– Det var jo ingen andre kvinner som var synlige i fjellhistorien den gangen
Forfatter Anne-Mette Vibe sin bok om Therese Bertheau som var den første kvinnelige bestiger av Store Skagastølstind kommer i nytt opplag, og i den anledning har vi tatt en prat med forfatteren om hennes arbeid med å løfte frem kvinners del av historien.
Therese Bertheau banet veien for kvinner i klatresporten. Bilde utlånt av Gamle Bergen bymuseum.
Lesetid: 3 minutter
For de som ikke vet det, hvem var Therese Bertheau?
– Hun var en pioner når det gjelder fjellklatring og fjellvandring i Norge. Første kvinne som besteg Store Skagastølstind i 1894. I mange klatremiljøer har hun nærmest kultstatus, mens mange ikke ante hvem hun var da min første biografi om henne kom ut.
Hvordan og hvorfor begynte du å interessere deg for henne?
– Jeg la merke til henne da jeg begynte å gå fotturer på 1960-tallet. Fotografier av henne hang rundt på mange av hyttene, og navnet hennes gikk igjen i fjellbøker som Den norske turistforenings årbok. Det var jo ingen andre kvinner som var synlige i fjellhistorien den gangen.
Når kom boka om henne for første gang?
– Den første biografien kom i en skriftserie på Universitetsbiblioteket i Oslo i 2012. Den trykte versjonen kom i 100 gratiseksemplarer og ble revet vekk.
Du har holdt en rekke foredrag om henne, hva slags tilbakemeldinger får du ?
– Jeg har vært rundt i hele Sør-Norge i forskjellige miljøer, fra klatreklubber til pensjonistforeninger. Det kan bli diskusjoner om klær og fjellutstyr, for eksempel hvorfor hun bruker hatt. Kvinner virker spesielt interesserte, og jeg tror mange i min generasjon er sultne på biografier om kvinner. Det kommer spørsmål om kjærlighetsliv og familie. Og selvfølgelig hvorfor jeg har skrevet om henne, hvordan jeg fikk vite om henne. Det morsomste var da en mann, i en forsamling av unge klatrere, spurte om jeg i min ungdom gikk i fjellet med langt skjørt og hatt.
Nå er det kommet et nytt opplag, som inneholder nyheter om Therese. Hva har du gravd fram?
– Det viktigste nye stoffet er om hytta hun eide sammen med søsteren på Burø ved Færder. Eieren av hytta, kalt Kroken, ringte plutselig en dag, fortalte om hytta og inviterte meg på besøk. Slike oppringninger skjer av og til, og er noe en biograf bare kan drømme om. Et nydelig sted, og det er et to siders bilde av det i boka.
Nytt i dette opplaget er også to brev som Slingsby skrev til Nikka Vonen rett etter førstebestigningen av Store Skagastølstind i 1876. Jeg fant dem på Nasjonalbiblioteket. De er ikke direkte relatert til Therese, men er interessante med hensyn til norsk klatrehistorie.
– Jeg var i Skjeberg historielag og holdt foredrag. Therese bodde der sine første leveår. Det er derfor med litt mer stoff om faren hennes, han var ordfører i området.
Det er også noen små endringer, slik som valg av rute nord fra Harbardsbreen ned til Sota.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder*
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.