Senter for fjell

Legendariske Arne Randers Heens ide om et tindemuseum ble endelig materialisert, men endte opp som noe mye større; Opplevelsessenter, møtested, klatrevegg og signalbygg.

Sist oppdatert: 3. juni 2016 kl 12.00
Tindesenteret på Åndalsnes. Foto: Matti Bernitz Pedersen
Tindesenteret på Åndalsnes. Foto: Matti Bernitz Pedersen
Lesetid: 4 minutter

Norsk Tindesenter ble høytidelig åpnet av H.K.H. Kronprins Haakon i mai 2016, og er et opplevelses- og kompetansesenter for bratt friluftsliv og norsk tindehistorie, Prosjektet slik det fremstår i dag, tok 10 år å realisere, men ideen om ett  tindemuseum i sentrum av Åndalsnes er godt over 50 år gammel. Mannen bak ideen var Arne Randers Heen, en av Norges store fjellklatrere mellom 1930-1990. Heen er kjent som kongen av Romsdalshorn, et fjell han besteg ikke mindre enn 233 ganger. I tillegg har han er rekke førstebestigninger på sin merittliste, både vinter og sommer.

Heens lidenskap til fjellet og drømmen om et tindemuseum i sentrum av Åndalsnes, gjorde at Arne og hans kone Bodil brukte mye tid på å samle inn historisk materiale og dokumentasjon om norsk tindesport. Inspirasjonen fikk han fra Zermatt i Sveits, hvor han klatret ved flere anledninger. I 1990, året før Heen gikk bort, åpnet Arne Norsk Tindemuseum på Frydenlund ved Åndalsnes. Det er hans samling som i dag er roten til den nye utstillingen på Norsk Tindesenter.

– Samlingen til Arne ble ved hans og Bodils bortgang testamentert til Rauma kommune, og styret i stiftelsen Norsk Tindemuseum besluttet tidlig å flytte samlingen til sentrum, for å gjøre den mer tilgjengelig for folk og besøkende i byen, men kanskje også for å oppfylle drømmen til Arne? Dette skriver daglig leder ved senteret, Anita Wik Buckley til magasinet Klatring.

tindesenter
tindesenter

Utstilling: På Tindesenteret får du et historisk tilbakeblikk på klatreutstyr. Foto: Matti Bernitz Pedersen

Det opprinnelige budsjettet var på 8 millioner kroner, men etterhvert som planleggingen pågikk (for det meste dugnadsbasert) vokste også budsjettet og innholdet i senteret. Ikke minst er både plassering og ambisjoner for arkitekturen vesentlig endret. Det er Reiulf Ramstad Arkitekter som har tegnet bygget, som nå vel er et av Romsdals viktigste signalbygg.

Norsk Tindesenter fikk til slutt en prislapp på kr 56 millioner kroner, noe man vel må si er en voldsom økning i ambisjoner, heller enn en budsjettsprekk. Senteret består i dag av:

  • Norsk Tindemuseum

  • Klatresenter

  • Romsdalsstigen Via Ferrata

  • Kafe & restaurant

  • Butikk

  • Fjellnæringshage

Fjellnæringshagen en en kontoravdeling forbeholdt arbeid innen fjellkompetanse. Her sitter Statens Naturoppsyn (SNO), Nasjonalparkforvalter, DNT, administrasjonen for Norsk Fjellfestival, Guide Romsdal og administrasjonen ved Norsk Tindesenter.

Senteret kan skryte av å ha Norges høyeste klatrevegg, noe som er litt av en bragd i disse inneveggtider.

Stedet har virkelig blitt treffpunktet for fjellfolk i Romsdal.

 

– Vi hadde ca 16000 besøkende første 12 måneder, som kun er toppen av isfjellet i forhold til alle som har vært innom restauranten, og der har vi ikke eksakt antall.

Klatresenteret er naturlig nok best besøkt i vinterhalvåret, og utgjør over en fjerdedel av inntektene til besøkssenteret. Da er ikke med restauranten innbefattet – den leies ut.

–Vi jobber med innsalg av museet og restauranten mot større grupper og cruise – dette er langsiktig arbeid og her har vi mye å hente. I 2016 hadde vi et underskudd i driftsselskapet, som består av museum, butikk, klatresenter, men også en del engangskostander.

Sommeren 2017 ble «jernvegen» Romsdalsstigen Via Ferrata bygget. Det er det lokale utviklingsselskapet Nordveggen som har kjørt frem prosjektet. Norsk Tindesenter Eiendom ble spurt om å overta som byggherre/eier etter at prosjektet var fullfinansiert.

– Norsk Tindesenter har fått i oppgave å drifte det og dermed får vi flere ben å stå på, samt ikke minst et finværstilbud – da vi har flest besøkende når det er dårlig vær.

Norsk Tindesenter

  • Stiftet: 2016

  • Daglig leder: Anita Vik Buckley

  • Antall ansatte: 2-5

  • Omsetning 2016:  1,9 millioner

  • Klatrevegg: Norges høyeste i kommersiell bruk

  • Visjon: Å bli det ledende kompetanse- og opplevelsessenteret i Norge med fokus på bratt friluftsliv og norsk tindehistorie.

 

klatrevegg
klatrevegg

Innendørs: Senteret kan skilte med Norges høyeste klatrevegg. Foto: Matti Bernitz Pedersen

Publisert 3. juni 2016 kl 12.00
Sist oppdatert 3. juni 2016 kl 12.00
 

Relaterte artikler

 

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Tore Meirik

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen