Magnus Midtbø og Tjelmeland Friksjon introduserer et nytt klatresenterkonsept
Magnus Midtbø og Tjelmeland Friksjon har nettopp åpnet Rungne Buldr på Damsgård i Bergen. Det er et nytt revolusjonerende klatresenterkonsept som er ubemannet, og med en ny type lyssetting som gjør at du har flere tusen buldere å velge mellom.
RUNGNE BULDR: Magnus Midtbø og Erlend Nundal i Tjelmeland Friksjon introduserer et nytt revolusjonerende klatresenterkonsept.
Lesetid: 3 minutter
Rungne Buldr er planlagt etablert nasjonalt og internasjonalt i løpet av kort tid.
Du vil da få muligheten til å klatre flere tusen ulike buldere på sva, vertikalt og overhengende vegger på dette nye klatreveggkonseptet.
– Kort fortalt, hva er konseptet?
– Det er et ubemannet klatresenter som kan settes opp i mindre bygninger. Man kan sette det opp i sentrumsnære områder der det er mangel på plass, eller på steder som har et lite klatremiljø der terskelen er stor for å bygge en stor klatrevegg. Rutene vil være det samme overalt enten om du buldrer i Oslo, Bergen etc., og det vil være høy kvalitet på rutene, forteller Midtbø.
Rutesettere som Adam Pustelnik er et eksempel på noen av rutesetterne til denne nye veggen til Rungne Buldr. De vil også ha mange forskjellige rutesettere, men de vil vektlegge de bulderne som er skrudd av profesjonelle rutesettere.
– Hvordan fungerer det i praksis?
– Du har et eget panel der du kan trykke deg fram for å finne det bulderet med den graden du ønsker å buldre. Det som er annerledes med denne veggen er at du kan ha flere buldere oppe på samme tid på veggen. Med det kan flere buldre samtidig på den samme veggen. Det kan du ikke på Moon og Kilterboard, sier Midtbø.
– Vi har også tenkt å lage en knapp for barn. Ofte er det avstanden på takene som er problemet på innendørs buldring og ikke styrken, forteller Midtbø.
De har åpnet den aller første Rungne Buldr på Damsgård i Bergen. Nå tenker de større:
– Oslo er et naturlig sted å bygge en sånn vegg. Vi ønsker også å gå internasjonalt ganske snart, og tenker å etablere oss i land som USA og Tyskland, sier Midtbø.
Et annet lite klatresenter som ligner på dette er Oslo Mikrobuldreri på Grønland. Denne veggen er også ubemannet. Mikrobuldreriet bruker et Kilterboard, mens Rungne Buldr har en egen revolusjonerende vegg.
– Hvordan betaler du for å komme inn på Rungne Buldr?
– Du betaler inne på nettsiden til Rungne, så får du en QR-kode og så åpner døra, forteller Midtbø.
Erlend Nundal i Tjelmeland Friksjon og Rungne forteller at veggen ligner med en tradisjonell klatrevegg:
– Takene er større, og det er ikke like stor grad en treningsvegg som Moon og Kilter.
– Hvordan bygges veggene?
– Det er kryssfinerplater, og så er det satt inn ledpærer per klomutter. Et grep har en posisjon. Grepsoppsettet er standardisert og rutesetteren har en iPad der han setter et bulder. Bulderne blir da evige, og de blir ikke skrudd ned hver tredje uke som på et ordinært klatresenter, sier Nundal.
– Vi har også tenkt at vi vil med jevne mellomrom sette opp et nytt grepsoppsett, sier Nundal.
Midtbø poengterer at det er to bruksområder for veggene fra Rungne Buldr:
– Det er storbyer som har mangel på store nok lokaler, og det er små tettsteder med kanskje 5-15 000 innbyggere som ikke er stort nok til å ha et stort klatresenter. Det som er kult er at bulderne blir skrudd noen av verdens beste ruteskruere, forteller Midtbø.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.