I Kristiansand er nå planlegging av et nytt senter i gang for fullt. Senteret vil bli i det gamle Xland sine lokaler, på Odderøya bak Kilden Teater- og Konserthus, ikke langt unna sentrum. Totalarealet er på ca. 2000 kvadratmeter. Av dette er det et hovedrom på 800 kvadratmeter, som har 17 meter takhøyde. Til sammenligning er hovedrommet på Oslo Klatresenter på 500 kvadratmeter, med samme høyde.
Et buldrerom på 200 m² og et treningsareal med campusbrett og moonboard er planlagt å åpne allerede i morgen fredag 20. desember.
I april vil hele bygget stenges for videre utbygging, og planen er å åpne det fullverdige klatresenteret 1. september. Da vil 2500 m² stå klare for sørlendingene, og både nybegynnere og erfarne klatrere vil finne noe å henge fingrene i. Det vil også være flere autobelayer der, som gjør tauklatringen mer tilgjengelig. Grunnen til at byggingen av tauveggene ikke begynner før i april er at gjengen som bygger veggene har fullt opp med det nye senteret som kommer i Bergen (Arena Nord – se kommende utgave av Norsk Klatring, red.).
Se også: Test av klatreutstyr
Se også: Verdens største klatresenter
Det er stadig etterspørsel etter nye klatresentere, og det nye senteret i Kristiansand blir nok ønsket varmt velkomment. Det jobbes også med et stort nytt senter på Grim som etter planen også skal åpne neste år. I dag finnes Aquarama, Spicheren og Samsen. Alle tre sentrene har tauklatring og noe buldring, men potensialet for flere og bedre vegger er absolutt til stede.
– Samsen er Kristiansands første vegg som bærer preg av å være nettopp det. Den er drevet av kommunen, noe også Aquarama er, og åpningstider og tilbud blir noe begrenset. Vi trenger mer plass og mer fleksibel klatretid, og nå ser det ut il å bli to store kommersielle sentre i byen, sier Håvard Sandåker, som selv er en ivrig klatrer bosatt i Kristiansand
Det nye senteret er et forseggjort og dyrt bygg. Tidligere har det vært drevet en innendørs høydepark i bygget, som inneholder blant annet tre bursdagsrom, tre konferanserom, ett møterom, sju kontorer, resepsjon, restaurant, et ekstra caferom, glassheis og vinkjeller.
Byggingen av veggene står Tjelmeland Friksjon AS for. I tillegg er Høyt & Lavt AS og noen av initiativtakerne fra Oslo Klatresenter involvert i utviklingen. Både Tjelmeland Friksjon og Høyt & Lavt har bygget mange hundre vegger, og har flere suksesshistorier bak seg. I tillegg er det nok verdifullt å ha med dyktige klatrere på laget, som Magnus Midtbø, Stian Christophersen og Martin Mobråten.