På klatresentrene i Sverige er det en innført en rekke tiltak for å redusere smitte. Eksempelvis som at alle må vaske seg før og etter klatring, de setter håndsprit rundt og anbefaler alle til å sprite seg før og etter klatring, de anbefaler deg til å ikke skifte i garderoben på senteret, og du skal ikke samle deg i store mengder. Klatring har snakket med en klatrer (som vil være anonym) som bor i Stockholm og klatrer aktivt, og han er mye på forskjellige klatresentre i Stockholm i løpet av uka. Han er hovedsakelig på Klättercentret Telefonplan i Stockholm. Vi tok en prat med han for å høre hvordan han synes tiltakene er, og om det fungerer bra i praksis.
– Hvordan er det på klatresentrene i Stockholm nå?
– Det er veldig tomt på sentrene. Det er mange som ikke er der nå, og de som er igjen på klatresentrene er de mest dedikerte klatrerne. Det er kanskje 20 % av de som pleier å være der til vanlig. De fleste buldrer, og jeg klatrer stort sett bare på led. Jeg tenker at det er mindre smittefarlig å klatre på led enn å buldre, sier han.
– Hvilke konkrete tiltak blir gjort for å forebygge smitte?
– Alle må vaske seg på hendene både før og etter klatring. I tillegg vasker de mer enn normalt, og på treningsrommet vasker de ofte. De har også gjort det mulig på treningsrommet at man vasker over det du har brukt etter bruk, sier han.
– Har klatresentrene satt et maks antall som får lov til å være der samtidig?
– Nei, men nå er det slik at det ikke er så mange der i utgangspunktet. De ber alle holde avstand til hverandre, og det er stort sett kun to og to som er sammen, sier han.
– Hvordan er stemninga ellers i Stockholm?
– Nei, det er veldig tomt i gatene. Folk tar hensyn, og respekterer det myndighetene sier. Jeg tenker det er positivt å ikke ta vekk friheten til folk, for de aller fleste bruker sunn fornuft og holder seg hjemme og i små grupper, presiserer han,
Det blir spennende å se etter korona-krisen er over om Sverige sine tiltak var mer hensiktsmessige enn Norge sine tiltak, men det er ikke til å legge skjul på at det er to ganske forskjellige strategier for å håndtere korona-pandemien.
Les mer om klatrevegger i Norge som taper 100.000 kr hver dag på stengte klatresentre