Norges første tindesenter

Står klar til åpning førstkommende fredag.

Sist oppdatert: 6. mai 2016 kl 17.18
NORSK TINDESENTER: Offisiell åpning av Norsk Tindesenter er fredag 13. mai. Foto: Nils Øveraas
NORSK TINDESENTER: Offisiell åpning av Norsk Tindesenter er fredag 13. mai. Foto: Nils Øveraas
Lesetid: 3 minutter

Norsk Tindesenter

20160428_140555

Offisiell åpning: Fredag 13. mai
Målsetning: Å skape et nasjonalt kunnskapssenter som skal formidle kunnskap, kompetanse og holdninger om bratt friluftsliv.
Hvor: Ligger i sentrum av Åndalsnes, Havnegata 2.
Grunnleggere: Arne Randers Heen (1905 – 1991) og hans kone Bodil Roland Heen etablerte stiftelsen Norsk Tindemusesum i sin tid. Den ble overført til Rauma kommune ved deres død.

– Det er viktig å formidle den historien som er samlet om norsk tindehistorie.

Det sier Fred Husøy, styreleder i Norsk Tindesenter. Om akkurat én uke åpner det etterlengtede «Norsk Tindesenter». Målet er å samle et sterkt fagmiljø for aktiviteter tilknyttet bratt friluftsliv. Senteret skal også bli en attraktiv møteplass for fjellfolket i Romsdalen og et opplevelsessenter for turister.

 – Hvorfor er det viktig å lære folk om norsk tindehistorie?

– Norsk tindehistorie har hatt en helt sentralt plass her i Romsdalen siden 1800-tallet. Det er også derfor turistene kommer hit i dag, nettopp fordi de er nysgjerrige på dette, og ikke minst på grunn av unike naturopplevelser som Trollveggen og Romsdalshorn.

– Det er også et stort og aktivt fjellmiljø her oppe. Det er viktig for oss å skape en møteplass for dem, sier Fred Husøy.

Han har jobbet med prosjektet i tilsammen åtte år, og gleder seg til et ferdigstilt Norsk Tindesenter skal vises frem.

 – Det er jo på en måte fint å bli ferdig. Jeg har jo holdt på med dette i mange år nå. Fra fredag av starter en ny fase og nye folk skal i ilden for å drifte senteret.

SIGNALBYGG: Det er ingen tvil om at Norsk Tindemuseum vil skille seg ut i Åndalsnes. Foto: Nils Øveraas
SIGNALBYGG: Det er ingen tvil om at Norsk Tindemuseum vil skille seg ut i Åndalsnes. Foto: Nils Øveraas

Arven etter Arne Randers Heen

Det var Arne Randers Heen (1905 – 1991) og hans kone Bodil Roland Heen som etablerte stiftelsen Norsk Tindemusesum i sin tid, som ble overført til Rauma kommune ved deres død. De var begge lidenskapelig opptatt av fjell og historien rundt klatring. Gjennom livet opparbeidet de en helt unik samling av gjenstander, bøker, bilder, filmer, korrespondanse og dokumentasjon om norsk klatrehistorie fra 1800-tallet og frem til i dag.

– Tror du Arne Randers Heen ville likt ideen om Norsk Tindesenter?

– Det tror jeg han hadde likt. Han drev jo et skredderverksted som ble en slags møteplass for fjellfolkene her oppe. Han var svært viktig og imøtekommende ovenfor folkene som kom innom hans skredderverksted.

– I tillegg jobbet han jo i mange år for at tindemuseet skulle få plass i sentrum – noe det har fått nå. Jeg tror derfor senteret passer hans «ånd» meget godt.

ARH-på-Romsdalshorn.-Foto-ukjent
ARH-på-Romsdalshorn.-Foto-ukjent

ENGASJERT: Arne Randers Heen og hans kone var begge lidenskapelig opptatt av fjell og historien rundt klatring. Foto: Norsk Tindemuseum/Norsk Tindesenter

– Norges høyeste klatrevegg

Det blir en god blanding av veiledning og informasjon, museum og opplevelser på tindesenteret. Blant annet kan de skilte med filmauditorium, fjellbibliotek og innendørs klatrehall.

Fjellbiblioteket består blant annet av Arne Randers Heen sin personlige samling av flere tusen fjellbøker fra rundt om i verden. Denne samlingen er nå blitt digitalisert – slik at den er tilgjengelig for alle som ønsker.

– I fjellbiblioteket kommer vi til å ha et eget «digitalt bord». Her kan man lese og se på bøker som man ikke har kunnet gjøre før, forteller Husøy.

20160505_174604_001
20160505_174604_001

KLATREVEGGEN: Her får man en smakebit av hvordan den ser ut. Foto: Norsk Tindesenter.

– Kan turistene teste ut klatring her – eller er hallen forbeholdt de lokale og mer erfarne klatrerne?

– Nei, alle som vil kan bruke klatreveggen. Enten de er turister eller lokale. Vi kommer til å dele ut årskort og nøkkel, slik at folk kan bruke den som de vil.

En som etter all sannsynlighet også skal teste ut klatringen er selveste Kronprinsen. Han skal være på plass under åpningen neste fredag, og Husøy har lagt godt til rette for et opplevelsesrikt besøk:

– Jeg håper vi får til en tur i klatreveggen – slik at han kan teste ut den. Kanskje får jeg han med på en liten skitur også, smiler Husøy.

Publisert 6. mai 2016 kl 17.18
Sist oppdatert 6. mai 2016 kl 17.18

Relaterte artikler

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Tore Meirik

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen