Mynten på Storen er datert

Mynten som ble funnet på toppen av Storen er datert.

Sist oppdatert: 13. oktober 2013 kl 10.18
Mynten som ble funnet på Storen. Foto: Jørn Hoffsø Hjellnes
Mynten som ble funnet på Storen. Foto: Jørn Hoffsø Hjellnes
Lesetid: 3 minutter

Det var i sommer Jørn Hoffsø Hjellnes fant en mynt på toppen av Storen. Han hadde lest historien om Amund Lammers, som ifølge Lammers sønn hadde fortalt at han var på toppen i 1827, og ble helt skjelven da han i gjørmevannet på toppen fant en gammel mynt.

Var dette mynten Lammers la igjen? Mynten ble sendt til datering på Naturhistorisk museum, og videre derfra til Trondheim.

Hoffsø Hjellnes har nå fått svar om myntens alder.

– Jeg fikk et forvarsel om at mynten ikke var så gammel av en myntekspert, han fryktet den var av jern siden den var så rusten, skriver han til norsk-klatring.no.

– Det stemte, jern ble kun brukt i en liten periode mellom første og andre verdenskrig.

– Er du skuffet over resultatet?

– Det har vært en reise, lærerikt og morsomt. Det har blitt litt mediabluss om tindesport og det med et positvt fortegn. Myten om Amund Lammers lever videre og Schrödingers katt skal muligens fortsette med saken, har ikke fått endelig svar der ennå. Litt skuffet men totalt sett fornøyd.

– Hva tror du personlig? Var Lammers på toppen?

– Hvis han ikke var på Storen så må han ha hatt en alvorlig personlighetsforstyrrelse.

– Hva var i så fall vitsen med å dikte opp en beskrivelse av Nordre som han gjorde? Den beskrivelsen passer overhode ikke på Nordre. Hva var vitsen med å «skryte» til sønnen og omgivelsene om Storen på sine eldre dager? Ser man på kartmaterialet som var tilgjengelig på tidlig 1800-tallet så er det som i dag er Styggedalsryggen beskrevet som Skagastølsryggen og dermed vil den Nordreste toppen på denne ryggen være Storen. På vei inn i fjellheimen så var det ikke noen bebyggelse på den tiden i området Turtagrö som kunne pekt ut toppene. Og hvorfor gå opp på grustoppen Nordre for å gjøre en måling når selve Storen er betydelig mer markant, mannen var tross alt realfagsutdannet og kunne da noe.

– Høydemåleren hans viste høyde som var høyere enn Nordre. Det normale avviket på måleinstrument som ikke er kalibrert er at de viser for lite, og det passer bra med Storen. Og hvorfor var Slingsby sur når han kom ned fra toppen? Det var hans mest verdifulle topp.

 

– Det siste jeg har fått med meg er at Slingsby aldri tok de ord i sin munn at han var første mann på toppen av Storen, det var det andre som gjorde. Han var tross alt en gentleman.

– Så jeg tror Lammers var på toppen.

– Det som jeg lurer på er hvordan breforholdeene var på den tia, å gå opp Slingsbybreen i dag er ikke bare-bare.

Her kan du lese mer om myntfunnet: http://www.norsk-klatring.no/Ute/Fjell/Mynt-funnet-paa-Storen.

Her får du historien om Amund Lammers, som muligens sto på toppen av Storen allerede i 1827.

Publisert 13. oktober 2013 kl 10.18
Sist oppdatert 13. oktober 2013 kl 10.18
 

Relaterte artikler

 

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Tore Meirik

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen