Ungdomsgrupper og organisert trening er i gang. Her fra Mørkved. Foto: Bjørnar Smestad
Lesetid: 4 minutter
– Jeg har selv vært permittert for det meste av tiden siden tiltakene begynte i mars, og kom nettopp tilbake igjen i full jobb, forteller Jeanette Wagelid, daglig leder på Grip klatring i Stjørdal.
På Grip har de åpnet et bookingsystem på nett. I morgen er det 19 tilgjengelige plasser, for de som vil klatre innendørs mellom 18 og 20. Den siste plassen går til den ansatte på huset, slik at de ikke er mer enn 20 personer samlet.
– For øvrig har vi stengt garderoben, satt opp håndsprit og kontaktløs betaling og oppfordret til god avstand. Vi gjør det vi kan, sier Wagelid. Grip på Stjørdal er, slik som andre sentre rundt om i landet, spent foran 15. juni. Da skal det være mulig å starte opp igjen med drop-in klatring som vanlig.
Det er derimot ingenting som er sikkert på dette stadiet. Klatreforbundet har laget en veileder med oppdaterte retningslinjer, og det forventes at de strenge kravene til avstand og hygiene kan bli revidert samtidig som man åpner for vanlig drift av klatresentrene. I mellomtiden råder en slags optimisme.
– Vi er nyåpna på Stjørdal går inn i vår første sommer. Det er vanskelig å vite hva vi skal forvente, men vi får justere åpningstidene om vi ikke treffer. Jeg er litt forsiktig optimistisk, sier Jeanette Wagelid på Grip Stjørdal.
Den samme optimismen kjenner Remi Småland på. Han er daglig leder i Bergen klatreklubb. De er i full sving med Arena Nord-prosjektet, og ser ikke ut til å være nevneverdig forsinket av Koronaviruset. Du kan lese mer om den nye klatrehallen i Åsane her, som forventes klar til vinteren.
– Vi har brukt litt tid på å oppdatere buldrerommet i brygeriet, shinet opp og fikset. Nå begynner vi å ta permitterte tilbake igjen i arbeid og få de i gang med jobb. Treningsgrupper og barnegruppene er i gang innendørs nå, men de har også fått verdifull erfaring i å ta noen økter utendørs, sier Remi Småland.
– Det kommer mange spørsmål på mail og telefon om når vi åpner for drop-in-timer. Det blir muligens 15. juni slik de andre sier, emn vi er ikke helt sikre enda. Men vi er i gang med kurs, og er allerede fullbooket de neste to helgene. Jeg må jo være litt optimist, men det er klart at vi har merket det godt på økonomien, forteller Småland.
Også Klatreverket i Oslo har fått sving på organiserte klatregrupper, og kunngjør full åpning fra 15. juni. Daglig leder på verket Dag Cappelen Papazian uttalte tidligere at koronakrisen rammet dem svært tungt. De har brukt pausen på å pusse opp vegger og ser frem til å hente ansatte tilbake på jobb.
– Dette tegner ikke til å bli et godt år! Vi kommer kanskje til å se begrensninger for kapasiteten vår ut resten av året. I rushtiden på Klatreverket mellom 16 og 21 kan vi få opptil 200 besøkende på en gang, det er mulig vi må halvere det. Kanskje folk kommer til å bli flinkere til å besøke oss utenom rushet, sier Papazian.
– Det blir også spennende å se hvor mange som har falt av lasset. Jeg er redd for at folk ikke kommer tilbake, det er lavsesong og kanskje pausen har gjort at man ikke kan opprettholde klatrevanen. Og så kan det hende mange har oppdaget uteklatringen, sier daglig leder for klatreverket. Som hos øvrige klatresentre, vanker det her en bittersøt optimisme.
I det som anslås å være Norges største klatresenter, Mørkvedhallen utenfor Bodø, er derimot ikke optimismen helt entydig. Den tunge usikkerheten som har rammet så bredt i koronatiden gir ikke helt slipp på driftslederen på klatresenteret Marita Larsos.
– De siste tre månedene har vært stille - og kjempekjedelige! Vi startet med organisert klatring den 25. mai og har drop-in klatring fra 15. juni vi også, men jeg ønsker meg enda en tydeligere veileder fra NKF og FHI, sier Larsos.
– Det føles vanskelig å ikke kunne styre så mye selv. Mørkvedhallen er en stor flerbrukshall, så vi er finansier delvis av spillemidler og delvis skattepliktig. Det gjør at vi har falt mellom to stoler og ikke fått noen hjelp fra krisepakkene, forteller Marita Larsos.
– Det er vanskelig å si hva fremtiden bringer - da tror jeg det er naturlig å være litt nervøs, sier hun.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder*
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.