, og Faarlund forteller både eventyret og meningen bak.

– Espen Askeladd stoppet opp og undret seg over det han møtte på sin vei. Slik lærte han og slik ble han i stand til å møte de utfordringene han siden støtte på. Per og Pål bare lo av de samme tingene – de lærte ingenting.

Han er også tydelig på at man ikke skal misbruke utfordringene naturen gir, man skal ikke «turne på Guds apparater», noe han mener for eksempel basehoppere gjør. 

– De er dumme, for de skjønner ikke at det de holder på med er farlig. 

Det er vel her det skjærer seg litt for mange. De fleste følger nemlig Faarlund godt på verdisynet med tanke på naturen, men ikke på hans syn på ekstremsport. 

– Er ikke fjellklatring og basehopping to sider av samme sak, spurte Aasheim, 

– Under klatringen er det fremdeles rom for å bli grepet av naturen – det er det ikke i basehopping, kvitterer Faarlund. 

Han snakker videre om roen og stillheten som er viktig for å komme nær naturen, og henviste til undersøkelser som viste at 9 av 10 søkte naturen for å finne stillhet – langt færre ønsket å oppsøke naturens storhet, guds skaperverk osv. Han fulgte opp med sin egen definisjon av stillhet: 

«Stillhet er en måte den frie natur taler til oss på ved å tie».

Naturen taler sterkt til Faarlund, og Faarlund taler sterkt til de som ønsker å lytte. 

Det kan være verdt å sette seg inn tankene til denne bautaen i både klatresport, naturvern og norsk friluftsliv. 

I inneværende utgave av magasinet Klatring kan du lese om Faarlunds møte med klatresporten, og videre mye av hans filosofi, bakgrunn og tanker. Veldig god lesning. 

Norsk-klatring.no ville klare litt opp i dette med klatring og basehopping og spør følgende spørsmål på epost:

– Denne basehopping/fjellklatring-forskjellen. Er ikke det to sider av samme sak, spurte Aasheim. Kan du gjenta svaret på det?

– Jeg svarte generelt på spørsmål om ekstremaktiviteter som misbruk av livsfaren i fri natur som arena for iscenesetting moteriktig, egosentrert identitet, rusmiddel og bekjempelse av kjedsomhet. Jeg ser ikke alpin klatring som ekstremaktivitet.

samtaler
samtaler

Stille setting: Perfekte omgivelser for Nils Faarlund; Skorgedalsbu og 60 lyttende mennesker. Foto: Dag Hagen

samtaler
samtaler

Lytter: Tidligere styreleder i DnT, Øystein Dahle (i midten), lytter også til det Nils Faarlund har å si. Foto: Dag Hagen

Trivelig: Det ble god stemning på Skorgedalsbu, selv om Aasheim knapt kom til orde. Ordstyreren var nok Nils Faarlund, og en må vel si at det var han som tok de fleste stikk. Men Aasheim gikk antagelig bevisst ikke inn i noen tvekamp med Faarlund – han prøvde vel heller å belyse de viktigste sidene ved hans filosofi, noe han absolutt lykkes med. Mon tro om Aasheim bretter opp erma ved et eventuelt neste møte? Foto: Dag Hagen
Trivelig: Det ble god stemning på Skorgedalsbu, selv om Aasheim knapt kom til orde. Ordstyreren var nok Nils Faarlund, og en må vel si at det var han som tok de fleste stikk. Men Aasheim gikk antagelig bevisst ikke inn i noen tvekamp med Faarlund – han prøvde vel heller å belyse de viktigste sidene ved hans filosofi, noe han absolutt lykkes med. Mon tro om Aasheim bretter opp erma ved et eventuelt neste møte? Foto: Dag Hagen

Nils Faarlund er fast spaltist i magasinet UTE. Her kan du lese noen av tekstene hans.

Publisert 13. juli 2013 kl 14.26
Sist oppdatert 13. juli 2013 kl 14.26
 

Relaterte artikler

 

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Tore Meirik

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen