Et innovativt klatrekonsept som kan tilpasses alle klatrevegger
Sticky Mushroom er et Lillehammer-basert firma som lager innovative klatreløsninger uavhengig av nivå. Vi har tatt en prat med daglig leder Simen Klausen for å forstå litt mer hva dette dreier seg om.
Ved hjelp av algoritmer vil Easy Climb lage et personlig tilpasset klatre- eller buldreprogram, som vil utvikle seg i tråd med brukeren. Foto: Easy Climb
Lesetid: 4 minutter
For alle nivå
– Dere kaller konseptet deres for Easy Climb. Kan du fortelle litt mer om hva det konkret er for noe?
– Easy Climb er et klatrekonsept designet for alle med en klatreinteresse, alt fra nybegynnere til erfarne. Konseptet er en klatreløsning som dynamisk tilpasser klatretreningen til hver enkelt som bruker den, uansett fysisk og psykisk bakgrunn. Som ny utøver går du kun raskt igjennom noen spørsmål, helst med en profesjonell instruktør. Ved hjelp av algoritmer vil Easy Climb lage et personlig tilpasset klatre- eller buldreprogram, som vil utvikle seg i tråd med brukeren. Vi utvikler en app som du kan bruke. Det vil si jo mer brukeren benytter systemet, jo mer tilpasses klatreproblemene til utøveren, forteller Klausen.
– Hva var bakgrunnen for å starte opp dette firmaet?
– Vi er fire kompiser med ulik bakgrunn, men alle har en interesse for klatring. Vi ville lage et treningskonsept som er for alle, og vi har testa det ut på ulike festivaler og funnet ut at dette fungerer for alle nivå. Vi ønsker at systemet Easy Climb skal kunne senke terskelen for samtlige til å utøve klatring og kreativ trening, presiserer Klausen.
Basert på algoritmer og kompatibel med alle vegger
– Hvordan er dette systemet? Ligner det på et slags Moon-board?
– Ja, bare at du trenger ikke å ha en spesifikk vegg for å bruke det. Formålet er å levere et system og en tjeneste der systemet blir integrert i hvilken som helst klatrevegg og hvilket som helst klatresenter, og dermed installere dette i den eksisterende veggen, presiserer Klausen.
Han forteller videre om et konsept som er en type digital klatretrener:
– Brukeren kan enkelt skanne seg inn på veggen, og systemet starter et klatreprogram etter utøverens nivå og trenings-mønster. Det fungerer som en slags digital klatretrener. Vi jobber også med å legge inn en egen "teknikkbank", hvor utøveren kan trene på de forskjellige teknikkene innen klatring. Dette vil også være gradert etter "vanskelighetsgrad" og inneholde tydelige instruksjoner, likt det en forventer av en klatretrener, sier Klausen.
– Vil det være flere nivå som man kan følge i denne appen?
– Klatreproblemene og rutene vil ved hjelp av et LED- feedback-system lyse opp, og enkelt veilede klatreutøveren fra start til topp. Konseptet er basert på et system vi kaller for «trenings-mønster».Konseptet er basert på et system vi kaller for treningsmønster. Det finnes sju forskjellige treningsmønstre og hvert treningsmønster representerer en klatre- og trenings-atferd. Treningsmønsteret er utøverens utgangspunkt, og klatrerens evne til å bestige disse problemene videreutvikler systemet for personen. Algoritmesystemet baserer seg på et flyt-sone system som ofte benyttes i organisert idrett, men tallsystemer som endrer seg er basert på brukerens egen progresjon, forteller Klausen.
– Dere har også begynt å utvikle Easy Climb version 2. Hvordan skiller det seg ut i forhold til det dere starta med?
– Med denne prototypen vil vi forbedre belysningen av grepene og i motsetning til den første prototypen, vil vi lage en mer brukervennlig programvare. Hensikten her er at utøverne selv kan lage en profilbygging der man går igjennom systemet og blir tildelt et treningsmønster. Derfra kan utøverne som prøver vår mobile vegg velge selv treningsmønster. Hensikten her er å tydeligere vise forskjellen hos treningsmønstrene. Utøverne kan også gå sammen og ta hver sin test, dermed kan de finne et treningsmønster som passer begge parter. Noe som vil skape en god sosial atmosfære og gode klatre- og treningsmuligheter, forteller Klausen.
Prototype på version 2.0.
Han forteller videre at han har fått tips fra den internasjonale rutesetteren Adam Pustelnik (som for øvrig skrur en del på Oslo Klatresenter):
– Vi bygger en prototype med slettere flater for å kunne optimalisere buldreproblemene - Dette er et tips jeg har fått fra den internasjonale rutesetteren Adam Pustelnik, sier Klausen.
– Er det mulig å prøve Easy Climb noe sted i år? – Om korona-situasjonen opphører innen sommeren har en mulighet til å prøve løsningen på Ekstremsporteko i Voss, Livestockfestivalen i Alvdal og ikke minst Klatrefestivalen i Nissedal, sier Klausen.
De har en portabel vegg med treklosser som de har med rundt. Samtidig kan Easy Climb lett knyttes opp mot eksisterende vegger rundt omkring i Norges mange klatresentere.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.