– Narvik kommune har ønsket vindkraft i Ofoten og rundt Stetind
Micke af Ekenstam kjenner områdene rundt Narvik og Stetind godt, både som guidebokforfatter og ivrig skikjører og klatrer. Han er ikke involvert i vindkraftprosjektene det er kommet forslag på, men har god forståelse av hvordan prosessene fungerer.
BLIR DET VINDMØLLER RUNDT STETIND OG I OFOTEN? Dersom vindmøllene blir realisert vil de være veldig synlige spesielt fra normalveien på Stetind. Foto: Tore Meirik
Det er Narvik kommune og Futurum AS som jobber med å behandle disse innspillene, og prosessen har ikke enda kommet så langt at det har kommet på høring.
Micke af Ekenstam har bodd i Narvik i over 20 år, er opprinnelig svensk, og han har skrevet flere topptur- og klatrebøker i Narvik og omegn. Han har en master i miljøvitenskap, har jobbet i oppstarten med snøskredvarslinga og er klatreinstruktør høyfjell 1 i NF. Micke har vært en sentral figur i klatre- og skimiljøet i Narvik i en årrekke.
Gjennom lang erfaring fra arbeid med energi- og planprosjekter og i nåværende jobb som programleder for SmartBy-satsingen i Narvik har han kjennskap til hvordan prosessene som skjer nå fungerer:
Han presiserer at siden det er en innspillsrunde kan utbyggerne være anonymisert i denne fasen. Kommunen vil i neste runde behandle alle innspillene som er kommet inn og ta stilling til hva som skal være en del av forslaget til ny arealplan, som så vil sendes ut på en offentlig høring.
– Narvik kommune vil gjerne ta imot formelle innspill om forslag til disse vindkraftparkene allerede nå. Stetind og Narvik er områder som har stor interesse hos klatrere og turfolk, og for eksempel vil jeg si at store organisasjoner som Norges klatreforbund og Norsk Tindeklub bør sende inn innspill til kommunen allerede nå, sier Micke.
Stetinderklæringen ble presentert som en slags begrunnelse for det grønne skiftet i kommunen, som også innfatter forslaget om å bygge mer vindkraft. Stetinderklæringen ble i sin tid skrevet for å forsvare fri natur av Arne Næss Sr og Nils Faarlund sommeren 1966. Nils Faarlund reagerer kraftig på dette:
– Da det ble kjent at Narvik hadde slått under seg Kjøpsvik med Stetind og ville legge Stetind-erklæringen til grunn for kommunepolitikken, var dette nesten for godt til å være sant, sier Nils Faarlund.
– I NVEs nasjonal ramme for vindkraft var det 13 områder som ble vurdert som egnet til å bygge vindkraftverk. Stetind og Ofoten-området ble ikke med her. Hvorfor er det ønskelig å bygge vindkraft her allikevel?
– Ordføreren i Narvik kommune har tidligere gått ut offentlig og sagt at man ønsker seg vindkraft. Det skal poengteres at kommunen gikk ut med dette ønsket i 2019, og det er ikke gitt at det er en politisk enighet nå om vindkraft, sier Micke.
– Er det behov for mer kraft i Narvik? – Narvik har et kjempestort kraftoverskudd. Men vindkraftutbygging har delvis blitt begrunnet i behov for arbeidsplasser og redusere fraflytting. Dette må sees i sammenheng med at vindkraftutbygging kan gi muligheter for etablering av for eksempel en batterifabrikk, sier Micke.
– Er de seks foreslåtte områdene i områder der det er etablerte toppturer på ski eller klatreruter?
– De foreslåtte områdene er ikke konkret i et område som er etablert for klatring eller ski, men den visuelle opplevelsen vil bli forringa. Eksempelvis vil eventuelle vindkraftanlegg på Geitvatnet og Skogvatnet være veldig synlig fra normalveien på Stetind. Dette vil selvsagt forringe klatreopplevelsen, sier Micke.
– Hvis disse vindkraftparkene blir vurdert og vedtatt, så må vel kommunen ta hensyn til reindriftsnæring og friluftsinteresser?
– Reindriftsnæringen har vært veldig imot begge vindkraftsparkene som allerede er etablert. Det er to vindkraftparker som eksisterer nå, der den ene er lokalisert i Sarfjord i Tysfjord og den andre på Nygaardsfjellet. Spesielt den på Nygaardsfjellet er tett opp mot et veletablert klatreområde som heter Haugfjell. Men det skal sies at utbygger var flink til å lytte til klatremiljøet og flyttet på noe av kraftlinjen for å unngå konflikt med klatrefeltene, sier Micke.
Det er planlagt en utvidelse av det eksisterende vindkraftanlegget på Nygaardsfjellet. Som Micke presiserer er spesielt friluftsmiljøet og reindriftsmiljøet i området imot disse nye vindkraftplanene.
Bærekraftig reisemålsutvikling
Videre forteller Micke at Narvik kommune satser stort på bærekraftig reisemålsutvikling, og Stetind-prosjektet er en del av det. Han sier at det jobbes for å utvikle Stetind som et mer bærekraftig reisemål, nettopp grunnet den økte trafikken.
– Det jobbes med å finne løsninger for å unngå mer slitasje og erosjon på Stetind, og fasilitere for besøk etter bærekraftprinsipper. Dette er prosjekter som foregår helt utenom vindkraftforslagene. Futurum AS jobber konkret med Stetind-prosjektet også, sier Micke.
Det er vanskelig å balansere reiselivssatsing og energisatsing i Narvik:
– Det er også store konflikter lokalt mellom reiselivssatsing og energisatsing. Narvik og omegn er vel det området etter Sogndal som har størst konsentrasjon av tindevegledere. Guiding og kurs har tatt seg opp i området de siste årene, og det går nødvendigvis ikke hånd i hånd med energisatsing, sier Micke.
– Hvordan blir prosessen videre nå?
– Utbyggerne har kommet med sine innspill til kommunen og Futurum AS, som kommunen må ta stilling til. Kommunen vil eventuelt da vedta å endre arealplanen, og da vil det komme på høring. Jeg fikk høre senest i går at det kommer til å bli en prosess før et eventuelt forslag av endring av arealplanen, og kommunen tar gjerne imot innspill fra alle, sier Micke.
Micke poengterer at det er ikke sikkert at noe blir utbygd, og det kommer også an på hvor stor motstand det er nasjonalt og lokalt. Men Micke sier også: – Kommunen har ganske stor makt til å bruke sine arealer som de ønsker hvis de virkelig vil ha vindkraft. Men dette er til syvende og sist politikerne og innbyggerne som avgjør.
Hvis du vil sende inn innspill så kan du sende til e-post: postmottak@narvik.kommune.no eller per post til: Narvik kommune. Postboks 64, 8501 Narvik
Merket: Innspill til kommuneplanen 20/3394
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.