Vakkert: Nye Trondheim Buldresenter, arkitekttegnet og stilig. Foto: Inge Røstad
Lesetid: 6 minutter
– Du må spise noen av de morellene her. De er skikkelig gode.
Eivind Alstad, styreleder og eier av UTE.no, peker ivrig mot fatet med moreller foran meg. Jeg lar meg ikke be to ganger, og forsyner meg med en stor og saftig en. Vi sitter på kontoret til
UTE.no i Kjøpmannsgata 8 i Trondheim en nydelig mandag i juni. På veggen henger det bilder og plakater av klatring, padling og fjell, og på knaggene bak døra diverse jakker og gensere som hører mer hjemme på en fjelltopp enn i en by. At eieren av kontoret trives best ute, hersker det ingen tvil om.
UTE.no er en bedrift som spiller på mange strenger. I tillegg til å drive klatrebutikk i både Trondheim og Bergen, står de bak to klatresentre i Trondheim. Det ene, Trondheim Buldresenter, er splitter nytt og åpnet dørene nå i april. UTE-veggen er rettet mot tauklatrerne, og ligger bare 300 meter unna. Den så dagens lys i 2004, dog med en annen plassering enn der den er i dag. De har et eget klatremerke kalt Cerro, og driver med kursvirksomhet i klatring så vel som i padling og skredlære. Klatreskolen er spesielt populær og kan skryte på seg å ha hatt over 1000 barn og 2000 voksne på kurs opp gjennom årene. Et fint lite bidrag til klatresporten.
Så hvordan startet det hele? Hva er historien bak UTE.no og etableringen av et av Norges flotteste buldresentre?
Fra klatrebutikk til gasellebedrift
I 1992 flyttet nordlendingen Eivind Alstad til Trondheim for å studere. Opprinnelig fra Narvik fikk han klatring i Narvikfjella og kajakkpadling i fjorden inn med morsmelken. Å fortsette med lidenskapene i studietiden ble en selvfølge. Han klatret mye i inneveggen på Dragvoll og skjønte etterhvert at Trondheim manglet en butikk med ordentlig utvalg og ekspertise innen klatreutstyr. Idéen om å starte klatrebutikk selv poppet frem.
– Jeg har alltid vært en gründertype.
Eivind lener seg tankefullt tilbake i stolen i mens han forteller.
– Jeg fikk med meg Kjetil Gjøvik som hadde en liten klatreavdeling i en sportsbutikk i sentrum og dermed var vi i gang. Vi startet på lavbudsjett og delte lokaler med en klesbutikk. Etter at klesbutikken gikk konkurs utvidet vi med hele lokalet.
Etterhvert så de behovet for et alternativ til klatrehallen på Dragvoll, den var ikke bare trang men var også kun for studenter. I 2004 fikk de lov av kommunen å sette opp en kombinert inne- og utevegg i skolegården til Gerhard Schøning skole i Trondheim sentrum. Et par år senere ble UTE.no kåret til gasellebedrift av Dagens Næringsliv, en pris som gis til rasktvoksende og lønnsomme gründerbedrifter.
Utsprengt tomt blir klatretomt
I 2007 fikk UTE.no tilbud om å overta klatreanlegget til Gekko Klatring i OBOS-bygget på Lademoen. Det gjorde de, og klarte å få orden på økonomien igjen, men i 2011 måtte de ut. Da skulle nemlig OBOS rive bygget.
– Vi var rimelig frustrerte. Det er ikke lett å finne
sentrumsnære tomter med tilstrekkelig høyde til en
klatrehall. Vi fant rett og slett ikke noe aktuelt og var nær ved å gi opp, forteller Eivind på kav nordlendingsdialekt.
På Ladehammeren på vei mot det gode gamle bade- og klatrefeltet Korsvika, Trondheims svar på Huk i Oslo, dukket det imidlertid opp noe. Der lå det nemlig en utsprengt tomt som hadde vært brukt som øvingsområde for brannøvelser.
– Vi hadde endel utfordringer med reguleringsplaner og lignende, men fikk etterhvert en avtale med kommunen. Til tross for en tøff periode økonomisk fikk vi satt opp vårt eget bygg, og du verden så deilig det er å slippe en utleiers luner! Bygget stod ferdig i 2012 og utgjør i dag UTE-hallen. Med sine 17 meter er det landsdelens høyeste klatrevegg, og kan by på to flyttbare selvsikrere og speedklatreruter i tillegg til «vanlige» ruter.
Trondheim Buldresenter blir til
Vi har nå forflyttet oss fra kontoret i Kjøpmannsgata til det nye buldresenteret på Trondheims østkant. Senteret ligger bare et steinkast unna Dahls Bryggeri, og er strategisk plassert for klatreren som heller mot en pils som restitusjon. Idéen bak buldresenteret kom etter å ha skjønt at mange gjerne ville både buldre og klatre tau. Selv om Trondheim allerede hadde et bra buldresenter ble det for dyrt for folk å ha kort begge steder. Å tilby et kort, hvor man kunne få tilgang på tauklatring i UTE-veggen så vel som en bra buldrehall ble drømmen. Den ble altså realisert i april.
Senteret er imponerende med sine mer enn 1000 m2 og går for å være et av Europas mest moderne. Det får mye skryt for fine konstruksjoner og estetikk, og det er det den argentinske arkitekten som skal ha mye av æren for.
–Vi ønsket at hallen skulle holde høy kvalitet og fikk tak i en erfaren arkitekt fra Argentina som tidligere, har jobbet for flere av de store aktørene i bransjen, forteller Eivind mens han viser meg rundt.
– Han tegnet og vi bygde. Det ble litt dyrere enn planlagt så vi måtte utsette den planlagte åpningen et par måneder, men til gjengjeld har vi fått noe så sjeldent som en estetisk fin buldrehall. Til og med søppelkassene har fått en estetisk touch!
Eivind peker smilende på et par innebygde søppelkasser i tre. I tillegg til buldring byr hallen på tre slakkliner, treningsområde og sittekroker. UTE-butikken befinner seg også her etter å ha blitt flyttet fra lokalet i Kjøpmannsgata. Et skruteam har ansvaret for å skru nye buldre hver uke, og ønskes det litt kursing i buldreteknikk er det også mulighet for det.
– Og så må jeg vise deg hjertebarnet mitt!
Eivind vinker ivrig til meg og går bort til en utgang i hjørnet av hallen. Den fører inn til et lekerom for barn.
– Det er ikke helt ferdig ennå men tanken er at småbarnsforeldre skal kunne klatre mens de har barna med seg. Jeg er nok litt preget av at jeg selv har tvillinger på 2.5 år, ler Eivind.
Med sine to buldresentre og uteområdene Harbak og Vingsand på Fosen, har Trondheim trolig det beste tilbudet for buldring i Norge. Byen har rett og slett blitt et mekka for buldreentusiaster og det skal UTE.no ha noe av æren for.
Ute På Tur AS
Oppstart: 2000
Styreleder: Eivind Alstad
Antall årsverk: 2 fulltid og ca 50 deltid
Omsetning (2014): 6 111 000
Aktuell med: Åpnet Trondheim Buldresenter i april 2016. Driver også: UTE-hallen (tauklatring), klatrebutikken UTE.no og arrangerer klatre-, skred-, og padlekurs.
Eget klatremerke: Cerro
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder*
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.