Appen til Jorge Eduardo Hermoso Valle analyserer klatreteknikken din og viser hvordan du kan forbedre den. Nå har barneinstruktøren ved Oslo Klatresenter fått en million kroner fra Innovasjon Norge til videreutvikling.
Skjermbilde av Belay AI i bruk. Her er det Regine Storås bevegelser som analyseres.. Foto: Jorge Hermoso
Lesetid: 6 minutter
– Landslaget hadde samling der vi filmet utøverne under en konkurransesimulasjon. Etterpå lot vi appen analysere bevegelsene til hver enkelt. Jeg opplevde at mange av utøverne var nysgjerrige på appen. Flere sa at teknologien har et stort potensial og at de ønsket å bli bedre kjent med den, sier Hermoso Valle.
Sportssjef og teamleder toppidrett i Norges Klatreforbund, «Nicki» Reino Horak, har sett appen i bruk og mener nytteverdien er betydelig.
– Jo bedre man blir og høyere man kommer i konkurransestigen, jo tøffere blir motstanden og mindre blir marginene. Små forbedringer kan gjøre en stor forskjell i resultatlisten, og det er der jeg tror en slik app kan bety mye for individuell utvikling, sier sportssjefen.
Jorge Eduardo Hermoso Valles app er fortsatt på prototypestadiet og kan ikke lastes ned av publikum ennå. Men den er testet av både Magnus Midtbø og det norske landslaget.
– Jeg brukte faktisk appen hans for å løse et buldreproblem jeg ikke hadde fått til. Det var en teknisk svakoordinasjon, der appen viste meg hvordan jeg klatret sammenlignet med de som hadde fått det til. Og det hjalp veldig, for til slutt gikk jeg bulderet, sier Sunniva Øvre-Eide.
Et kragebeinsbrudd satte Sunniva Øvre-Eide kraftig tilbake i fjor. Men i løpet av fire uker har førsteårssenioren nå rukket å bli nordisk mester og norgesmester i buldring, sende Vestlandsfanden (8b) og Draumkvedet (8c).
Tilpasset den enkelte
Apputvikler Jorge Eduardo Hermoso Valle mener at en av styrkene til appen er at den oppfatter detaljer som det menneskelige øyet ikke får med seg. Dermed kan den hjelpe klatrere til å optimalisere teknikken sin.
– Vi klatrere er forskjellige både når det gjelder kropp og måter å bevege oss i veggen på. En teknikk som fungerer for noen, trenger ikke å fungere for andre. Denne teknologien tilpasser seg den enkeltes klatrestil. Målet er at appen skal kunne fungere som en individuell rådgiver, sier Hermoso Valle.
På youtube ligger nå en video der Magnus Midtbø og landslagsbuldrer Regine Storå tester appen. Innledningsvis i videoen sier Midtbø at han under dagens klatreøkt skal bruke det mest avanserte AI-verktøyet som finnes for klatring: «Denne fyren er supersmart, og han har ikke vist frem denne til noen før han viser den til oss nå i dag. Jeg er utrolig imponert for jeg har aldri sett noe lignende før. Og det som er veldig kult er at han har utviklet dette helt på egen hånd», sier Midtbø i videoklippet.
84 graders albuevinkel
Regine Storå har som såkalt «brand ambassador» innledet et samarbeid med Hermoso Valle, og skal hjelpe til med promotering, tester og klatretekniske innspill.
– Det er et veldig kult konsept. Når den er ferdig blir den et veldig bra verktøy både for avanserte klatrere og nybegynnere, mener Storå.
I videoen ser man hvordan Midtbø og Storå tester forskjellige bulder mens de blir filmet. Skjermen foran Hermoso Valle viser hvordan begge klatrernes bevegelser følges av appen ved hjelp av streker.
Bare av og til kommer leseren så vidt under huden på den stillferdige og målbevisste unge Magnus Midtbø», skriver Jon Gangdal i sin anmeldelse av boka om Norges beste sportsklatrer.
Etter flere forsøk, der Midtbø til slutt går bulderet, får vi se hvordan appen analyserer både hans og Storås klatring. En kvinnestemme sier på engelsk hvor mange grader vinkel de har i albuene (84 grader i Storås tilfelle, 82 i Midtbøs) mens de klatrer, og hvordan de bruker beina før den oppsummerer:
«Klatrer 1 (Storå): Vurder å åpne hoftene mer og øk farten en tanke, men uten at det går på bekostning av roen!»
«Klatrer 2 (Midtbø): Følg med på vinkelen på skuldrene dine, og ta det litt mer med ro for flytens skyld!»
– Appen gjør mye mer enn det som kommer frem i videoen. Den gir tilbakemelding på hastighet, retning og alt annet som kan regnes på, sier Storå.
Hermoso Valle forklarer at appen får stadig mer informasjon (videopptak av klatrere som prøver på ruter eller bulder) å basere sine vurderinger på. Som med all maskinlæring vil den dermed bli mer og mer presis i sine råd til den enkelte klatrer.
Eliteklatrer og blant verdens mest erfarne rutesettere, Adam Pustelnik, ble spurt av Hermoso Valle om han ville ta en kort prat for å vise ham appen.
– Det endte opp med å bli en ganske lang prat, ettersom appen har så mange funksjoner. Jeg tror den vil åpne mange dører spesielt for trenere på elitenivå, men også for de som er interessert i å dypanalysere forsøkene sine på en rute eller et bulder, sier Pustelnik.
– Men appen til Jorge tar dette mye lengre, ettersom man kan sammenligne forsøkene i sanntid på en mye mer tilgjengelig måte.
Appuvikling på klatresenter
Det er tre år siden Jorge Eduardo Hermoso Valle kom til Norge. Med seg fra Universitetet i Mexico by hadde han en bachelor i mekatronikk. Dette er et fagfelt som kombinerer mekanikk, elektronikk, datateknikk og styringsteknikk for å utvikle og designe automatiserte systemer og avanserte maskiner. I fjor tok han sin mastergrad i datavitenskap med spesialisering innen maskinlæring og datasyn ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) i Ås.
– Det var her i Norge at ideen til appen ble født. Jeg har holdt på med prosjektet i over ett år. Samtidig har jeg jobbet i en femti prosent stilling ved Oslo Klatresenter som barneinstruktør. På senteret har jeg faktisk også kunnet jobbe med appen. Jeg har filmet meg selv mens jeg buldrer og latt programmet analysere bevegelsene mine.
Fikk en million kr
Selskapet Belay AI ble registert i januar. Nylig fikk han en million kroner i støtte fra Innovasjon Norge for videreutvikling.
– Det gir meg muligheten til å ansatte noen slik at vi blir et team til å jobbe med dette. Det har hittil fungert fint å være alene, men planene mine krever at vi blir flere. Da kan vi jobbe raskere og få en bedre app.
Han mener på den ene siden at det er det bra å ha med folk med solid klatreerfaring, men understreker at han også har behov for noen med god innsikt i maskinlæring.
– Samtidig er det jo slik i startfasen at ting kan endre seg kjapt og ofte. Det betyr at selv om det er viktig med tekniske ferdigheter og erfaring, så er det vel så betydningsfullt at vedkommende har en lidenskap for læring og problemløsning, sier meksikaneren.
Integrert gjennom klatringen
Det var snøen som gjorde at han valgte Norge som studieland i 2021. I tillegg til klatring er han nemlig veldig glad i å stå på snowboard.
– Jeg hadde aldri vært i Europa før og var fascinert av bilder jeg hadde sett av det norske landskapet. Bekjente av meg hadde også snakket veldig fint både om naturen og kulturen her i Norge.
Han ble ikke skuffet. Kort tid etter at han ankom landet fikk han seg jobb på Oslo Klatresenter.
– Klatring er en fantastisk måte å bli integrert i samfunnet på, sier Jorge Eduardo Hermoso Valle.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.